Recap: «Heimebane», sesong 2 episode 6

Dette er «Heimebanes» drøyeste scene til nå

I Ulsteinvik er ingen valg enkle.

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

OBS: Denne recappen inneholder spoilere og dårlig kommodebæringsteknikk.

Camilla skuer ut over både havgapet og flyttelasset i Adrians kystpalass. Begge deler virker fryktinngytende å gi seg i kast med, så hun popper litt bobleplast i stedet.

«Hun saag ut paa det baarutte flyttelasset; der var ruskutt aa leggja ut paa.» Foto: NRK
«Hun saag ut paa det baarutte flyttelasset; der var ruskutt aa leggja ut paa.» Foto: NRK Vis mer

I Trondheim viser Adrian henne den nye kåken sin.

Shit, han gjorde det faktisk. Han gikk til RBK.

Han forteller henne at han har fått en utleier, og at huset i Ulsteinvik må tømmes til mandag, og han skal spille europacupkamp så han må finne noen andre til å ta ansvar for flyttingen, hint hint.

«Stor lampe, sier du? Det er fordi jeg har bygget et panic room inni den.» Foto: NRK
«Stor lampe, sier du? Det er fordi jeg har bygget et panic room inni den.» Foto: NRK Vis mer

Så er vi tilbake i havgapet. Trondheim var altså et flashback, og av en eller annen merkelig grunn har Camilla, som tydeligvis har stockholmsyndrom overfor samtlige mennesker i livet sitt, tatt på seg å fikse flyttingen mens Adrian er på tur.

Hun prøver å finne ut av hvordan hun skal tisse på en graviditetstest. Etterpå stirrer hun lenge på den.

For lenge til at den ikke er positiv.

EPISODE 6: RESERVELAGET

(Manus: Sofia Lersol Lund, Johanna Pyykkö. Regi: Stian Kristiansen)

Espen lurer på hvorfor Helena trener reservene. Hun vil hvile A-laget til cupsemifinalen, og Espens krøller finner dette hårreisende og i strid med reglementet. Man skal alltid stille med det beste laget tilgjengelig.

«Ingen som bryr seg om de reglan», sier Helena, eller jeg tror det er det hun sier, for hun har akkurat stappet en brødskive med en delikat kladd kremost inn i «mathølet», som hun sikkert kaller det.

Seriøst. Vi må snakke om matvanene i denne fotballklubben. Hun har ikke giddet å smøre ut osten, engang. Ingen har SÅ dårlig tid. Foto: NRK
Seriøst. Vi må snakke om matvanene i denne fotballklubben. Hun har ikke giddet å smøre ut osten, engang. Ingen har SÅ dårlig tid. Foto: NRK Vis mer

Espen vil ikke gi bort en seier, og det som i utgangspunktet er en enkel diskusjon får flere kompliserende faktorer siden 1) kampen er mot lokal rival Kristiansund, som er i nedryksstrid med Jævla Ålesund, 2) Peder «Kimmo» Nagelsmidt kommer inn og backer Espen, men etter forrige episodes tilnærmelser er det umulig for Espen å vite om han er oppriktig, eller har bakenforliggende motiver, og 3) Helena snakker trøndersk med munnen full av mat.

«Ingen som ser noe nytt på meg? Nei? Bare at jeg har limt fast luggen min. Hvert hårstrå for seg. Tok meg syv timer. Men drit i det.» Foto: NRK
«Ingen som ser noe nytt på meg? Nei? Bare at jeg har limt fast luggen min. Hvert hårstrå for seg. Tok meg syv timer. Men drit i det.» Foto: NRK Vis mer

Et annet sted i Ulsteinvik leter Michael og Marianne etter datteren Ine. Hun er borte, og Marianne benytter den dramatiske situasjonen til å tyne ham for at han ville sjekke om hun var på lekeplassen, men har ikke fått med seg at hun sannsynligvis ikke er hos venninnen, siden de er uvenner.

Det konstruktive foreldreparet setter seg inn i bilen for å lete videre. Marianne nekter å ringe politiet, og Michael skjeller henne ut for at hun slenger dritt om ham til barna. Nå koser vi oss.

Camilla tar en pause i flyttingen, og ligger på gulvet og ser på emneknaggen #foetusinspiration på mobilen.

Camilla innså for sent at hun hadde gjort alle flytteamatørers generaltabbe: Å fjerne sengen først i stedet for sist. Foto: NRK
Camilla innså for sent at hun hadde gjort alle flytteamatørers generaltabbe: Å fjerne sengen først i stedet for sist. Foto: NRK Vis mer

Hun gir Adrian en oppdatering. På flyttingen altså. Han værer at noe er galt, men hun forteller ham ikke hva hun virkelig har på hjertet. I stedet lurer hun på hva hun skal gjøre med noen gamle fotoalbum hun fant i kjelleren. «Bare kast dem, jeg kommer ikke til å sitte og se på gamle bilder av pappa uansett», svarer Adrian. Jepp, her er det vordende far som ikke er så altfor interessert i hverken tider som henruller, eller slekt som følger slekters gang.

Camilla fortsetter med å drasse ut gamle kommoder fylt med bly.

Ta ut skuffene daaaaaa... Foto: NRK
Ta ut skuffene daaaaaa... Foto: NRK Vis mer

Rått gjort, Adrian. Fyren som i sin mannete mannethet skulle forsørge Camilla i forrige episode har altså ikke giddet å bla opp for flyttebyrå.

Hun finner en flaske Baileys og feirer graviditeten med å prøve å drikke på seg en spontanabort. Og med litt fløtelikørpromille og den nye skiva til Sigrid på soundtracket går arbeidet plutselig så meget bedre.

Passende nok er det «Sucker Punch» som spilles, for det er vel liten tvil om at denne dagen her traff Camilla som et slag i trynet før hun i det hele tatt ante hva som var på vei hennes retning, langt mindre klarte å gardere seg mot det. Men akkurat som i låta kommer hun likevel tilbake og stiller seg lagelig til huggs nok en gang.

Neste gang hos terapeuten din må vi snakke om hvordan du alltid faller inn i rollen som en blanding av materialforvalter, saftblander og punchingbag for drittsekkene i livet ditt, Camilla.

It hit me like a sucker punch / Just one look and I'm out of touch / I'm freaking out 'cause I'm scared this might end bad / But I still come back for that / Sucker punch. Foto: NRK
It hit me like a sucker punch / Just one look and I'm out of touch / I'm freaking out 'cause I'm scared this might end bad / But I still come back for that / Sucker punch. Foto: NRK Vis mer

Det er klart for kamp, og Espen vil se lagoppstillingen. Nå er ikke jeg en mester i å tolke nonverbale fnys, men noe sier meg at han ikke er fornøyd. Han korrigerer oppstillingen, med Petronellas velsignelse og en på ingen måte tilslørt trussel om å strupe neste års overgangspott. Så mye for at investorene ikke skulle blande seg i Helenas sportslige (for ikke å si usportslige) avgjørelser.

Hvem skal man egentlig støtte her? Jeg skal innrømme at jeg ikke kan nok om fotball til å vite hvor ustilig Helenas strategi her er, men jeg mener da å huske at det var sånn at man lot spillere hvile før viktige kamper i gamle dager? Eller var det bare da jeg spilte Championship Manager?

Apropos ingenting, noen her som sliter med å skille dataspill fra virkelighet? Nei? Ikke jeg heller. Foto: NRK
Apropos ingenting, noen her som sliter med å skille dataspill fra virkelighet? Nei? Ikke jeg heller. Foto: NRK Vis mer

Jakten på Ine er fortsatt fruktløs. Marianne nekter fremdeles å ringe politiet, og Michael, i et anfall av akutt undertekst, sier hun ikke bare kan fortsette å kjøre rundt i ring.

Hvorfor denne motviljen mot politiet? Har hun startet crystal meth-lab i kjelleren? Nei, hun er livredd for at han vil bruke det mot henne om det blir politisak. Han lover å ikke gjøre det, og jeg tillater meg å lure på om hun ville vist ham samme raushet om rollene var byttet om.

Hjemme oppdager Michael at mappen med sakspapirene ligger fremme. Ine må ha lest den, og all dritten om Sissel Renate, Las Vegas og i det hele tatt. Ikke rart hun stakk.

Kampen mot Kristiansund oppsummeres i dette ene bildet:

Herregud, bare gå på do da, Eddie. Foto: NRK
Herregud, bare gå på do da, Eddie. Foto: NRK Vis mer

Halvveis nedi Baileys-flasken kommer omsider flyttehjelpen. Altså Nils. Han spør om Camilla er full, og hun motbeviser ham ved å svare «nei, du er full». Der fikk du litt av hvert å tenke på, tenker jeg.

Nils bruker sine velutviklede emosjonelle antenner til å være at alt ikke er som det skal være, og Camilla forteller ham at hun er gravid. Så hva er vel mer naturlig da enn å dra på byen? Det vil si Ålesund. Hun går for å fikse seg opp litt, mens Nils må bale med kommoden alene. Dere vet at jf fysikkens lover blir det cirka dobbelt så lett å bære hvis man er to? Ikke? Neivel.

TA UT DE JÆVLA SKUFFENE! Foto: NRK
TA UT DE JÆVLA SKUFFENE! Foto: NRK Vis mer

Helena gjør justeringer i pausen, men det er ikke nok, og Kristiansund gåller og vinner. Aron sitter igjen alene på gresset og depper, for merkelig nok funket ikke Helenas plan om å gi kapteinsbindet til en tolvåring som er redd for sin egen skygge.

Helena pusher ham til å ikke la tapet ligge, men debriefe mentalt for å lære av sine feil. Noe å vurdere på sitt eget privatliv også, Helena?

Er det A) tough love hun driver med her, eller B) bare en sjanse til å få ut agget sitt for sin egen feilslåtte taktikk samt frustrasjonen over at Adrian er borte? Eller kanskje C) all of the above? Med Helena Mikkelsen trenger vi heldigvis aldri nøye oss med bare ett svar.

Pressens utsendte lurer på om de tapte med vilje for å ta rotta på Ålesund, og Espen blir så krenket at han ikke gidder å svare engang. Men hans «ingen kommentar» til om han er enig i Helenas taktikk sier vel det meste.

I mørket på kontoret sier Peder at han ikke kan si sånt på direktesendt tv. «Hvis vi skal være så feige må vi i det minste stå for det», svarer Espen, fyren med krøller laget av 100% integritet, og som burde være hele Norges spirit animal (bortsett fra de greiene med falske kontrakter, da).

Sorry, skådiser, vi må spare pengene til neste ukes storepisode mot Jævla Ålesund så dere må nesten klare dere uten lys i denne scenen. Foto: NRK
Sorry, skådiser, vi må spare pengene til neste ukes storepisode mot Jævla Ålesund så dere må nesten klare dere uten lys i denne scenen. Foto: NRK Vis mer

Peder lukker døren og lurer på hvorfor han tar såpass på vei bare for et tap, og så er det tid for massasje. Det der er det ELDSTE trikset i boken, Peder. Dessuten er jeg ganske sikker på at det kvalifiserer som seksuell trakassering.

Hva skal det ikke være lov å massere underordnede og ta dem i skrittet og prøve å ligge med dem og ikke skru på lyset engang lenger nå har dette metoo gått for langt jeg bare spør. Foto: NRK
Hva skal det ikke være lov å massere underordnede og ta dem i skrittet og prøve å ligge med dem og ikke skru på lyset engang lenger nå har dette metoo gått for langt jeg bare spør. Foto: NRK Vis mer

Espen blir ikke akkurat mindre anspent av behandlingen, men det synes ikke Peder å bry seg om. «Hvorfor bruker du ikke kontorstolene som vi har gitt deg? Ække farlig med nye ting, vettu.»

Når du innser at «Heimebane» akkurat brukte kontorstoler som en metafor for seksuell eksperimentering. Foto: NRK
Når du innser at «Heimebane» akkurat brukte kontorstoler som en metafor for seksuell eksperimentering. Foto: NRK Vis mer

Peder begynner å gå løs på lårene, og Espen trekker seg unna. Det er vanskelig å konkludere hva ubehaget hans her skyldes, om han virker ambivalent fordi han ønsker dette men ikke er fortrolig med sin egen legning, eller om han ikke lager en større scene fordi Peder er sjefen hans.

Etter å ha kjørt en Drillo-esque videoanalyse av kysse-scenen fra forrige episode mener jeg bestemt Espen på et tidspunkt gjengjelder kysset, men reaksjoner på Twitter forteller meg at folk oppfattet dette ulikt. Det er vel sannsynligvis meningen også.

Utenfor kontoret skal Helena skjenke seg litt deilig, sur kaffegrut, da hun hører Espen si «Slutt!», og en stol falle til gulvet. Peder kommer ut og går, og Espen bortforklarer det med at han var misfornøyd med intervjuet.

