Dette er faktisk verdens beste film

Slår «Toy Story 2».

(Dagbladet.no): For alle som er opptatt av film er Rotten Tomatoes en nyttig nettside, og også såpass populær at Rupert Murdochs NewsCorp. kjøpte den i 2005.

Sidens fremste forretningsidé er å samle anmeldelser fra de viktigste filmkritikerne, og deretter regne ut et score basert på alle anmeldelsene. Bedre enn 75 prosent betyr for eksempel at filmen i stor grad har fått gode omtaler.

Rotten Tomatoes har også en toppliste over de mest kritikerroste filmene gjennom tidene, og her har «Toy Story 2» ligget øverst siden den kom ut i 1999. Men nå er det slutt.

Danker ut alle

Nå har nemlig en relativt beskjeden dokumentar - som ble vist i Norge i forbindelse med Bergen Internasjonale Filmfestival - tatt over.

«Man on Wire» handler om franskmannen Philippe Petit, som i 1974 gikk på line mellom tvillingtårnene i New York.

Denne har utelukkende fått gode kritikker, basert på 129 anmeldelser.

«Man on Wire» er ikke alene om å ha en score på 100 prosent, dette har også klassikere som «Taxi Driver», «Gudfaren» og «Vertigo». Dvd-versjoner eller restaurerte utgaver av disse har imidlertid ikke blitt anmeldt like mange ganger i nyere tid.

Dette er faktisk verdens beste film

Derfor går «Man on Wire» til topps, noe distributør Magnolia Pictures håper å utnytte til fulle.

Enorme forberedelser

Petit var en eksentrisk jøgler, som først ble oppmerksom på de da ubygde tårnene gjennom en artikkel i et fransk magasin i 1968.

Siden reiste han til New York, og ble kjapt besatt av de to tårnene. Foberedelsene til linedansen var tidkrevende og omfattende, verdig selv de mest intrikate av kuppfilmer. Petit og hans hjelpere kledde seg flere ganger ut som bygningsarbeidere for å inspisere bygningene og gjøre beregninger.

Så, den 7. august 1974, gikk Petit ut på stålkabelen som han hadde satt opp mellom de to tårnene. Stuntet tiltrakk seg fort mange tilskuere - og politiet.

Trusler fra politiet hadde imidlertid liten effekt, Petit fortsatte å danse fram og tilbake over linen. Først da NYPD truet med å sende et helikopter bestemte franskmannen seg for å gå inn.

Symbol på 9/11

Stuntet ble etterpå omtalt i medier over hele verden.

Da han ble spurt om hvorfor han gjorde det, svarte han:

- Når jeg ser to appelsiner, sjonglerer jeg. Når jeg ser to tårn går jeg.

Petits stunt fikk fornyet oppmerksomhet i etterkant av terroranslaget i 2001. Regissør James Marsh har imidlertid gjort et poeng ut av at han ikke ville nevne 11. september i sin dokumentar.

  • «Man on Wire» skal settes opp på norske kinoer i januar.
VOLDSOM OPPMERKSOMGHET: Stuntet ble også omtalt i en rekke internasjonale medier i etterkant.
<B>BLE ARRESTERT: Petit har siden omtalt den harde behandlingen han fikk av politiet som det mest farlige han har vært med på.
VIKTIG SYMBOL: Forsiden på The New Yorker i forbindelse med femårsmarkeringen etter 11. september.