Dette er Harry

Tror du at det er harry å hete Harry, er du rimelig johan. Eventuelt helt nils.

Det hele begynte med en e-post til Dagbladet. Harry var lei av hvordan pressen misbrukte fornavnet hans. Det grenset til sjikane og mobbing. Det hadde utviklet seg gjennom flere år.

Hvorfor måtte vi skrive om «Harry på Hamar» og kalle TV2 for «Norges største harrykanal»?

Med brevet var harrydebatten i gang i Dagbladets spalter. Men ingen spurte Harry hvordan det egentlig er å hete Harry, i landet Norge, i 1999. Så vi sendte ut forespørselen på Dagbladets nettside. Og Harry svarte.

«Det er bare tøft å hete Harry,» skrev Harry Korslund.

Vi hadde aldri hørt om Harry Korslund, ansatt i Jernbaneverket og komiker på deltid. Selv påsto han at han var ganske så kjent i vårt fedreland, mye takket være sitt navn.

«I min bigeskjeft som imitator, komiker og underholdningsartist har jeg aktivt (og med stort hell) trukket veksler på det faktum at jeg heter Harry. Jeg er rett og slett stolt av navnet mitt, og det er ikke uten grunn. Det har tross alt bidratt til å gi meg betydelig ære og berømmelse, endog på nasjonalt plan. Jeg har medvirket i populære NRK-programmer som «LørDan» og «Du skal høre mye». For ikke å snakke om 175 direkte «Casino» i tospann med Leif Erik Forberg på TVNorge. Dit hadde jeg ikke kommet med et annet navn,» kunne Harry Korslund fortelle.

Vi slo på tråden, og fikk fra andre enden av røret meddelt at:

- JA, JEG HETER HARRY, og slik ser jeg jaggu ut også.

- Hvordan ser du ut, da?

- Helt harry.

- Med bart?

- Den har jeg tatt. Men jeg har stutte tenner og mye tannkjøtt.

- Stutte tenner?

- Ja, og høy harryfaktor på klærne. Går itte i armanidress, jeg. Jeg går i harrybunad fra Cubus. Til daglig: olabukse. Men vanligvis itte hvite sokker. Det er johan.

- Johan?

- Ja. Hvite sokker er bææære tull.

- Du ser altså harry ut. Hva betyr det?

- Tja, det betyr at jeg har et sånn passe utseende til å hete Harry. Som dama til broder'n sa: «Han ser ikke akkurat ut som et fruktfat.»

- Volvo Amazon har du ikke?

- Nei, Audi. Men jeg har hatt to Volvoer.

- Med terninger?

- Jeg har én terning, som Bruce Springsteen kastet til meg under en konsert i 93. Den tør jeg itte å henge opp i bilen.

- Wunderbaum?

- Den hadde jeg i Volvoen, mot kattepisset.

- Gullsmykke?

- Jeg har et moderat gullsmykke.

- Mokasiner?

- Det er for lengst passé. Jeg har cowboyboots. Men de ligger pakket ned et sted nå. Jeg var samboer... Typisk Harry at sånne ting skjer, er det itte? Den nye leiligheten ser ganske bomba ut. Så jeg vet itte hvor bootsa er nå. En typisk harry leilighet.

- Kan vi komme og se?

- Bææære kom. Jeg bor i Stjerneblokkveien på Grorud, sa Harry.

HAN SOM STARTET DEBATTEN om Harry, heter Harry Amundsen, er 67 år, bor i Trondheim og studerer sosiologi. Den pensjonerte ingeniøren sendte e-post til vår kulturredaktør Eva Bratholm, og undret på om skribentene i Dagbladet var fattige på ord. Om vi synes det er greit å bruke navnet Harry som et negativt adjektiv. Eller om det bare var han som «var helt Eva»?

- I 1932 ble jeg av velmenende foreldre døpt Harry. Vi bodde i Raufoss, de var ikke bygdefolk. Fars foreldre var fra Kristiania. Jeg tror det var derfor de døpte meg Harry. Navnet var den gang ganske moderne og internasjonalt. Dessuten kjente de noen greie folk som het Harry, forteller Harry Amundsen.

- Er du irritert?

- Jeg er litt provosert over at egennavnet de siste åra er blitt brukt som et negativt adjektiv. Men jeg har et ålreit selvbilde, så det går ikke inn på meg personlig.

- Er du harry?

- Ehh... Hva mener du med det?

- Om du er litt sånn... harry?

- Hvis du mener harrysleik og sånt noe, så har jeg nesten ikke hår. Skallen er ganske blank. Og jeg har verken grilldress eller plastsandaler, som jeg har forstått er harry.

- Wunderbaum, da?

- Hva?

- Om du har wunderbaum?

Det blir stille i røret.

- Vonderball?

E-POST PÅ E-POST har dumpet inn. Mange mener mye om Harry. For eksempel mener vennene til Harry Åge Henriksen fra Skjervøy at Harry Åge er kul kar. Trass i at eller kanskje fordi 17-åringens navn er Harry.

- Navnet har aldri gitt meg trøbbel. For meg har det bare vært en fordel å hete Harry, sier Harry Åge.

- En fordel?

- Ja, sier Harry Åge. - Folk husker navnet mitt. Det blir gjerne et samtaletema. Resultatet er at jeg har fått flere venner enn om jeg ikke hadde hett Harry. Så jeg synes at det er ganske kult å hete Harry.

En annen e-brevsender, Jan Harry Sundstrøm, 28 år, synes så langt fra at alt som følger med navnet Harry er kult.

«Grrrr...» begynner Jan Harry. «Etter å ha lest flere innlegg om folk som er «harry» eller folk som synes at ting er «harry», begynner jeg å bli lei. Visste du at Harry for noen år siden ble ført opp på ei liste over ulovlige navn? Fordi det generelt oppfattes som et skjellsord. Arghh... Fordi man heter Harry, behøver man ikke å være så jævlig harry. Jeg synes det er veldig harry gjort av de som snakker og gjør sånn. Det hadde vært kult om det kom noen reportasjer om personforfølgelsen som rammer oss, de stakkars Harry-ene,» hilser han og signerer «drittlei & harry».

FOR ALVORET ER DER. På tampen av en harry artikkel som dette må vi fortelle om e-posten som dumpet inn etter at vi hadde besøkt Harry i hans pittoreske og naturskjønne omgivelser på Grorud. Deltidskomikeren Harry Korslund, altså. Han som oppnådde berømmelse på nasjonalt plan takket være sitt navn. La nå hans siste harryhilsen få stå ukommentert:

«Så lenge det ikke går ut over noen, bør folk (innenfor rimelighetens og sømmelighetens grenser) stort sett få kle seg som de lyster, og gjøre som de vil. I en stadig mer harry verden full av stadig flere harry mennesker er det helt avgjørende at samtlige vektlegger betydningen av toleranse og vidsyn. I motsatt fall blir kloden et ulevelig sted. Det hadde vært harry, det.

Med alvorlig harryhilsen

Harry Korslund»

I en stadig mer harry verden full av stadig flere harry mennesker er det helt avgjørende at samtlige vektlekker betydningen av toleranse og vidsyn, mener Harry Korslund.