Dette er ikke en papirbok

Så hvorfor late som at den er det?

UTFORDRING: Ebøkene skaper mange utfordringer for bokbransjen. Og noen absurde løsninger. Foto: SCANPIX
UTFORDRING: Ebøkene skaper mange utfordringer for bokbransjen. Og noen absurde løsninger. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du bokhylla full av lånte bøker?

I så fall har du kanskje irritert deg over den manglende muligheten til å dele ebøker med venner. Skal du låne bort ei innkjøpt ebok, må du låne vekk hele lesebrettet.

Litt absurd, vil enkelte mene. Men løsningen er ofte mer absurd. Ved årsskiftet gjorde nettbokhandelen Amazon det mulig for amerikanske kunder å låne bort ebøker fra lesebrettet Kindle. Men bare til én person per bok, for 14 dager. Delevillige amerikanere trenger bare å sende utvalgte venner en epost. Men i de 14 dagene boka er hos mottakeren, er den utilgjengelig for avsenderen. Det er unektelig en litt merkelig situasjon å komme i - å ikke kunne åpne ei fil fordi den er lånt bort.

Amazon har uttalt at de håper nyvinningen vil være med på å begrense ulovlig fildeling av ebøker. Men låneordningen kan selvfølgelig også legge en demper på boksalget. Den konkurrerende bokhandelen Barnes and Noble har tilbudt løsningen til sitt lesebrett Nook over lengre tid. Det har ført til at leserne har etablert låneklubber på nettet, der lesere over hele verden kan etterlyse bøker de vil lese, og få låne dem av fremmede. Liknende klubber for Kindle-brukere har allerede dukket opp på Facebook.

Samtidig er Drammensbibliotekene i full gang med sitt eget pilotprosjekt for ebøker. Ifølge Dagens Næringsliv har de kjøpt lisens til omkring 60 bøker, som kan lånes ut til inntil fem personer av gangen. Men ikke flere.

- Vi synes det er litt synd å måtte si til lånere at «Beklager, men den fila har vi lånt ut,» sier prosjektleder Dag Erlend Lohne Mohn til avisa.

Samtidig er det liten tvil om at ubegrensede utlånsmuligheter ville gått hardt utover boksalget, på samme måte som låneklubber kan bli en utfordring for Amazon. Ville du kjøpt ei bok som du like enkelt kan få låne, både gratis og lovlig?

Mye tyder på at både lovlig og ulovlig fildeling kan by på utfordringer for bokbransjen i framtida, ikke minst etter at om lag 20000 nordmenn fikk en ny Ipad til jul.

Noen kjapp løsning finnes ikke. Men ebøker er noe annet enn papirbøker. Bokbransjen vil skyte seg selv i foten dersom de prøver å få leserne til å bruke ebøkene på samme måten som papirbøker. I stedet for å løse problemene ved å få ebøkene til å likne papirbøkene, bør man spille på det unike ved dem. Da øker sjansen for at de blir et supplement til papirbøkene, i stedet for å kannibalisere dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer