I RUTE: Regissør Joachim Trier (til høyre) og manusforfatter Eskil Vogt er nå i innspurten med manusarbeidet på deres første amerikanske film, «Louder than Bombs». Her i forbindelse med «Oslo, 31. august» under filmfestivalen i Haugesund i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
I RUTE: Regissør Joachim Trier (til høyre) og manusforfatter Eskil Vogt er nå i innspurten med manusarbeidet på deres første amerikanske film, «Louder than Bombs». Her i forbindelse med «Oslo, 31. august» under filmfestivalen i Haugesund i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer

- Dette er et spennende prosjekt, så det skal nok bli noe av

Det går rette veien for Joachim Triers Hollywood-debut.

(Dagbladet): Det har lenge vært stor interesse blant amerikanske filmfolk for å få den norske filmskaperen Joachim Trier over dammen.

Etter flere runder, har det en stund vært klart at regissøren, som står bak filmer som «Reprise» og «Oslo 31. august», skal ta fatt på filmen «Louder than Bombs».

Ifølge Cineuropa (via Comoyo Filter) er planen at innspillingen av denne filmen skal i gang i USA til høsten.

I intervjuet sier Motlys-produsent Sigve Endresen at «Louder than Bombs» skal lages i samarbeid med det LA-baserte filmselskapet Bona Fine Productions, som tidligere har stått for filmer som «Little Children» og «Little Miss Sunshine».

- Ikke klart ennå - Det henger litt i lufta foreløpig, så det kommer nok til å ta et par måneder før vi vet noe helt konkret, sier Endresen til Dagbladet.

Han kan dermed ikke gå god for påstanden om en innspillingsstart til høsten.

- Vi jobber parallelt med flere ting - manus, casting og finansiering - og alt henger sammen. Vi vet ikke noe sikkert før alt forhåpentligvis er i boks. Vi jobber for å få det til, men ingen ting er spikra før alt er på plass, sier Endresen.

Slik det gjerne fungerer i Hollywood, er finansiering av filmer avhenging av hvilke skuespillere man får knyttet til prosjektet - og omvendt. Det er ryktet om flere hete navn, men ingenting er ennå bekreftet.

- Vi kan heller ikke utelukkte en ytterligere forsinkelse. Men dette er et spennende prosjekt, så det skal nok bli noe av før eller siden, sier Endresen - som ikke legger skjul på at suksessen med «Oslo, 31. august» gjør jobben litt lettere.

Vurderte andre prosjekter Trier har, i likhet med «Reprise» og «Oslo, 31. august» skrevet «Louder than Bombs» i samarbeid med Eskil Vogt. Planen var opprinnelig å spille inn filmen etter «Reprise», men planene ble lagt på is.

- Vi hadde vurdert flere prosjekter, da Eskil og jeg satte oss ned og skrev en amerikansk film. Siden produksjonen ble utsatt, bestemte vi oss for å lage en kjapp norsk film. Etter to manus begynte vi å stole på intuisjon og instinkter - «Reprise» tok oss fire år å ferdigstille, «Oslo, 31. august» bare fire måneder, sier Trier ifølge Cineuropa.

En av de viktigste grunnene til at Trier valgte å lage «Louder than Bombs» framfor andre Hollywood-prosjekter, var for å kunne ha større kreativ kontroll.

I filmen følger vi livet til en amerikansk familie på USAs vestkyst etter en hendelse som skal vise seg å bli tolket på forskjellig vis av familiemedlemmene.

Kjemper om pris Sigve Endresen er for tiden på plass på Filmfestivalen i Gøteborg, der Motlys' nyeste film «Kompani Orheim» hadde sin verdenspremiere forrige søndag.

Filmen kjemper nå mot sju andre nordiske filmer om morgendagens Dragon Award, der premien er en million svenske kroner.

- Mottakelsen filmen fikk var veldig bra, så dette er spennende. Vi innbiller oss at det kan være muligheter i morgen, sier Endresen.

«Kompani Orheim» er den tredje filmen om Jarle Klepp, og omhandler tiden før hendelsene i «Mannen som elsket Yngve». Filmen er basert på Tore Renbergs roman, regissert av Arild Andresen, og har norsk premiere 29. februar.