SINT: Artist og forfatter Lillebjørn Nilsen krever at Oslo gir Rolf Stenersens samling et eget museum under giverens navn. Dagens Stenersenmuseet (i bakgrunnen) skal etter planen innlemmes i det nye Munch-museet i Bjørvika. Foto: Erling Hægeland
SINT: Artist og forfatter Lillebjørn Nilsen krever at Oslo gir Rolf Stenersens samling et eget museum under giverens navn. Dagens Stenersenmuseet (i bakgrunnen) skal etter planen innlemmes i det nye Munch-museet i Bjørvika. Foto: Erling HægelandVis mer

- Dette er gravskjending

Lillebjørn Nilsen og 51 andre forfattere protesterer mot Oslo kommune.

||| Forfatterne er kraftig provoserte av at kommunen nå har planlagt å innlemme den store kuntsamlingen til finansmann og Oslo-forfatter Rolf Stenersen (1899-1978) i det nye Munch-museet.

Kjente folk som Kjartan Fløgstad, Jostein Gaarder, Lillebjørn Nilsen, Vigdis Hjorth, Jan Kjærstad og Dag Solstad krevet et eget musem under giverens navn.
 
Vold står bak
Initiartivtakere er den aldri hvilende poet og bypatriot Jan Erik Vold og forfattervenn Thorvald Steen.

- Stenersens samling blir slukt av dette Lambada, eller var det Lumbago, sier Steen.

Lambda, som er det riktige navnet på hovestadens mest utskjelte nye bygg, skal stå ferdig i 2013. Høyhuset i glass og betong skal huse Edvard Munchs egen kunst - testamentert til Oslo i 1940.

Men kommunen forvalter også en annen stor kunstsamling. I 1936 ga Munchs venn bort den norske kunsten i sin samling mot at det ble bygget et passende lokale for den innen tre år. Det gikk 58 år før kunsten ble plassert - i kommunens kontorer i konserthusterrassen. Her ligger Stenersenmuseet i dag, med verk av blant andre Munch, Arne Ekeland, Jakob Weidemann og Kai Fjell.  

Droppet navnet
Nå vil Oslo samle Stenersens kunst med Munchs i Bjørvika, og de har bestemt at Stenersen-navnet skal droppes. Det nye museet skal utelukkende hete Munch-museet.

- Vi snakker om en avtale her, og det er ikke riktig å bryte denne ensidig når den ene parten er død, sier Jostein Gaarder til Dagbladet.

Han følges av Jan Erik Vold:

- Kommunen er arrogant, uanstendig og frekke, sier Vold.

Lillebjørn Nilsen går enda lenger:  

- Dette er gravskjending, freser han.

Skiftet Munchs lyspærer
Nilsen begrunner protesten videre:

ENGASJERT FOR OSLO: Fra venstre: Jostein Gaarder, Jan Erik Vold, Thorvald Steen, Lillebjørn Nilsen, Torstein Bugge Høverstad og Tor Åge Bringsværd.
ENGASJERT FOR OSLO: Fra venstre: Jostein Gaarder, Jan Erik Vold, Thorvald Steen, Lillebjørn Nilsen, Torstein Bugge Høverstad og Tor Åge Bringsværd. Vis mer

- Det er viktig å huske på Stenersen rolle som Munchs mesen og hjelper. Han skiftet til og med lyspærer hos ham fordi Munch ikke fikk det til, sier musikeren kjent for sine Oslo-patriotiske tekster.

Kulturbyråd Torger Ødegaard avviser kritikken fra forfatterne på det sterkeste:

- Nå skal vi flytte Stenersen-samlingen fra ei trapp - konserthustrappa - til veldig egnede lokaler i et av de fineste kulturbyggene i Norge. At denne kunsten flyttes sammen med Munchs er en gedigen oppgradering av Stenersen-samlingen.   

- Hvorfor har dere fjernet Stenersen-navnet fra det nye museet?

- Jeg tror alle skjønner at Munchs billedkunst er den viktigste som er skapt i Norge og har en viktig plass i verdenshistorien. Det er en selvfølge at det nye museet kalles opp etter Munch. Men Stenersens samling vil få en veldig tydelig plassering både visuelt og ellers, sier Ødegaard.  

HIT SKAL STENERSENS KUNST: Det omstridte nybygget i Bjørvka skal huse både Edvard Munchs verk og kunsten i samlingen til Rolf Stenersen. Men museet skal bare bære Munchs navn.
HIT SKAL STENERSENS KUNST: Det omstridte nybygget i Bjørvka skal huse både Edvard Munchs verk og kunsten i samlingen til Rolf Stenersen. Men museet skal bare bære Munchs navn. Vis mer