Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dette er gull!

- Dette er gull. Gull i nordisk kulekjøring, jublet årets sprudlende vinner av Nordisk Råds litteraturpris, Lars Saabye Christensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en rundtur i diverse tv- og radiostudioer kunne Lars Saabye Christensen nyte sprudlevann i lokalene til sitt forlag, Cappelen, i Oslo i går.

Der ble forfatteren av prisbelønte «Halvbroren» møtt med roser og sjampanje. Men forlagssjef Anders Heger hadde ikke forberedt noen tale.

- Vi torde ikke håpe på noe så stort, selv om vi visste at dette har du fortjent. Du har betydd så ufattelig mye for forlaget gjennom et kvart århundre. Vi er kanskje nesten like glade som deg i dag, sa Heger.

Fnisende stemning

Stemningen på skjønnlitterær avdeling i Cappelen var fnisende allerede før den første sjampanjekorken smalt i taket.

- Jeg er utrolig glad. Dette er overraskende og gledelig. Jeg sender en takk tilbake til forlaget som er såpass viktig for meg, repliserte Christensen.

- Dette er en kroning av et fantastisk forfatterskap. Nordisk Råds litteraturpris betyr nødvendigvis ikke så mye for salget av ei bok, men den kulturelle betydningen er enorm, sa Heger.

- Ikke lammende

Christensen er fryktelig glad for å få Nordisk Råds litteraturpris for nettopp «Halvbroren».

- Jeg har jobbet i mange år med denne boka. Og på en måte oppsummerer den det jeg har holdt på med i 25 år.

- Etter en sånn oppsummering og så mange priser, hvordan blir det å gå løs på neste bok?

- Jeg tror jeg skal gi meg selv en liten pause nå. Men uansett er det utrolig inspirerende. Det virker ikke på noen måte skummelt eller lammende.

- Du gir inntrykk av å være en beskjeden person. Hvordan takler du dette oppstyret?

- Jeg er beskjeden, men ikke i dag. Jeg synes jeg kan tillate meg å ikke være det i dag.

Christensen har nettopp avsluttet en leseturné i Norge, Danmark og Sverige med de andre nominerte forfatterne.

- Vi snakket ikke med hverandre om prisen i det hele tatt. Bortsett fra når det var journalister til stede. Vi var interessert i hverandres litteratur. Etter hvert døpte vi turneen «Nordisk Råds Robinson-tur». Vi visste at det til slutt ville sitte igjen en vinner, forteller Christensen med et strålende smil.

Stor i utlandet

Etter at Christensen hadde skrevet ferdig «Halvbroren», gikk han i studio og spilte inn cd med Norsk Utflukt.

- Det var deilig å gjøre noe annet - å leke med vennene - etter den jobben.

Nå står Christensen foran et hardt program med mye reising og lansering av «Halvbroren» i utlandet.

«Halvbroren» skal lanseres i England og Sverige til høsten. Boka kommer også ut i Nederland og Danmark neste høst. I tillegg er «Halvbroren» solgt til Brasil, Polen, Albania, Tyskland og Finland.

- Nå blir det ekstra gøy å reise på London Book Fair i mars, sa rettighetshaver i Cappelen, Eirin Hagen.

- Et siste spørsmål: Er halvbrødrene Fred og Barnum helbrødre?

- Alt står i boka. Ikke en gang under den strengeste tortur vil jeg besvare det spørsmålet annerledes, sa prisvinneren, som fortsatte feiringen med luksusmiddag på Kastanjen restaurant i Bygdøy Allé. På menyen sto gjøkalv. Med på middagen seint i går kveld var blant andre Anders Heger og forfatterkollega Roy Jacobsen.

SLAPP SEG LØS: - Jeg er beskjeden, men ikke i dag, sa en lykkelig Lars Saabye Christensen, som ble sjenket sjampanje av forlagssjef Anders Heger i Cappelen i går.
- IKKE SKUMMELT: - Jeg tror jeg skal gi meg selv en liten pause nå. Men uansett er det utrolig inspirerende. Det virker ikke på noen måte skummelt eller lammende, konstaterte Lars Saabye Christensen da det ble klart at han fåt Nordisk Råds litteraturpris for romanen «Halvbroren».
Hele Norges coronakart