Dette er for skralt, Guillou

Guillou er overraskende sein i avtrekkeren.

SKRALT: Hårreisende platt og ulidelig langsomt om sivilisering av norske fjell og afrikanske kannibaler, mener anmelderen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
SKRALT: Hårreisende platt og ulidelig langsomt om sivilisering av norske fjell og afrikanske kannibaler, mener anmelderen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det starter i 1880-årene på et lite fiskevær på Osterøy utenfor Bergen. De tre småbrødrene Lauritz, Oscar og Sverre Lauritzen mister sin far på havet. De er usedvanlig teknisk begavede, og Velgjørenhetslosjen Den gode hensikt, sender de tre små geniene til Dresden for gi dem verdens beste ingeniørutdannelse. Norge trenger ingeniører. Bergensbanen planlegges utbygd over Hardangervidda, et tilsynelatende umulig prosjekt.  

Jan Gulliou har gjort som sin krimkollega Ken Follett i «Kjempenes fall», da han nå utgir første bind i et planlagt mangebindsverk om det forrige århundre.

«Brobyggerne» strekker seg frem til slutten av 1. Verdenskrig. Den tiden er et yndet litterært tema, da Europa på disse tiårene gikk fra en nesten berusende tro både på teknikken, mennesket og sivilisasjonen - til et helvete i skyttergravene.   

Treffer ikke tidsånden Der Einar O. Risa i sin «Stavangerkvartett», bruker fotoapparatets utvikling som bildet på teknologiske nyvinninger, bruker Guillou jernbanen: Jernbanen som pløyer seg gjennom villmarken, mennesket som tukter naturen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer