BRUKT MOT TERRORISME: Hele Smildens kommentar er basert på feil og urettmessig sammenlikning mellom operativt politiarbeid og bekjempelsesmetoder mot terror. Selv om det sistnevnte er utviklet i Israel, er dette brukt mot terrorisme, skriver innsenderen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BRUKT MOT TERRORISME: Hele Smildens kommentar er basert på feil og urettmessig sammenlikning mellom operativt politiarbeid og bekjempelsesmetoder mot terror. Selv om det sistnevnte er utviklet i Israel, er dette brukt mot terrorisme, skriver innsenderen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Floyd, politimetoder og Israel

Dette er helt uriktig, Dagbladet

Dagblad-kommentaren knytter Israel indirekte til drapet på George Floyd. Man kan stille seg spørsmålet om det eneste målet med kommentaren, er å øke hatet mot Israel?

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttrykte sorg over dødsfallet til Iyad Hallak, i motsetning til beskyldningen som nevnes i artikkel til Jan-Erik Smilden, skrevet mandag den 8. juni i Dagbladet.

DREPT: Autisten Iyad Hallak ble skutt av israelsk politi i Jerusalen 30. juni. Statsminister Netanyahu beklaget hendelsen og saken etterforskes. I etterkant, har bevegelsen Palestinian lives matter, vokst fram. Foto: Ahmad Gharabli / NTB Scanpix
DREPT: Autisten Iyad Hallak ble skutt av israelsk politi i Jerusalen 30. juni. Statsminister Netanyahu beklaget hendelsen og saken etterforskes. I etterkant, har bevegelsen Palestinian lives matter, vokst fram. Foto: Ahmad Gharabli / NTB Scanpix Vis mer

Statsministeren ba ettertrykkelig om full etterforskning rundt hendelsen. Dette pågår nå under oppsyn av intern sikkerhet- og beredskapsminister, som også uttrykker sin sorg og fortvilelse over ugjerningen.

Som Smilden dessverre helt sikkert vet, står Israel konstant overfor terrorisme og må daglig forsvare seg selv – ikke bare ved landegrensene, men også i tettbebyggede byer hvor tusenvis av israelere blir drept av terrorangrep.

Mange vestlige demokratier henvender seg til Israel i frykt for terrorisme, noe som er blitt et globalt fenomen, nettopp for å lære hvordan et lovbasert demokrati med høye moralske verdier, takler kyniske terrorister som retter seg mot sivile; Terrorister som til og med sender barn til kamplinjen.

Dette er fakta, Smilden: I området der Iyad Hallak døde, ble to israelske grensepolitibetjenter drept av terrorister, og også sivile ble angrepet og knivstukket.

Hele Smildens kommentar er basert på feil og urettmessig sammenlikning mellom operativt politiarbeid og bekjempelsesmetoder mot terror. Selv om det sistnevnte er utviklet i Israel, er dette brukt mot terrorisme.

Antiterror-metoder skal brukes på riktig måte i den rettferdige kampen mot terrorister, og er ikke ment til rutinemessig politiarbeid. I motsetning til noen midtøstensamfunn rundt oss, gleder ikke israelere seg over å drepe. Israelere hyller ikke selvmordsbombere med begrep som martyrer.

Vi sjekker og gransker oss selv om forseelser skulle inntreffe. Vi styres av verdibaserte lovsystemer som etterforsker alle hendelser og forbrytelser, og som straffer ulovlige drap. Dette gidder ikke kommentatoren å nevne.


Kommentaren antyder at Israel kveler fanger til døde og lærer andre å gjøre det samme, og knytter Israel indirekte til drapet på George Floyd. Ettersom dette er helt uriktig, kan man stille seg spørsmålet om det eneste målet med kommentaren, er å øke hatet mot Israel?

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer