Valget 2017

- Dette er et skjebnevalg. Jeg har aldri følt at det har stått mer på spill enn nå

Ingebrigt Steen Jensen har samlet kjendiser om et opprop for regjeringsskifte. Høyres Torbjørn Røe Isaksen reagerer sterkt på retorikken.

SAMLER STØTTE: Ingebrigt Steen Jensen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SAMLER STØTTE: Ingebrigt Steen Jensen. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Ingebrigt Steen Jensen går til frontalangrep på den blåblå regjeringen i et opprop, der han ønsker å mobilisere til et regjeringsskifte.

  • Les oppropet nederst i saken.

- Dette er et skjebnevalg. Jeg har aldri følt at det har stått mer på spill enn nå. Det handler ikke om økonomi, eller antallet lærere, eller hvor mange tunneler vi skal bygge. Det handler om kjernen i nasjonens sjel, sier Steen Jensen (62).

PR-mannen og forfatteren har fått med seg mange kjendiser i det han ser som en kamp for et varmere samfunn.

STØTTER: Ingrid Olava. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
STØTTER: Ingrid Olava. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Åge Aleksandersen, Bjørn Eidsvåg, Ingrid Olava, Ulrik Imitiaz Rolfsen, John Olav Nilsen, Synnøve Macody Lund, Marit Breivik, Mads Sjøgård Pettersen, Birgit Skarstein og Brede Hangeland er blant dem som støtter oppropet, ifølge Steen Jensen.

Flere Ap-folk

Av støttespillerne til oppropet er flere aktive i Ap: Birgit Skarstein sitter i Oslo bystyre for Ap, Marit Breivik er i Aps programkomité, mens både Åge Aleksandersen og Brede Hangeland er uttalte støttespillere av Ap, og Eidsvåg har spilt på Aps valgkampshow.

Steen Jensen skrev oppropet sammen med samboeren Trude Solheim (48), og forankret det hos Ap-politiker Trond Giske.

Oppropet sier at man må slåss mot økende forskjeller, gi like muligheter og hjelpe mennesker på flukt.

STØTTER: Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
STØTTER: Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg opplever at veldig viktige nasjonale felles verdier er under press på en helt annen måte enn jeg noen gang før har opplevd. Det handler om tillit fremfor mistenksomhet, solidaritet fremfor egoisme, og fellesskap fremfor splid, sier Steen Jensen.

Kritisk

Men kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) reagerer sterkt på utspillet.

- Han omtaler det som et skjebnevalg, at aldri har mer stått på spill. Dette er veldig skarp og farlig retorikk, sier Røe Isaksen.

Kunnskapsministeren påpeker også at flere av støttespillerne er Ap-folk.

Men Steen Jensen bedyrer at han ikke bare kjemper for Ap, som sliter på målingene.

KRITISK: Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
KRITISK: Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Dette er en kampanje for et regjeringsskifte. Man kan stemme Senterpartiet eller Rødt, så lenge det sikrer et skifte, sier Steen Jensen.

«Vi vil ikke ha ledere som sår splid og sprer frykt», sier oppropet.

- Jeg mener at partiledere og folk i ledende posisjoner har bidratt til å skape et inntrykk av at vi er under et voldsomt press, sier Steen Jensen.

- Det fremstilles som om alt som er kjært skal tas fra oss, og at nå skal vi stenge grensene så fort som mulig og få ut folk, ellers går landet i stykker. Retorikken har latt store deler av norsk befolkning få inntrykk av at vi blir angrepet som nasjon, at våre barns fremtid står på spill, sier forfatteren.

Oppropet slår også fast at vi må slåss for «menneskerettighetene som vi aldri må rokke ved.»

Men Torbjørn Røe Isaksen mener at Steen Jensen selv bidrar til å gjøre nettopp det han anklager regjeringen for: Å splitte.

- Jeg ville aldri funnet på å si at omtrent halvparten av befolkningen som stemmer, står for grunnleggende andre verdier enn meg selv, at de ikke ønsker det beste for Norge. Steen Jensen anklager Høyre- og Frp-velgere for å støtte politiske løsninger som river ned tillit, fellesskap og solidaritet. Dette er en ren negativ kampanje uten et ord om hva de ønsker for Norge, sier Røe Isaksen.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er helt enig i at det er et viktig veivalg.

- Spørsmålet er om man ønsket fortsatt kontroll på grensene og en integreringspolitikk som setter krav, eller et nytt innvandringsekspriment med Ap som kan bli avhengig av Rødt, sier Listhaug.

- Vi trenger FrP og stø kurs når presset mot Europas grenser er så stort og så mange migranter ønsker seg hit, sier hun.

Les oppropet «Verdivalget 2017»:

Hvilke verdier skal vi bygge landet på?

Vi står foran store oppgaver som vil kreve det beste av oss alle.

Vi må slåss mot økende forskjeller, gi like muligheter for alle og hjelpe mennesker som er på flukt. Dette klarer vi bare ved å ta vare på verdiene som har gjort Norge til det landet vi elsker.

Menneskerettighetene som vi aldri må rokke ved.

Vår tradisjon for å stå sammen i solidaritet og fellesskap.

Et samfunn der vi stoler på hverandre og tar vare på hverandre. Dette er umistelige verdier som aldri helt kan vinnes og som derfor stadig må kjempes for. Derfor må vi stå opp for det som betyr aller mest.

Vi vil ikke ha ledere som sår splid og sprer frykt. Vi vil ikke ha en politikk som rammer utsatte grupper for å gi mer til dem som har mest.

Vi vil ikke akseptere at tillit erstattes av mistenksomhet. En slik utvikling vil føre til et kaldere og mer splittet samfunn.

Vi kan ikke sitte stille og se på at dette skjer.

Tiden er inne for å si at nok er nok. Derfor vil vi stemme den 11. september. Derfor vil vi bytte ut Frp- og Høyre-regjeringen. Derfor vil vi ha Jonas Gahr Støre som ny statsminister.

Vi stemmer for et varmere Norge.

Vi stemmer med hjertet.

Gjør det du også.