Dette er Heath Ledgers siste verk som filmskaper

Kritiserer hvalfangst fra grava i grotesk musikkvideo.

(Dagbladet): I anledning skranglerockerne i Modest Mouse sitt slipp av EP'en «No One's First and You're the Next» i går, ble også musikkvideoen til låta «King Rat» offentliggjort.

Regissøren av musikkvideoen er intet mindre enn den avdøde oscarvinneren Heath Ledger.

Hvalfangstkritikk
Han var i ferd med å avslutte verket da han 22. januar i fjor døde av en utilsiktet pilleoverdose. Musikkvideoen ble så gjort ferdig av kompisene i kunstnerkollektivet «The Masses», hvor Ledger også var medlem.

Resultatet er en animert og grotesk fortelling om en sigardampende blåhval med kapteinslue som er ute på skuta si og jakter mennesker.

- Alvorlig tema
Et rollebytte akkurat så mørkt og skrudd som en kunne forvente av mannen som ga liv til den forstyrrede «The Joker» i Batman-filmatiseringen «The Dark Knight».

Hele musikkvideoen kan sees her.

Ledger, som var en dreven surfer og lidenskapelig hvalfangstaktivist, utviklet konseptet i 2007, ifølge The Times. Han ønsket å sette fokuset på fangsten av hval utenfor kysten av Australia gjennom en musikkvideo.

MODEST MOUSE: Skranglerockerne fra staten Washington fikk regissørhjelp av Heath Ledger. Foto: AP Photo/Don Ryan
MODEST MOUSE: Skranglerockerne fra staten Washington fikk regissørhjelp av Heath Ledger. Foto: AP Photo/Don Ryan Vis mer

- Vi hadde det veldig morsomt da vi lagde den, men musikkvideoen tar likevel opp et meget alvorlig tema, forklarer Ledgers illustratør Daniel Auber.

Båttur med Heath
I et intervju med musikkanalen VH1 har Modest Mouse-vokalist Isaac Brock forklart hvordan det var akkurat hans band som fikk nyte godt av Ledgers sprelske idé.

- En gang vi var i Australia og spilte konsert, dro vi på båttur med Heath og familien hans. Midt ute på havet fortalte han oss om ideen sin. Vi hadde et maritimt tema gående på plata vår akkurat da, så det passet perfekt, sier Modest Mouse-vokalisten.

Ledger har tidligere regissert musikkvideoer for den australske hiphop-artisten N'fa og singer/songwriteren Ben Harper. Han har også laget en musikkvideo for avdøde Nick Drake som ikke er utgitt.

REGISSØR: Heath Ledger holdt på med musikkvideoen til «King Rat» da han døde 22. januar i fjor. Foto: AP Photo/Evan Agostini
REGISSØR: Heath Ledger holdt på med musikkvideoen til «King Rat» da han døde 22. januar i fjor. Foto: AP Photo/Evan Agostini Vis mer