- Dette er fremtida til norsk rap

Norske rapstjerner løfter frem morgendagens hip hop-helter på ny plate.

Hip hop-håp: Admiral P, Jaa9 og OnklP (i midten), er enige om at denne gjengen vil nå langt. Fra venstre: Kaveh (17), gitarist Phille (18), Cezinando (16) og Jonas Benyoub (17). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Hip hop-håp: Admiral P, Jaa9 og OnklP (i midten), er enige om at denne gjengen vil nå langt. Fra venstre: Kaveh (17), gitarist Phille (18), Cezinando (16) og Jonas Benyoub (17). Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Det er store ting i vente, sier duoen Jaa9 og OnklP, og introduserer Dagbladet for en broket forsamling tenåringer.

De har hettegensere, baseball-cap og aggressiv likegyldighet i blikket. Til alt overmål har en av dem fyrt opp en sigg, og står og tupper i grusen ved den graffitiherjede fasaden til utestedet Blå. Gjengen ser aller mest ut som rollebesetningen til en ny ungdomsfilm av Leon Bashir.

Men dette er fremtida til norsk rap, forteller OnklP.

- Sjekker opp værdamer På plata «Gatekunst 4», som disse dager blir utgitt av Universal, får de unge gutta drahjelp av blant andre Tshawe, Jaa9 og OnklP, Admiral P og superprodusent Nasty Kutt.
I god hip hop-tradisjon rapper ungfolene om sprit, spenn, babes og kurtise av værdamer. På 16 år gamle Cezinandos «Unge Pistoler», inngår både ladegrep og skuddsalver i beaten.

De er bad to the bone, den nye generasjonen musikalske pratmakere.

- Må være litt tøff i trynet Ta yngstemann Cezinando for eksempel. Han forlot nettopp undervisningen på Elvebakken videregående skole til fordel for Dagbladet, og det før det var klarert med klasseforstanderen hvorvidt møte med rikspressen er gyldig fraværsgrunn.

- Du må være litt tøff i trynet, sier han.

- Det er greit å overdrive litt. Sånn er rap, forklarer Cezinando som spås en lysende fremtid av det norske hip hop-miljøet.

Ennå har ikke den unge rapperen sjekket opp noen værdamene han skryter av, men han sikter seg inn mot ei av dem i TV2 - det er de som er søte. Kristen Gislefoss i NRK er litt for grovbygd, mener Cezinando.

Støttes av Kronprinsparet Det er organisasjonen Gatekunstakademiet, blant annet støttet av Kronprinsparet, som står bak plateprosjektet. Organisasjonen ble startet av kollektivet Forente Minoriteter, og har som mål å gi unge artister en dytt i riktig retning.

- Det gir oss helt klart et løft vi ikke hadde hatt mulighet til å få ellers, sier Kaveh (17) som også er med på «Gatekunst 4»

- Kommer til å nå langt  Kaveh er fra Grünerløkka i Oslo, og allerede en snakkis i musikkbransjen. Han gjorde seg bemerket under årets Bylarm, singelen «Det er greit» spilles på P3, og neste uken opptrer han på Lydverket på NRK.

Den eldre garde, representert ved Jaa9 og OnklP, tror at både Cezinando og Kaveh kommer til å nå langt.

- De gutta her er jævli bra - helproffe tvers igjennom. Det blir kult for oss å kunne skryte av at vi rappa med dem før de ble kjente. For det blir de, sier Jaa9.