NOK NÅ?: «Mamma Mia»-filmen er årets heteste bytteobjekt etter julegaverushet.
NOK NÅ?: «Mamma Mia»-filmen er årets heteste bytteobjekt etter julegaverushet.Vis mer

Dette er filmen som byttes mest

Hvilke gaver leverte du tilbake?

Platebutikkene og bokhandlerne får nå mange av de harde julegavene i retur.

Etter flere dagers høyt tempo hos landets bokhandlere og platebutikker, er pulsen i ferd med å normaliseres noe.

Men bytteperioden varer helt fram til 15. januar, forteller Per Erik Olsen, markedssjef ved Norli i Universitetsgata i Oslo.

— Det er mye forskjellig som byttes. Men vi har fått en del retur på den siste krimboka til Liza Marklund samt Max Manus-biografien «Mitt liv». Vi selger også DVD-filmer, og på den fronten er det helt klart Mamma Mia!-filmen som har vært byttet mest etter jul.

— Hvordan har byttetrøkket vært i år?

— Trøkket er aller størst den første dagen vi holder åpent etter jul. Da løpes dørene omtrent ned og vi ser noen ganske så formidable køer.

Hauge og PettersonOlsen forteller også NTB hvilke titler som solgte mest i dagene før jul.

— Det var nok Jens Christian Hauge-biografien «Fullt og helt», samt Per Pettersons nye roman, «Jeg forbanner tidens elv». Akkurat disse to bøkene har det også vært lite retur på, nå etter jul.

Markedssjefen forteller at også Jonas Gahr Støres refleksjonsbok, samt biografiene om Kjakan Sønsteby og Snåsamannen, gikk unna i førjulsstria.

Han nevner også «Fars krig» av Bjørn Westlie som ei bok som har vært mye etterspurt.

— Det er liten tvil om at krigshistorie opplever en ny vår, slår markedssjefen fast. Og legger til at det har gått ut utrolig mange bøker i år — i alle sjangre.

— Så dere merker ikke så mye til finanskrisen?

— Nei, og tradisjonelt er jo bokhandelen et sted som klarer seg omsetningsmessig ganske godt i slike tider. Vi har ikke de største og dyreste produktene.

Fra Tanum i Karl Johans gate i Oslo, meldes det også om stort byttetrøkk. Og tendensen er klar. Her er det Jens Christian Hauge-biografien og Jonas Gahr Støres bok som byttes mest, samt romanen «Hodejegerne», signert Jo Nesbø.

Uhorvelige mengderTelefoner til noen av platekompaniets butikker tegner et entydig bilde: Mamma Mia!-filmen er den store byttefarsotten.

— Men det skulle jo bare mangle. Vi har solgt uhorvelige mengder av denne filmen, og det virker som om enkelte familier har fått seks eksemplarer av den. Den appellerer jo til folk i alle aldre, sier Andreas Milde, butikksjef ved Platekompaniet i Stortingsgata i Oslo.

På CD-fronten er det verre å finne en gjenganger, mener han.

— Men Bugge Wesseltoft-albumet «It's Snowing on My Piano», som helt klart var det albumet som solgte mest hos oss i julestria, har vi fått noe retur på. Det er en CD som har vært ute lenge, og som mange hadde fra før.

Bergenserne bytter julemusikkOgså hos platekompaniet på Torgallmenningen i Bergen, er det Mamma Mia!-filmen som i størst grad har kommet tilbake.

— Det er alltid slik: det som selges mest blir det også mest retur på, slår daglig leder Stian Skytterholm fast.

På CD-fronten er det en del julemusikk bergenserne har bestemt seg for å returnere.

— Blant annet juleplata til Solveig Slettahjell og Tord Gustavsen, samt D.D.E. sin juleplate til inntekt for Frelsesarmeen. I Bergen har det imidlertid vært lite retur på Bugge Wesseltoft-skiva.

— Han skjøt ekstra fart salgsmessig etter mye omtale i media, og vi solgte mer av den enn antatt. Men foreløpig har det ikke kommet så mange tilbake med akkurat denne plata, slår Skytterholm fast.


(NTB)