- Dette er ingen hevnaksjon

Kunstmaler Thorvald Lund-Hansen (50) har ertet på seg storkapitalens superkjendiser. Selv har han vært gift med en av Norges rikeste kvinner, rederarvingen Ingrid Bergesen.

Stiller ut likevel

Thorvald Lund-Hansen avviser bastant alle insinuasjoner om at han er ute etter å hevne seg på rikfolket siden han ikke lenger er en av dem.

- Tøv! Jeg følte aldri at jeg var med i «fiffen» selv da jeg var gift inn i en familie med penger. Jeg er og blir klasseløs - det er min styrke som kunstner, sier han.

- Og hvorfor skulle jeg gått til et slikt angrep når jeg har fire barn fra ekteskapet - som jeg elsker over alt på jorda? legger han spørrende til.

Thorvald Lund-Hansen og Ingrid Bergesen ble skilt for få år siden, etter mange års ekteskap.

Reder-dynastiet

Ingrid Bergesen er datterdatter av den legendariske rederen Sigval Bergesen d.y. Sammen med fem av de andre barnebarna arvet Ingrid hele den gigantiske rederformuen - mens andre av Bergesens barn og barnebarn ble gjort arveløse. På 80-tallet toppet Dynasti-striden seg internt i familien, og Ingrid og tre andre søsken ble kjøpt ut av Petter C.G. Sundt og Morten Bergesen. Ingrid Bergesen satt igjen med godt over 200 millioner kroner etter sin bestefar.

- Jeg har en bred sosial erfaring, sier Thorvald Lund-Hansen om sitt ekteskap med arvingen til Norges største skipsreder gjennom tidene.

- Jeg blir ikke imponert over folk med penger, så jeg opplevde ikke Rimi-Hagens selskap som noen sensasjon, understreker han.

Fattige

Thorvald Lund-Hansen kommer opprinnelig fra enkle kår i Kragerø.

- Vi var åtte søsken, og min far mistet alt. Så jeg har opplevd både ekstrem fattigdom og ekstrem rikdom.

- Beklager du at du ikke tilhører kretsen blant de rikeste lenger?

- Jeg beklager ingen ting. De årene har gitt meg et rikt liv - rikt på erfaringer.

I fokus


Thorvald Lund-Hansen ler godt over å bli kalt «paparazzi»-maler.
- Tanken på at jeg skulle ligge i buskene, klar til å male millionærene så snart de viser seg, er bare morsom! Det er umulig å forstå at jeg skulle ha krenket privatlivet til Rimi-Hagen og Røkke med mine bilder fra denne festen. Tross alt snakker vi om de mest mediefokuserte personene i nyere historie!

Lund-Hansen var elev av kunstneren Rolf Schønfeldt på slutten av 60-tallet. Siden har han holdt seg til den figurative skolen. Sammen med kameraten og åndsfrenden Vebjørn Sand har han frontet kampen for en alternativ organisasjon for figurative billedkunstnere.

KJEMPER MOT KJENDISENE: Thorvald Lund-Hansen kom fra fattige går i Kragerø og ble gift med den styrtrike rederarvingen Ingrid Bergesen. I dag åpner kunstmaleren sin omstride utstilling med bilder av milliardærer som Johan H. Andresen jr.