- Dette er et stort tap for offentligheten i Norge

Tidligere direktør i Fritt Ord mener kuttene skader debatten i Norge.

BEKYMRA: Tidligere direktør i Fritt Ord, Erik Rudeng, mener mediekutt går ut over den kritiske journalistikken. 

Foto: Tom Martinsen
BEKYMRA: Tidligere direktør i Fritt Ord, Erik Rudeng, mener mediekutt går ut over den kritiske journalistikken. Foto: Tom MartinsenVis mer

Fra januar 2015 er det nær sagt slutt på bokanmeldelser i VG.

Det bekrefter Øistein Milli, sjef for Rampelys-sidene i avisa, til Dagbladet.

- Vi er nødt til å prioritere ressursbruken vår. Dette er en del av medievirkeligheten vi alle må forholde oss til, sier han.

I dag anmelder VG gjerne fem-seks bøker i uka, men fra januar 2015 blir det kun ved helt spesielle anledninger at avisa henter fram bokterningen.

- Et stort tap
Tidligere direktør i Fritt Ord, Erik Rudeng, liker situasjonen dårlig.

- Dette er et stort tap for offentlig debatt i Norge. Når mediene må kutte for å holde seg i live er det svært betenkelig at den kritiske journalistikken ofte er først på blokka. Dette håper jeg myndighetene biter seg merke i - at det begynner å bli et mønster her.

Rudeng tror også at norsk litteratur vil bli skadelidende som følge av VGs anmelderkutt.

- På sikt vil det gå ut over norsk litteratur, ja.

- Hvorfor det - mange forfattere kan jo ikke fordra terningen?

- Fordi det er avgjørende at forfatterne får bøkene sine anmeldt og omtalt. Det er generelt sett viktig med tilbakemelding på kunst i Norge. Når vi kutter i anmeldelser, skaper vi en fattigere offentlig diskurs her til lands.

- Bekymra
Milli i VG er langt på vei enig med Erik Rudeng.

- Det er klart at budsjettkutt i mediene gjør noe med den totale andelen kritisk journalistikk i landet. Vi må sette tæring etter næring i VG, som i nær sagt alle mediehus i Norge.

- Er du også bekymra?

LOVER Å SATSE VIDERE: Kulturredaktør Geir Ramnefjell lover at Dagbladet vil fortsette å satse tungt på bokanmeldelser. Foto: Uffe Frandsen
LOVER Å SATSE VIDERE: Kulturredaktør Geir Ramnefjell lover at Dagbladet vil fortsette å satse tungt på bokanmeldelser. Foto: Uffe Frandsen Vis mer

- Generelt sett, som så mange andre, så er jeg bekymra for den kritiske journalistikken i Norge ja. Det er mange som sliter, og kuttene rammer ofte den grundige journalistikken først.

Dagbladet satser videre
Kulturredaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, sier han vil savne konkurransen fra VG, og at Dagbladet ikke har noen planer om kutte i bokanmeldelsene.

- Vi satser tungt på litteratur, og anmelderi er helt avgjørende for å ha en god dekning. Vi anmelder i snitt fem bøker i uka, og det har vi på ingen måte tenkt til å slutte med.

Men også Ramnefjell deler Rudengs bekymring for den kritiske anmelderjournalistikken i Norge:

- Absolutt, fordi når medieøkonomien blir presset blir også kritikeroppgaven satt under press. Vi risikerer å ende opp med hele områder innenfor kunst og kultur som ikke blir anmeldt og kritisert i mediene.

Alle Dagbladets bokanmeldelser finner du på DagbladetPluss.

- Hvorfor trenger vi egentlig å trille terning på så mye da?

- Det er et samspill mellom kunst og kritikk, og det er avgjørende at de som utøver kunsten får den vurdert og kritisert. Det er jo dette som holder den offentlige samtalen rundt kultur igang.

Ambjørnsen: -Trist og skuffende
Blant anmelderne som nå blir arbeidsledige er Ingvar Ambjørnsen og Tom Egeland.

Forfatterduoen er ikke overrasket over VGs kutt.

- Det er trist og skuffende, men det kommer ikke som noen overraskelse. Jeg har fulgt dette ganske nøye de siste par årene, og de tradisjonelle bokanmeldelsene i landets aviser er på vikende front over hele linja, sier Ingvar Ambjørnsen til BOK365.

Tom Egeland er enig med sin forfatterkollega:

-Jeg synes det er fryktelig leit, både for VGs lesere og ikke minst for alle de forfatterne som nå ikke får sine bøker anmeldt i avisen. Det er et generelt problem at det er altfor få bøker som blir anmeldt og omtalt.

- Nå vil det bli enda færre, legger han til.

BLANT ANMELDERNE: Ingvar Ambjørnsen har lenge anmeldt bøker i VG. Nå er det praktisk talt slutt.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BLANT ANMELDERNE: Ingvar Ambjørnsen har lenge anmeldt bøker i VG. Nå er det praktisk talt slutt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer