Dette er ganske enkelt genial romankunst

Paul Auster har laget et fullkomment mysterium.

FULL KLAFF: «Usynlig» er det beste som har kommet fra Paul Auster på mange år. 
Foto: Chris Maluszynski/MOMENT
FULL KLAFF: «Usynlig» er det beste som har kommet fra Paul Auster på mange år. Foto: Chris Maluszynski/MOMENT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det var med et sukk jeg gikk denne boka i møte: Enda en roman fra Paul Auster, forfatteren fra Brooklyn som spyr ut bøker fortere enn du og jeg rekker å lese dem.

Gjennom forfatterskapet sitt, har Auster formet sin egen austeriske metafiksjonsverden, og også i «Usynlig» - hans femtende roman - er forfatterens vante ingredienser med: En dramatisk hendelse som fører til at liv forandres, filosofering rundt dikterkunst og identitet, intertekstuelle spor, pluss fragmenter av Auster selv i personene han dikter opp.

Kribling og ubehag Vi som er blitt litt lei av dette mønstret, som mener at Auster i de siste romanene sine er i ferd med å skrive seg inn i klisjeene, vi kan gjøre helomvending nå: Med «Usynlig» har han kvesset skriveklørne; boka er fiks, leken, uhyggelig og så fullstendig gjennomtenkt at en gisper etter luft underveis.

Auster vet nøyaktig hva han driver med — ikke ett ord virker overflødig i hans univers, hvor mord, mysterier og incestuøse forhold kreerer kriblinger og ubehag i sofakroken.

Mystisk franskmann New York, 1967. Den unge litteraturstudenten Adam Walker skriver dikt på fritida og drømmer om litterær anerkjennelse. I et middagsselskap treffer han den franske gjesteforeleseren Rudolf Born og kjæresten Margot, og etter en kort samtale om politikk og litteratur, tilbyr den sjarmerende men smått ubehagelige Born ham en stor slant penger for å starte opp et litterært tidsskrift, helt ut av det blå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer