Oslo 20190123 De borgerlige partilederne på Tavernen. Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Olaug Bollestad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Oslo 20190123 De borgerlige partilederne på Tavernen. Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Olaug Bollestad. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Oljepenger:

Dette er langt over streken, Solberg

Regjeringen undervurderer det norske folks forståelse for at også staten kan rammes av uforutsette utgifter.

Meninger

Siden Solberg-regjeringen fikk vedtatt sitt første statsbudsjett, har de borgerlige partiene vært øverst ansvarlig for flere tusen milliarder i statlige utgifter.Det er svimlende summer som forteller alt om hvor rikt og privilegert landet er.

Det norske fellesskapet er bedre skodd til å møte framtida enn noen liknende stater i verdenshistorien. Ikke bare er vi søkkrike – vi har også gode muligheter til delvis å leve som rentenister av oljefondet i generasjon på generasjon.

Vi kan takke både oss selv og flaks. Flaks for at vi fant olje og gass, og klok og langsiktig styring av finansene for at vi ikke har sløst dem bort. For nesten samtlige politikere har forvaltningen av oljeformuen, med suksess, bygget på at vi skal bruke dem til å levere landet videre til neste generasjon i bedre forfatning enn vi tok det over.

Selv med Fremskrittspartiet i regjering og Siv Jensen som finansminister er det lite som tyder på at politikken er i ferd med å forlate denne linja. Ivrige oljepengepopulister klarte ikke knuse sparegrisen.

Likevel ser vi flere tegn til bekymring. Gang på gang har regjeringen vist manglende evne til å holde oljepengebruken på et edruelig nivå. Ofte uten andre grunner enn smøring av et knirkete samarbeidsklima med KrF og Venstre. Framfor å foreta tøffe prioriteringer har Solberg kjøpt seg ut av problemer.

Og når nullene blir mange i budsjettforhandlinger er det lett å se seg blind på helheten. Slik forsvinner ansvarligheten.

Det siste verset på visa er at regjeringen nå vil utrede å ta enda flere av statens milliardutgifter «under streken.» Det betyr at den kan bruke oljepenger utenom handlingsregelen. To nevnte eksempler er å erstatte milliardene som sank med KNM Helge Ingstad, samt finansiere bygging av det nye regjeringskvartalet. Investeringer til 20 milliarder kroner, brukt utenom handlingsregelen.

Til nå har det vært fy-fy for enhver regjering. Med god grunn. Elementær økonomistyring tilsier at uforutsette utgifter må dekkes med penger vi helst skulle brukt på noe annet. Ryker vaskemaskinen hjemme, må vi bruke mindre penger på andre ting. Synker fregattene våre, må vi utsette eller skrote andre prosjekter.

Denne avisa skjønner at regjeringen helst bare vil bruke handlingsrommet på ting som gir politisk gjennomslag. Vi er imidlertid overrasket over regjeringens manglende tro på at folk flest kan sympatisere med situasjonen vi har havnet i.

Tvert om tror vi at det norske folk verdsetter en regjering som forvalter ansvarlig, framfor en som forsøker å skjule at den tapper kontoen mer enn den bør.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.