DEBATT

Økonomi:

Dette er ideologisk vrakgods

Det finnes ingen historiske eller antropologiske beviser for at bytteøkonomien noen gang har eksistert.

Utbredt myte: Det er en mye at vi før vi hadde penger, drev med byttehandel, og at penger oppsto for å gjøre byttehandelen enklere, mener spaltist Roman L. Eliassen. Foto: pixinoo / Shutterstock / NTB scanpix
Utbredt myte: Det er en mye at vi før vi hadde penger, drev med byttehandel, og at penger oppsto for å gjøre byttehandelen enklere, mener spaltist Roman L. Eliassen. Foto: pixinoo / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har i et par år gravd meg ned i arbeidet med en bok om penger. Når man holder på med slikt lenge, kan man miste kontakten med virkeligheten, og de eksistensielle spørsmålene lusker kontinuerlig i bakgrunnen: Har det noen betydning, det jeg holder på med?

Det var derfor med stor spenning jeg vendte tilbake til virkeligheten – for å få en sunn reality check.

Noe av det første jeg så, var et innlegg i Aftenposten der Fredrik Mellem (Ap) kritiserte Rødts ideologi for å være «filosofisk vrakgods». Akkurat det skal ikke jeg blande meg opp i. Men det var med blandede følelser jeg kunne slå fast at Mellems eget resonnement var basert på ideologisk vrakgods – nettopp det vrakgodset, den utbredte myten, som jeg forsøker å gå i rette med i boken.

Hvilken myte er det? Det er denne svært utbredte forestillingen: at før vi hadde penger, drev vi med byttehandel, og at penger oppsto for å gjøre byttehandelen enklere. Eller i Mellems ord: «Mennesket har byttet varer og tjenester en god stund nå. Sannsynligvis siden vi var på apestadiet. La meg klø deg litt på ryggen i bytte mot den kokosnøtten». Poenget hans var at kapitalismen er basert på en «naturlig hang til en god deal» i mennesket, og derfor er kapitalismen et naturlig økonomisk system.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer