- Dette er kolossale greier

Anne Holts romaner blir amerikansk TV-serie.

BLIR TV-SERIE: Anne Holts romaner om krimhelten Hanne Wilhelmsen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
BLIR TV-SERIE: Anne Holts romaner om krimhelten Hanne Wilhelmsen. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Det amerikanske produksjonsselskapet Graham King TV har sikret seg en avtale om å lage TV-serie av åtte av Anne Holts krimromaner. Det skriver Hollywood Reporter i dag. Saken ble først omtalt i Norge av Comoyo Filter.

- Jeg kan bekrefte at en slik avtale er inngått. Såvidt jeg vet er det første gang det lages en skandinavisk TV-serie i USA, sier Anne Holt til Dagbladet.

Holt selv blir såkalt «executive producer» på serien, sammen med blant andre Anne Thomopoulos, som tidligere har hatt ansvaret for serier som «Rome» og «Generation Kill».

Holder i manus Hun sier romanen «1222» fra 2007, hennes mestselgende i utlandet, blir basis for første sesong av serien. Der møter vi gjennomgangsfiguren, politietterforsker Hanne Wilhelmsen, ryggskadet og innesnødd på Finse.

Sesongen - som får i alt åtte episoder på en time hver, minus reklamepauser - vil også bruke elementer fra  «Sannheten bortenfor» (2003), boka der Wilhelmsen blir skutt.

- Dette er kolossale greier, og jeg gleder meg veldig til samarbeidet med de amerikanske produsentene. Min rolle blir som executive producer blir i første rekke å ha overoppsyn om manusutviklingen, sier Holt.

Hvem som skal spille i serien, hvor eller når den skal tas opp, eller hvem som skal sende den, er fortsatt ikke offentliggjort.

Enda en tv-serie - Dette er en av de mest tilfredsstillende avtalene vi har gjort, sier Holts agent Niclas Salomonsson.

Det sier litt, for det er samme firmaet som blant annet solgte Jo Nesbøs Harry Hole-romaner til det britiske filmproduksjonsselskapet Working Title, og Leif G.W. Perssons romaner til Fox.

- Det er unikt at det lages en amerikansk TV-serie basert på en skandinavisk bok, det er jo ikke snakk om noen remake. Entusiasmen for dette prosjektet er stor, sier Salomonsson.

Og røper at også Holt-romanene om etterforskeren Inger Johanne Vik er i ferd med å bli TV-serie, som et samarbeidsprosjekt mellom flere skandinaviske produksjonsmiljøer.

Denne serien omfatter romaner som «Det som er mitt» (2001) og «Presidentens valg» (2006).

- Holt er stemoderlig behandlet av norske medier, den gjengse nordmann vet ikke hvor stor hun er. Sammen med Jo Nesbø er hun den definitive fanebæreren for norsk krim i utlabndet, og når det først er en stor hype rundt skandinavisk krim er det viktig å løfte fram, de som åpner dører for andre. I det store bildet er dette en veldig god nyhet for norsk litteratur generelt, sier han.

BLIR AMERIKANSK: Kjersti Elvik spilte Hanne Wilhelmsen i de norske filmene basert på Anne Holts romaner. Det er ikke kjent hvem som får rollen i den amerikanske TV-serien.
BLIR AMERIKANSK: Kjersti Elvik spilte Hanne Wilhelmsen i de norske filmene basert på Anne Holts romaner. Det er ikke kjent hvem som får rollen i den amerikanske TV-serien. Vis mer