LEDER

Politireformen

Dette er ikke noe nærpoliti

OMORGANISERER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård
OMORGANISERER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Da Stortinget vedtok den store politireformen i 2015, forsøkte man å sukre pillen. Sentraliseringen av politiet ble kledd opp og presentert som Nærpolitireformen. Særlig nært er det ikke blitt. I fjor ble 27 politidistrikter slått sammen til tolv. I går kom Politidirektoratets endelige beslutning om nedleggelse av tjenestesteder, de fleste av dem lensmannskontorer. 127 tjenestesteder legges ned, og sju nye opprettes. Når reformen er endelig gjennomført vil Norge ha 221 tjenestesteder med 16000 medarbeidere.

Reformbehovet i politiet er stort. Det omfatter også politistrukturen og antall tjenestesteder. Politiets organisasjon må endres i takt med både befolkningsutviklingen og endringer i kriminalitetsbildet. Det vil innebære at antall tjenestesteder, og plasseringen av disse, aldri kan være permanent. Politistrukturen må stadig justeres og moderniseres.

De inngrep som nå blir gjort går likevel langt ut over hva befolkningen er tjent med. Listen over tjenestesteder som skal nedlegges, er en lang katalog over kommunesentre og tettsteder i distrikts-Norge. Mange steder vil tapet av lensmannskontoret bli oppfattet som enda et sentraliseringstiltak, en slags forlengelse av presset for kommunesammenslåing og nedleggelse av sykehus og andre helsetjenester. Derfor er det politisk sprengstoff i politireformen. Den kan bidra til at den klassiske konflikten mellom sentrum og periferi i norsk politikk får nytt liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer