Dette er filmene du får se på kino i jula

Jim Carrey og bortskjemte bikkjer.

(Dagbladet.no): Romjula er kinotid, og hele 12 filmer i alle sjangre har premiere 2. juledag.

I år kan du velge mellom alt fra bortskjemte chihuahuaer, en Jim Carrey i storform, storslagne eposer, familievennlige animasjonsfilmer og mørke dramaer.

Underholdning i finanskrisa
«Beverly Hills Chihuahua» sjokkerte kresne kritikere da den gikk rett til topps på kinolistene i november. Kritikere spekulerte i at det var finanskrisens tunge tider som fikk folk til kinosalene for å se filmen om den bortskjemte chihuahuaen Chloe.

Når filmen kommer på norske kinoer 2. juledag er det med norske stemmer. Marian Saastad Ottesen har blant annet stemmen til Chloe og Anders Bye er den logrende beileren Papi.

«Beverly Hills Chihuahua» handler om den lille hunden Chloe som forviller seg i Mexicos travle gater. Papi som er hodestups forelsket tar med seg en rufsete gjeng - to mennesker, en slu rotte og en nervøs iguan - for å redde sin sanne kjærlighet.

Familieforviklinger
I filmen «Anywhere But Home» møter vi et par som har et svært så anstrengt forhold til familien sin. Reese Witherspoon og Vince Vaughn gjør sitt ytterste for å unngå en jul med dem og finner hvert år på en kreativ unnskyldning - men denne gangen går det galt.

Parets foreldre er alle skilt og fire feiringer med svært så spesielle familiemedlemmer må gjennomføres til skrekk og gru.

«Anywhere But Home», eller «Four Christmases» som den heter i USA, har hatt stor suksess på kino og har ligget på toppen av kinolistene to uker på rad. Hele 70 millioner dollar har den spilt inn på to uker.

Humor og animasjon
Jim Carrey kan fort bli en publikumsmagnet i filmen «Yes Man». I rollen som Carl Allen blir han med i en selvhjelpsgruppe og må si ja til alle muligheter som byr seg.

Carrey har slitt litt med publikumstallene etter filmer som «Fun with Dick and Jane», «Lemony Snicket» og «The Number 23». Med «Yes Man» lover det derimot gamle takter fra humorkongen.

Animasjon- og barnefilmer har tradisjonelt sett et sterkt fotfeste 2. juledag, og også i år får vi dosen for barn.

«Historien om Desperaux» er en animert eventyrfortellingen om den modige musa Desperaux med de store ørene.

En annen familievennlig animasjonsfilm er «Niko og veien til stjernene». Her møter vi en ung reinsdyrgutt som drømmer om store eventyr, han har nemlig en far som er en av nissens flyvende reinsdyr. Vi følger Niko på vei mot sin julenissen, og i klammeri med skumle ulver.

Litt mer alvorstynget
«Australia» er Baz Luhrmanns («Moulin Rouge», «Romeo & Julie») store epos der han vender tilbake til sitt hjemland med to andre emigranter, Hugh Jackman og Nicole Kidman.

Filmen bruker Australias storslagne landskap som sin scene, og skildrer Kidmans kamp for å beholde sin avdøde manns kvegfarm. Dramatisk og stort fra Luhrmann nok en gang, men de gode kritikkene har uteblitt.

Fra Frankrike får vi en litt annerledes jul med «En Julefortelling». En kreftsyk Catherine Deneuve får besøk av sine barn til jul for første gang på lenge, og hun innrømmer nærmest hjertelig at hun ikke elsker alle like høyt. En tragikomedie som ga Deneuve Gull-løven i Cannes for innsatsen.

Skulle man trenge en oppvekker 2. juledag kan «Boy In The Striped Pyjamas» anbefales. Et umulig vennskap mellom åtte år gamle Bruno, sønn av en nazioffiser, og Shmuel en jevnaldrende gutt på feil side av gjerdet i en konsentrasjonsleir. En mørk og trist fortelling om en ung gutt som begynner å få en forståelse av en verden rundt ham der ikke alt er som det bør være.

Andre filmer som har premiere i romjula er den franske Cannes-vinneren «Klassen», «To Verdener», «Vanære» og «Whatever Lola Wants».

Vil du varme opp til kinofesten 2. juledag har den norske storfilmen «Max Manus» premiere 19. desember, mens den amerikanske actionfesten «The Day Earth Stood Still» kommer på kino allerede til helgen.