Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Dette er ikke godt nok, Høie

Dersom ansvarlige i helsevesenet mener at så mange som hver fjerde nordmann kan bli smittet av Corona-viruset, bør de vise et større ansvar.

HYGIENE: I en nyhetssending viser helseminister Bent Høie stolt at han stenger vannkranen med tørkepapiret etter vask og deretter tørker seg glad og fornøyd en ekstra gang med samme papir – lykkelig uvitende om at han igjen påfører seg bakterier, skriver innsenderen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HYGIENE: I en nyhetssending viser helseminister Bent Høie stolt at han stenger vannkranen med tørkepapiret etter vask og deretter tørker seg glad og fornøyd en ekstra gang med samme papir – lykkelig uvitende om at han igjen påfører seg bakterier, skriver innsenderen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Meninger

På spørsmål om hva man skal gjøre for å unngå smitte, har svaret vært «god hygiene» og «hyppig håndvask». Dette er ikke et tilstrekkelig råd. Det må være en viktig oppgave å informere nordmenn om hva som er god håndvask og i hvilke situasjoner det kreves:

1. Hver gang man kommer hjem etter å ha vært ute: tenk på alle potensielle smittespredere man har vært i kontakt med (håndhilsing, penger, dørhåndtak, tastatur på kortautomater etc.).

2. Hver gang man har vært på toalettet, uansett hva man har gjort.

3. Før man skal spise eller tilberede mat.

4. Etter å ha vært i kontakt med dyr (som har annen bakterieflora og ikke samme hygiene som oss).

5. Når man selv er syk og hoster/nyser/pusser nesa, blir man en smittebombe for andre, noe som kan minskes ved at man vasker hendene etterpå.

Og hva er god håndvask? Med jevne mellomrom har det vært utført tester av håndhygiene og renhold på blant annet offentlige toaletter. Det viser seg at mange dropper håndvask – menn hyppigere enn kvinner.

Det er dessuten påvist at den største bakteriebomba på offentlige toaletter er knyttet til varmluftstørkere hvor man lufttørker hendene etter håndvask. Mange offentlige toaletter har fortsatt dette, til og med enkelte toaletter på sykehus. Denne varmluftstørkeren er noe de ansvarlige i helsevesenet og Folkehelseinstituttet burde ha fulgt opp i «fredstid» og for lengst byttet ut med tørkepapir.

Papir er viktig ikke bare for å tørke hendene, men også for å unngå å skitne seg til igjen etter håndvask.

Jeg er ikke imponert over den generelle håndhygienen i helsevesenet. Selv husker jeg godt hvordan jeg og mine medelever, lærte riktig håndvask på sykepleierskolen for mer enn 40 år siden, en utdannelse etter den gamle ordningen med fokus på det praktiske. Vi trodde alle at vi kunne dette, noe som viste seg å være feil.

20 år seinere lærte jeg mine elever dette, og jeg håper de fortsatt husker hvordan rødmalingen som skulle illudere bakterier/virus og som de smurte hendene med, kom på hendene igjen dersom de ikke brukte tørkepapir for å skru av vannkrana.

I en nyhetssending viser helseminister Høie stolt at han stenger vannkrana med tørkepapiret etter vask og understreker også viktigheten av dette. Deretter tørker han seg glad og fornøyd en ekstra gang med samme papir – lykkelig uvitende om at han igjen påfører seg rødmaling (= bakterier/virus) …

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sendte ut brosjyre med råd om egenberedskap for et år siden. Liknende spesifikke råd for å hindre virussmitte, burde sendes ut nå.

Hele Norges coronakart