Anmeldelse: «Kongen av Gulset» sesong 2

Dette er for snilt, Jonis

«Kongen av Gulset» holder på forstadstronen med sin nostalgiske sjarm, men får ikke sparket nok fra seg.

FØRSTE SESONG: Standupkomiker Jonis Josef er fortellerstemmen og er med på manussiden i «Kongen av Gulset». Her er traileren til første sesong. 5. mars har sesong to premiere. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TV: De aller færreste ønsker å kringkaste ungdomstiden sin på NRK. Vil man anta. Men det gjorde altså standupkomiker Jonis Josef. «Kongen av Gulset» - en kvikk, morsom og berømmelig original forstadsfabel - er tilbake igjen.

For Jonis var æraen langt fra livets vinter, og disse oppvekstminnene ville nok ikke gjort seg like godt i hormonell deppeversjon. I stedet er det deilig forsommer.

«Kongen av Gulset» sesong 2

Humordrama

Beskrivelse: Jonis Josefs ungdomserindring er fortsatt en forfriskende assosiasjonsrik nostalgitripp.
Kanal: NRK TV

«Litt flere frekkheter, så er vi i mål.»
Se alle anmeldelser

Det mimres tilbake til tiden da ungdommen sparka ball og skrev meningene sine i Snoopy-dagboken i stedet for Si;D.

Men hukommelsen har sine blinde flekker, så da improviserer Jonis like greit. En hel del.

På hjemmebane

Tilbake til Gulset, barndommens kongerike. Lokalpatriotismen er til å ta og føle på, selv om man ikke kommer unna at tilnavnet «Norges Aleppo» er, ja, en smule ambivalent.

Jonis tripper fortsatt i sin kommentatorboks, i det man må anta er en orientalsk teppebutikk, for nok en gang å lede oss inn i sitt «palass»: Gulset ungdomsskole.

SERIESKAPER: Sammen med Mikael Samuelsen og Lovise Drotninghaug står Jonis Josef (bildet) bak «Kongen av Gulset». Foto: Torstein Østberg / NRK
SERIESKAPER: Sammen med Mikael Samuelsen og Lovise Drotninghaug står Jonis Josef (bildet) bak «Kongen av Gulset». Foto: Torstein Østberg / NRK Vis mer

Året er 2006. Vi plukker opp fra der første sesong slutta. Hans unge alter ego (Abdikarim Mohamed Sheikh) skal fortsatt ikke bli lege eller ingeniør, til foreldrenes fortvilelse.

Forrige sesongs gangsterdrømmer er lagt på hylla for fotballkarrieren.

Fotballskills betyr nemlig dametekke og Norway Cup. Ekebergsletta er som et paradis å regne, med jenter i hestehale og Tine-sekk.

En stor andel av serien er lagt til nettopp fotballbanen, hvor guttene bygger opp under myter om hva som faktisk skjer på sommercupen. Noe om en sagnomsust genital aktivitet, som serieskaperne gjentar til det kjedsommelige.

FOTBALL OG DAMER: Et sentralt tema i sesong to av «Kongen av Gulset». Torstein Østberg / NRK
FOTBALL OG DAMER: Et sentralt tema i sesong to av «Kongen av Gulset». Torstein Østberg / NRK Vis mer

Derimot er Don Tommy (Oscar Ruud) seriens humoristiske kraftsentrum, om ikke den kuleste niendeklassingen man har sett på en stund.

Det takket være sin encyklopedisk kunnskapsbase som byr på straight up facts om alt fra Skiensønnen Ibsen til bakteriell vaginose.

HUMORISTISK KRAFTSENTRUM: Don Tommy (til høyre, spilt av Oscar Ruud), sammen med seriens hovedperson Jonis (Abdikarim Mohamed Sheikh). Foto: Torstein Østberg / NRK
HUMORISTISK KRAFTSENTRUM: Don Tommy (til høyre, spilt av Oscar Ruud), sammen med seriens hovedperson Jonis (Abdikarim Mohamed Sheikh). Foto: Torstein Østberg / NRK Vis mer

Erkerival

Oppstyret begynner når innflytteren Isak truer Jonis’ selvfølgelige posisjon som spiss i Gulset IF. To kjemper om tronen, og nedrykking til andrelaget er en selvsagt dødsdom.

Så alt var visst ikke fantastisk i 2006.

Planer backfirer. Rykter spres på MSN. Bestekompisen backstabber deg. Heldigvis har man over århundreskiftet blitt kvitt den evig elegiske og behovsdepriverte Tamagotchi, som ved neste ulykksalige pip kunne avgå ved døden. Det gjør saken litt bedre.

«Kongen av Gulset» skilte seg ut med sin raske klipping og vittige arkivklipp. Suksessoppskriften gjentas her, men den tydelig gjennomregisserte serien skorter på det umiddelbare som kjennetegner andre ungdomsserier. På en annen side er det et djervt valg å la de naturtro idealene passere.

Tidskoloritt

90-talls nostalgi har allerede blitt et veletablert fenomen, om ikke en business. «Kongen av Gulset» vil gjenskape 2000-tallets atmosfære, men er det lov å kapitalisere på så ferske minner?

Jo da. Disse mytene fortjener TV-tid og er enda upløyd mark.

Det er unektelig morsomt å se alt en «millennial» for lengst har fortrengt: Habbo, DUS, piczo.com og Madcon som uunnværlig referanse. Apropos spilles Jonis’ far fortsatt av Yosef, like bra som sist gang.

Vitsene sitter ikke alltid like godt, men noen er bedre enn andre. Som når skolegårdens mafiabande ypper til konfrontasjon. Da har de gått i lære hos FrP-politiker Martin Schanche, som i et foreviget, ikonisk øyeblikk «goes bananas» med sin raske labb. Det va et slag!

Slike generasjonsdefinerende fellesreferanser gjør hele serien, spør du meg.

Hjerte

«Kongen av Gulset» har et stort og bankende hjerte. Det er færre komiske topper enn i førstesesongen, for noen ganger kødder den så snilt at det ikke er en eneste anmerkning i sikte.

Da er den nære på å dumpe klasse fra voksenkanalen til NRK Super.

All sjarmen og fotballen til tross, får den ikke sparket nok fra seg. Litt flere frekkheter, så er vi i mål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer