Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dette er ingen frifinnelse for Nerdrum

Men statsadvokaten ble ikke overrasket.

I HØYESTERETT: Statsadvokat Erik Førde mener utfallet av Høyesteretts behandling - at lagmannsrettens dom oppheves - ikke var helt uventet. Men han presiserer at dette ikke er en frifinnelse. Foto: Håkon Eikesdal
I HØYESTERETT: Statsadvokat Erik Førde mener utfallet av Høyesteretts behandling - at lagmannsrettens dom oppheves - ikke var helt uventet. Men han presiserer at dette ikke er en frifinnelse. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Høyesterett har ikke tatt stiling til det underliggende forhold, nemlig om Nerdrum har begått et skattesvik. Dette er ingen frifinnelse for Nerdrum, sier statsadvokat Erik Førde, som representerte påtalemyndigheten i Høyesterett.

I dag ble det kjent at Høyesterett har opphevet dommen i straffesaken mot Odd Nerdrum. Saken skal nå behandles på nytt i lagmannsretten.

Dette er dokumentene Dagbladet har avslørt.

Høyesterett begrunner opphevingen av lagmannsrettens dom på følgende måte:

«Høyesterett fant at domsgrunnene var mangelfulle for så vidt gjaldt hvilke verdier som var unndratt beskatning — spørsmålet om en inntekt på 700 000 dollar var talt med to ganger og om et beløp på 450 000 dollar av dette var beskattet. Manglene gjaldt en betydelig del av det totale beløpet i saken. Lagmannsrettens dom med ankeforhandling måtte derfor oppheves
- Ikke helt uventet - Jeg konstaterer at Høyesterett ikke er fornøyde med lagmannsrettens begrunnelse for sitt domsresultat for deler av beløpet som Nerdrum er dømt for å ha unndratt fra beskatning, sier Førde.

Han peker på at manglene Høyesterett trekker fram, ikke gjelder samtlige av summene Nerdrum er dømt for å ha unndratt.

- Er du overrasket over at dommen ble opphevet?

- Slik forhandlingene forløp i Høyesterett, var det ikke helt uventet at dette resultatet kunne komme.  Konsekvensen blir nå at straffesaken kommer opp på nytt i lagmannsretten.

Da Dagbladet snakket med Førde i forkant av Høyesteretts behandling, sa han følgende:

- I utgangspunktet mener påtalemyndigheten at anken ikke ville føre frem. Vi mener lagmannsrettens dom er korrekt og riktig begrunnet, sier Førde til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!