- Dette er «historien om hvordan vi ble feite»

Foo Fighters i ny dokumentar - og med ny plate.

AUSTIN (Dagbladet): I går hadde rockedokumentaren «Foo Fighters: Back and Forth» premiere på den multimediale festivalen SXSW i Austin, Texas. For å feire filmen, som er regissert av Oscar-vinner James Moll, dukket også bandet opp på premieren - til stor jubel fra de mange hundre fansene som sto i kø for å komme inn.

- Da vi kom kjørende opp gata her, så jeg den lange køen gjennom vinduet og tenkte «jøss, jeg lurer på hvem andre som kan ha en film her i dag?» Jeg kunne ikke forestille meg at så mange mennesker ville dukke opp for å se denne dokumentaren, som vi spøkefullt omtaler som «historien om hvordan vi ble feite», sa frontfigur Dave Grohl til de frammøtte inne i salen.

I filmen følger vi Grohl og hans forskjellige bandmedlemmer, helt fra Nirvana-dagene og frem til innspillingen av deres kommende album «Wasting Light», som slippes 12. april. Hele skiva er spilt inn, på tape, i Dave Grohls garasje - en seanse som preger siste halvtimen av dokumentaren.

- Dokumtarinnspillingen var lett for oss, ettersom James bare sa til oss at vi «skulle være Foo Fighters, lage et album og late som at han ikke var der». Vi gjorde det, og vi synes resultatet er blitt svært bra. Men det er også litt rart å se på ... like rart som om vi skulle dusjet sammen. Noe vi jo gjør, sa Grohl spøkefullt fra scenen.

Åpne og ærlige Før visningen av filmen fikk Dagbladet slått av en prat med regissør James Moll, som tidligere har laget dokumentarer om andre verdenskrig - men nå hadde lyst til å prøve seg på en rockedokumentar.

- Mange av de beste rockedokumentarene omhandler band som går til grunne. Hvordan er det å lage en dokumentar om et så tilsynelatende positivt band som Foo Fighters?

- Folk tror kanskje at Foo Fighters er gjeng med flotte folk, men det er de ikke, sier Moll og ler - før han snur seg for å se om noen i bandet er i nærheten.

LAGET DOKUMENTAR: Oscar-vinner James Moll. Foto: Snorre Bryne
LAGET DOKUMENTAR: Oscar-vinner James Moll. Foto: Snorre Bryne Vis mer

- Neida, de er helt fantastiske fyrer, jeg bare spøker. Det hjalp også veldig å kunne jobbe med folk som var så åpne for å bli intervjuet, og var villige til å være ærlige om alt som har skjedd. Jeg ønsket ikke å lage en utleverende film som kunne skade dem, men ville ha sannheten og ærligheten. Om de kom inn på sidespor i historien som var mindre kjent, presset jeg dem kanskje litt ekstra på det. Men samarbeidet var viktig, og alt i alt mener jeg at det gjør det til en bedre film, sier Moll.

- Tror du folk får et annet inntrykk av bandet etter å ha sett dokumentaren?

- Jeg tror kanskje det. Du får se dem på en måte du ikke har fått se dem før, og historien blir fortalt av bandet selv - ikke noen andre. Det var et av mine tidlige mål med filmen, og forhåpentlig lønte det seg.

«Hemmelig» konsert Etter visningen, som ble godt mottatt av publikum, flokket folk seg rundt det vesle konsertstedet Stubbs Bar-B-Q, der det skulle være en «hemmelig» Foo Fighters-konsert. Straks ryktet spredte seg på Twitter var imidlertid ikke konserten like hemmelig, og køene for å komme inn var svært lange.

De som kom inn, fikk imidlertid oppleve en to timer lang Foo Fighters-konsert. Først fremførte de hele det kommende albumet «Wasting Light», før de dro fram det meste av gammelt hitmateriale. Bandet var i storform, noe som lover godt før konserten i Telenor Arena den 24. juni i år.

INTIMKONSERT: Foo Fighters og Dave Grohl leverte en to timer lang intimkonsert på den multimediale festivalen SXSW i Austin, Texas i går. Foto: Snorre Bryne.
INTIMKONSERT: Foo Fighters og Dave Grohl leverte en to timer lang intimkonsert på den multimediale festivalen SXSW i Austin, Texas i går. Foto: Snorre Bryne. Vis mer