Vargs young boys tar seg en burger (plain, for å begrense kaloriinntaket) på tippekiosken, og stemningen er omtrent like god som «restauranten» de er på er koselig, ikke minst etter at det kommer frem at Tommy satte penger på hvor lenge de klarte å holde nullen. Aron er stressa over at alle er så seriøse, og går ut på gatekjøkkenets ekstremt fasjonable uteservering.

Dere valgte altså å sitte her... Foto: NRK
Dere valgte altså å sitte her... Foto: NRK Vis mer
...Når dere kunne sittet her? Foto: NRK
...Når dere kunne sittet her? Foto: NRK Vis mer

Ute på gresset bånder gutta, og Tommy får berettiget hån for at han ikke har skjønt at det er kalorier i brus, og så er skuldrene litt lave igjen.

På magisk vis får Nils kommoden i containeren. Som høres litt ut som en metafor, men er altså ikke det. Litt verdt å merke seg er det dog at han, i kraft av å være bikkja til Camilla, gjør jobben for henne, som gjør jobben for Adrian. Her har dere tema for særoppgaven deres om kjønn og makthierarkier, millennials.

Etter å ha fått et pirrende glimt av Camilla i singlet (du hører hjemme i victoriatiden du, Nils) tar de jævla fergen til Jævla Ålesund. Nils skjønner på Camillas alkoholinntak hvor denne graviditeten bærer hen, og lurer på om ikke Adrian kanskje skulle få ha noe å si her også.

«Jeg går og kjøper meg en svele, jeg,» sier Camilla, og plis si at det var en shoutout til «Julefergå».

I kiosken på MF Svelå får Camilla øye på Ine, og tar en prat med henne ute på dekk. Hun gjennomskuer glatt jentas løgn, hun kjenner igjen noen på rømmen når hun ser dem. Hun tilbyr henne en kork med Baileys, og avfeier Nils’ protester med at han ikke må være så kristen. Ouch.

Punchingbags gonna punchingbag. Foto: NRK
Punchingbags gonna punchingbag. Foto: NRK Vis mer

Hun forteller Ine at «han vil ikke at jeg skal drikke så mye siden jeg er gravid, og da killer jeg babyen», og vips fikk fremtidens Ine nok et tema for terapitimene sine (det skvises vel inn et sted mellom Sissel Renate og mammas studietur til Las Vegas).

Camilla strammer seg opp. Hun forteller Ine at hun er heldig som har foreldre som er så glad i henne at de krangler om hvem du skal bo hos. Hun skulle ønske hun også hadde sånne foreldre.

De dropper byturen, og kjører Ine hjem.

Jeg har også vært på byen i Ålseund en gang. Karaoken var stengt. :/ Foto: NRK
Jeg har også vært på byen i Ålseund en gang. Karaoken var stengt. :/ Foto: NRK Vis mer

Mens Michael legger datteren, ser Marianne på gamle familiebilder. Hun oppdager ferdig merkede matpakker i kjøleskapet. Er Michael kanskje ikke så uegnet som far som hun skal ha det til?

Hun blar gjennom den gamle LP-samlingen deres, en metafor for «Milde Moses, de kommer så sykt til å ligge sammen nå». Hun kjefter (vennskapelig) på ham for at han vil kaste nipsen hennes, og han disser henne (vennskapelig) for den selvsamme nipsen. Så klemmer de, lenge og ja, så går det den veien det alltid går når man klemmer: Det blir dansing med føtter oppå føtter, hun sier at hun ikke orker dette mer, for ingen har det noe bra lenger, og så sier hun «e trur kanskje det e din tur nå», uten at jeg er helt sikker på hva hun legger i det, og så kommer tiden der det hadde vært naturlig å kysse, men hun tar ham på nesen i stedet og går. Sukk.

Helena kommer hjem mens hun prøver å kvele en Kiwi-pose.

HVA HAR DEN POSEN NOENSINNE GJORT DEG, HELENA? Foto: NRK
HVA HAR DEN POSEN NOENSINNE GJORT DEG, HELENA? Foto: NRK Vis mer

Hun finner en nyspydd Camilla hjemme. Hun lager en skål med nydelige nudler til datteren, kanskje ikke mitt førstevalg når det kommer til mat post-oppkast, men det er tanken som teller, og hun har vel en bøtte et eller annet sted i leiligheten.

