DEBATT

Profitt i velferden:

Dette er et skittent velferdstriks

NHO og Spekters nye rapport om det norske velferdstilbudet framstår som et partisk propagandaskrift. Ropet om en «velferdsmiks» er nok bare et velferdstriks.

Profittfritt: Det er mange problemer i velferden, men de løses ikke av velferdsprofitører, skriver spaltist Roman L. Eliassen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Profittfritt: Det er mange problemer i velferden, men de løses ikke av velferdsprofitører, skriver spaltist Roman L. Eliassen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Eldrebølgen» innebærer store utfordringer for Norge de neste tiårene, i form av både finansiering av og bemanning i helse- og omsorgssektoren, som krever gode løsninger.

Når NHO Handel og Service sammen med Arbeidsgiverforeningen Spekter har satt ned et ekspertutvalg – med representanter fra både NHO-eide Civita og LO-eide Agenda – som skal gi innspill til Stortingets arbeid med velferdstilbudet, skulle man derfor tro det var grunn til å lytte.

Utvalgets rapport, «Morgendagens omsorgsutfordringer», konkluderer med behovet for et «omsorgsforlik» om en «velferdsmiks»: Kommunale, private (kommersielle) og ideelle aktører skal jobbe sammen for å løse utfordringene.

Rapporten er lansert på den nye nettsiden «velferdsmiks.no». Er den et propagandaskrift for profitt i velferden? Den gir i alle fall ingen tydelige argumenter for at «miksen» løser mangelen på verken penger eller folk, og bidrar til å villede om våre utfordringer i velferden.

Først om pengemangelen: Rapporten viser til regjeringens Perspektivmelding, og slår simpelthen fast at «offentlige utgifter vil overstige inntektene fra og med 2030». Det er riktig at dette er et scenario i Perspektivmeldingen, som kan inntreffe dersom vi ikke gjør noe med det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer