VIL HA HJELP: Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) leverte i dag søknader til kulturdepartementet, der han ber om statlig støtte til et nytt Munch-museum og til Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Foto: Dagbladet
VIL HA HJELP: Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) leverte i dag søknader til kulturdepartementet, der han ber om statlig støtte til et nytt Munch-museum og til Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Foto: DagbladetVis mer

- Dette er litt for spennende

Her ber kulturbyråd Hallstein Bjercke staten om Munch-hjelp.

(Dagbladet): I går la byrådet i Oslo fram sin innstilling, der de vraker de to alternative plasseringene for et nytt Munch-museum, og går for Lambda.

Tidligere i februar ble det kjent at kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) sendte et brev til Hadia Tajik, der han inviterte henne og staten til å bidra til både et nytt Munch-museum og det nye Deichmanske hovedbibliotek.

Skal møte Tajik
I dag leverte han de to søknadene til kulturdepartementet.

- Dette er litt for spennende, sier Hallstein Bjercke til Dagbladet og legger til:

- Hadia Tajik har allerede ringt meg, og sagt at hun vil møte oss i midten av mars. Da skal vi presentere søknadene, planene for det nye hovedbiblioteket, vi skal starte drøftingen av ny organisasjonsform for Munch-museet, og et eventuelt statlig engasjement i det. Så håper jeg at vi raskt får svar på søknadene.

STØTTER?: Kulturminister Hadia Tajik kan avgjøre Munch-museets framtid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STØTTER?: Kulturminister Hadia Tajik kan avgjøre Munch-museets framtid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Frp i vippeposisjon
Byggeplanene av Lambda ble stanset av Frp, Miljøpartiet De Grønne, Rødt, SV og Ap i 2011. Frp vil ha nytt museum på Nasjonalgalleriet, mens Rødt, SV og Ap vil ha nytt museum på Tøyen.

Stortingsrepresentant Ib Thomsen fra Frp, sa til Aftenposten i går at partiet kan gå med på at Lambda blir løsningen. I dag skriver Carl I. Hagen likevel i Aftenposten at Frp ikke har snudd.

- Jeg vet ikke hva Frp blir med på. Men jeg opplever at for Frp så handler det ikke så mye om lokalisering, for dem handler det mer om finansiering og organisering. Hvis vi kan løse finansiering og organisering, så er jeg også sikker på at vi skal bli enige om lokalisering, sier Bjercke.

Millionbeløp
Til Deichmanske hovedbibliotek søker kulturbyråden om 573,7 millioner kroner. Til det nye Munch-museet blir det bedt om 453 millioner kroner i støtte.

- Flere andre store byer i Norge har fått støtte til sine kulturbygg, så da er det rett og rimelig at Oslo også skal få det, sier Bjercke.