Helena viser at noen morsinstinkter tross alt fortsatt er intakte, og treffer på andre forsøk hva som er galt (første var om det var slutt med Adrian). Camilla har ikke bestemt seg for hva hun vil gjøre, og vil ikke fortelle Adrian, for hun klarer ikke skille mellom hva han vil og hva hun vil, og da blir det som regel det han vil.

De snakker om da Helena ble gravid i stedet. Camilla synes det er helt føkka at moren beholdt henne. Hun skulle jo bli proff. Og faren var gift. Med en annen, altså.

«Du er typen som tar abort», sier hun. En setning du skal være ganske langt nede for å si til din egen mor.

Det viser seg at faren overbeviste Helena. Hun var altså heller ikke sikker i sin sak. Camillas dilemma ble vel ikke akkurat enklere.

«Du ville egentlig ikke ha meg», sier Camilla, mens alle Norges hjerter brister i kor. Det er ikke ment som en anklage, mer en bekreftelse på det hun føler akkurat nå, at hun har vært i veien for alle menneskene i livet sitt siden hun ble unnfanget. Det er vanskelig å se for seg hvor lost hun må føle seg nå. Mens alle rundt henne har staket ut sin kurs, både Helena og Adrian i fotballen, er Camillas eksistensielle GPS fullstendig nede for telling. Kanskje er det mor hun er ment å være? Eller bare en tilrettelegger for kjæresten og morens monomane jakt på scoringer, koste hva det koste vil? Vil hennes «offer» i å prioritere morsrollen foran karriere og selvrealisering i det hele tatt være et offer, siden hun strengt tatt ikke har noen annet å velge bort? Hvordan finner man sin egenverd i en prestasjonskultur basert utelukkende på meritokrati?

Og du trodde dette bare skulle være en klassisk «beholde barnet eller ikke?»-episode, som vi har sett tusen ganger før? Lol. Igjen viser «Heimebane» hvor meningsløst det er å avfeie den som bare en high-end såpeserie. Problemstillingene her er ikke nye, men en historie må aldri bedømmes på hva den handler om, men hvordan den gjør det. Og som vanlig tør «Heimebane» å trekke dilemmaene sine ut i sine ytterste konsekvenser. Ingen sannhet er for nådeløs, intet spørsmål er for vanskelig. Og heldigvis er serien smart nok til å ikke gi noen lettvinte svar. I «Heimebane» er ingen valg enkle, intet dilemma svart eller hvitt. Hver livserfaring er dyrekjøpt, og historiene er ikke ferdige når rulleteksten går, de pakkes ikke inn i en lykkelig slutt med sløyfe på. Konsekvensene får uante ringvirkninger livet ut.

Morgenen etter er Helena med Camilla til gynekologen. Hun har bestemt seg, og siden svangerskapet er så kort på vei kan aborten gjennomføres med noen piller. Men det er smertefullt, hun bør ha noen hos seg når utskillingen av fosteret skjer. Camilla lyver og sier at Adrian vil være med henne.

Men det er han ikke. Han er på byen og feirer med sine lagkamerater.

Og mens Rosenborgs nye kronprins drar i gang Elton Johns «Rocket Man» på karaoke, ligger Camilla hjemme, alene, og vrir seg i smerte. Nils har kanskje et prinsipielt poeng i at Adrian burde få vite om hva som er i ferd med å skje nå. Kanskje er det dårlig gjort av Camilla å frata barnefaren kunnskapen om noe som angår både ham og dem så til de grader. Men samtidig er det hans privilegium å få slippe å gå gjennom det hun gjør nå, slippe å bære konsekvensene av et umulig valg resten av livet.

Mens Adrian hylles og løftes opp i været av Rosenborgs fellesskap, presses Camilla ned mot gulvet av krampene, alene.

Dette er hard kost, «Heimebane». Seriens drøyeste scene til nå.

Men selv dette skal forgå. Etterpå kaster Camilla det bloddryppende sanitetsbindet useremonielt i søpla, og klarer akkurat å vaske opp til Adrian kommer hjem.

Han har kjøpt med Bamsemums til henne, og, bare som en påminner om at livet ikke har noen planer om å slutte å gi henne en på tryne når hun minst venter det: En flaske Baileys.

Ukens siste sucker punch.

Les også Dagbladets tidligere «Heimebane» recap:

Sesong 2 (Christopher Pahle)

Sesong 1 (Marie L. Kleve)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer