Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dette er hardt for familien min

En angrende Lars von Trier sier han er et svin - men ingen nazist. Nå er han historisk som den første regissøren som er erklært uønsket i Cannes.

SIER UNNSKYLD: Han hater å si unnskyld og mener fortsatt han ble misforstått da han snakket om Hitler, jødene og nazismen i Cannes. Men etter å ha blitt erklært uønsket på filmfestivalen sier Lars von Trier i dag at han har det fryktelig, og at han beklager. Foto: EPA/IAN LANGSDON/SCANPIX
SIER UNNSKYLD: Han hater å si unnskyld og mener fortsatt han ble misforstått da han snakket om Hitler, jødene og nazismen i Cannes. Men etter å ha blitt erklært uønsket på filmfestivalen sier Lars von Trier i dag at han har det fryktelig, og at han beklager. Foto: EPA/IAN LANGSDON/SCANPIX Vis mer

CANNES (Dagbladet): - Jeg føler meg fryktelig. På forsida av Ekstra Bladet (dansk tabloidavis, journ. anm.) står det i dag «nazisvin». Men mennesker jeg kjenner i dette bladet, vet at jeg ikke er nazi. Jeg er kanskje et svin - det får det være opp til andre å avgjøre - men nazist er jeg ikke. Dette er hardt for familien min, sier Lars von Trier til Dagbladet i dag.

Vi treffer regissøren rett etter at han er erklært uønsket på filmfestivalen i Cannes - festivalen han har deltatt på med mange av sine filmer, og der han i år 2000 fikk den prestisjetunge Gullpalmen for «Dancer in the Dark».

Sier unnskyld Det er en angrende 55-åring som i dag erklærer at han aksepterer avgjørelsen og forstår at hans uttalelser om Hitler og nazismen på onsdagens pressekonferanse, var dumme. Selv om de var ment humoristisk.

- Jeg hater egentlig å si unnskyld, sier Lars von Trier.

- Det er et hult ord. Når det uttrykkes er det ofte overfladisk og veldig amerikansk. Det får meg til å tenke på da Bill Clinton sa unnskyld til sin kone, og alle enten lo eller kastet opp. For hvilken forskjell utgjør et «unnskyld»? Men i dag vil jeg si unnskyld fordi jeg har gjort mange mennesker lei seg. Det var ikke det jeg mente, sier von Trier.

- Kan du forstå at mennesker som har overlevd Holocaust, blir såret av uttalelser som dem du kom med?

- Nei. Fordi dette bygger på en misforståelse og er tatt ut av kontekst. Det jeg sa, var at jeg halve livet trodde jeg var jødisk, men så viste det seg at jeg har en annen far. Det jeg angrer på er at jeg ikke sa at faren min var tysk, men at han var nazist. I Danmark er det jo slik at hvis vi ikke liker noen, sier vi han er «nazi».

En nazist i oss alle Regissøren, hvis siste film «Melancholia» fortsatt er med i konkurransen om årets Gullpalme, forklarer at han egentlig forsøkte å forklare at filmen, tungladen med symbolikk og Wagner-musikk som den er, er hans egen reise i tysk romantikk - en kulturepoke som ble høyt verdsatt av Det tredje riket.

- Selvsagt sympatiserer jeg ikke med det Hitler gjorde. Selvsagt ikke! Men jeg kan se for meg i hans situasjon, som når Bruno Ganz sitter i bunkeren sin, sier von Trier og viser til den tyske filmen «Undergangen» om Hitlers siste dager.

- Der kunne jeg se ham som et menneske. Om det er noe fornuft i det jeg sa, er det dette: Vi må ikke klandre noen få individer for all ondskapen i verden, og dermed glemme oss selv. Det finnes en bitte liten nazist i oss alle, sier Lars von Trier.

Freaket ut Blant dem som har tatt avstand fra uttalelsene i dag, er Frankrikes kulturminister Frédéric Mitterrand, som til avisa Le Figaro sier at Von Trier må ha «freaket ut» og at hans uttalelser ikke hører hjemme på en kulturfestival.

«Melancholia»-skuespiller Stellan Skarsgård prøvde på sin side å avdramatisere situasjonen overfor Dagbladet i dag.

- Det er bare slik Lars von Trier kommuniserer - med ironi og et islett av Tourettes, sier Skarsgård.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media