Filmanmeldelse: «John Wick: Chapter 4»

Dette er kunst!

Tre voldelige timer flyr av sted som en lek i «John Wick: Chapter 4».

NYE KAMPER: Når John Wick (Keanu Reeves) oppdager en mulighet til å bekjempe De Høye Herrer, må han først overvinne en ny fiende med mektige allierte over hele verden… Foto: Nordisk Filmdistribusjon
NYE KAMPER: Når John Wick (Keanu Reeves) oppdager en mulighet til å bekjempe De Høye Herrer, må han først overvinne en ny fiende med mektige allierte over hele verden… Foto: Nordisk Filmdistribusjon Vis mer
Publisert

FILM: Det finnes helt sikkert et og annet positivt å si om digitaliseringen av samfunnet, men for actionfilmsjangeren har databehandling av virkeligheten hatt fæle følger. Til litt utpå 00-tallet kunne man fryde seg over ekte stunts og eksplosjoner, biljakter det tok ukevis å skape; en følelse av at folk satte liv og lemmer på spill for å skape hardtslående spenningsunderholdning. Men etter «Jason Bourne»-serien har det knapt vært skapt en eneste film med minneverdige actionsekvenser – ofte er de direkte kjedelige; slåssingen og kampscenene er paradoksalt nok det minst interessante med superheltfilmer.

Det finnes lykkeligvis unntak; «Mad Max: Fury Road» er et sant mesterverk takket være sine gammeldagse effekter. På sitt beste gir «Fast & Furious»-serien publikum et godt sug i magan, helt uten superverdenens evighetssteiner, kryptonitt og tesserakter. Og i historiene om leiemorderen John Wick reindyrkes velkoreografert action og tøff stemning – barske scener trumfer absolutt alt annet. For hva i all verden skal man med et intrikat plott i en actionfilm?

Redder ikke verden

Det mest befriende med «John Wick: Chapter 4» er nettopp at den holder historiefortellingen til et absolutt minimum: Verden skal ikke reddes, det tikker ingen bomber, verken kone eller døtre er kidnappet, ingen forelsker seg i hverandre, det handler i grunnen bare om at en mektig leder for et ondt, verdensomspennende nettverk vil ta rotta på hovedpersonen og vice versa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer