Dette er julegavevinnerne

Det er stor sannsynlighet for at Harry Potter, Karin Fossum eller Jo Nesbø ligger under juletreet ditt i år. Det viser salgstrenden fra de store bokhandlerne. Samtidig øker julegavesalget av bøker over nettet. Les våre boktips og gi tips selv.

Lokal bokpatriotisme

Her er årets beste bøker

På julehandel med Fredrik Wandrup

Mens nordmenn hiver seg over Harry Potter-bøker og krimbøker i bokhandlene, merker nettbokhandlene en annen trend. Gro Isachsens «Sex, ja takk» selger svært godt på nettet. Kanskje det er for pinlig for Kari og Ola Nordmann å spørre etter denne tittelen i bokhandelen?

Får hjelp av værgudene

Både bol.com, Haugen Bok og Bokkilden har merket et oppsving i salget av bøker fra i fjor.

- Til Østlands-området selger vi mye av vær-boka til Siri Kalvig, opplyser Harald Haugen, daglig leder i Haugen bok. Han mener værdamen har fått uventet drahjelp av værgudene, det samme gjelder nettbokhandlere generelt.

- Jeg tror mye av økningen i vårt salg skyldes at folk ikke vil gå ut og handle i bokhandler i det dårlige været, men sverger til nettet i stedet, sier Haugen.

Potter-feber

I Oslo herjer Harry Potter-feberen. Potter topper også lista til Bokhandlerforeningen.

Når det gjelder krim, varer jula definitivt helt til påske. Jo Nesbø, Karin Fossum, Gunnar Staalesen og Jan Guillou er storselgerne her.

Nesbø mottok nylig Bokhandlerprisen for sin kritikerroste «Rødstrupe». Karin Fossum fikk Brageprisen 2000 i klassen for kriminallitteratur for «Elskede Poona».

Herbjørg Wassmos «Det sjuende møte» har fått blandet kritikk, men har likevel krøpet opp på femteplass på bestselgerlista til Bokhandlerforeningen for oktober.

Fotballinteresserte kan etter all sannsynlighet belage seg på å pakke opp boka om «Erik Mykland». Håvard Rems biografi har allerede solgt i over 30.000 eksemplar.

Beatles-murstein

Musikklitteratur er også populære julegaver, noe bokansvarlig hos Norli Borgar Aspheim kan bekrefte.

- Beatles' egen selvbiografi er en utpreget gavebok, og selger nesten like godt på engelsk som norsk, sier han. Melværs Anne Lieberberg er enig. Hun tror ikke det betyr noe at Beatles-boka er forholdsvis dyr.

Den ikke lenger konkurstruede Oslo-bokhandelen Tronsmo har ikke uventet en alternativ julegave.

- Vår storselger blir Christopher Nielsens «Homo Norvegicus». Boka kjøpes også av folk som ikke leser tegneserier til vanlig, sier daglig leder Eva Stenlund Thorsen.

Her kan du kjøpe julegaver på nettet:

Her kan lese anmdelser av bøkene som er nevnt i saken:

Her kan du lese mer om forfatterne

SEX TIL JUL: Nordmenn handler Gro Isachsens sexbok over nettet.
POTTER-JUL: Barna ønsker seg magi til jul.
VÆRET I JULEBOK: Siri Kalvigs værbok selger på regntunge Østlandet.
JULEBOK: Jo Nesbøs prisbelønte «Rødstrupe».
KRIMJUL: Karin Fossums «Elskede Poona» selger godt.