I LOKALENE: Den franske utgavesjefen Charb poserer for fotografene i redaksjonslokalene til det satiriske ukemagasinet Charlie Hebdo i Paris. Han er blant de drepte i angrepet. Foto: Scanpix.
I LOKALENE: Den franske utgavesjefen Charb poserer for fotografene i redaksjonslokalene til det satiriske ukemagasinet Charlie Hebdo i Paris. Han er blant de drepte i angrepet. Foto: Scanpix.Vis mer

Dette er magasinet som ble angrepet

Trykket Muhammed-karikaturene første gang for ni år siden.

(Dagbladet): Det franske satiremagasinet Charlie Hebdo som i dag ble angrepet, er kjent for å harselere med alle typer autoriteter, gjerne på fullstendig respektløst vis.

12 personer skal være drept i angrepet, som er det verste angrepet på et magasin noensinne, ifølge BBC.

Kort tid før onsdagens angrep, la magasinet ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi på Twitter.

I januar 2013 ga magasinet ut et 64 sider langt spesialnummer med karikaturer om profeten Muhammeds liv.

Charlie Hebdo er en forlengelse av magasinet Hara-Kiri som ble uttgitt fra 1960-1961 og på nytt fra 1966 etter å ha vært forbudt utgitt, ifølge Wikipedia. I 1981 opphørte magasinet på grunn av lesersvikt. I 1992 så det venstreorienterte franske satiremagasinet Charlie Hebdo dagens lys etter at Hara-Kiris opprinnelige redaksjon opprettet det nye magasinet.

Les Dagbladets Einar Hagvaags kommentar fra 2006 om magasinet her.

Siden da har magasinet kommet ut en gang i uken og har et opplag på 75 000.

BOMBET: 2. november i 2011 ødela en bensinbombe redaksjonslokalene dagen etter at Charlie Hebdo publiserte en utgave der Muhammed var tegnet som «gjesteredaktør». Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB Scanpix
BOMBET: 2. november i 2011 ødela en bensinbombe redaksjonslokalene dagen etter at Charlie Hebdo publiserte en utgave der Muhammed var tegnet som «gjesteredaktør». Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

De fleste ansatte i magasinet, både skibenter og tegnere, bruker kun fornavn eller kallenavn, ifølge BBC.

Flere angrep For ni år siden publiserte Charlie Habdo de berømmelige Muhammed-karikaturene tegnet av den danske tegneren Kurt Westegaard.

Da publiserte magasinet alle de tolv karikaturene som Jyllands-Posten tidligere hadde hatt på trykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var de samme tegningene som i 2005 skapte uroligheter i en rekke muslimske land da de først ble trykket i den danske avisa Jyllands-Posten.

Siden da har Charlie Hebdo mange ganger vekket sterke reaksjoner.

Stengte skoler Sist var den 19. desember 2012, da magasinet offentliggjorde en satire over Muhammed som førte til kritikk fra blant annet Det hvite hus, en rekke arabiske land og Vatikanet.

Franske skoler og ambassader i utlandet ble stengt og magasinets redaksjonslokaler fikk politibeskyttelse.

For to år siden kom de med nok et spesialnummer med karikaturer om profeten Muhammed.

Da inneholdt utgaven flere humortegninger av en naken Muhammed.

Publiseringen kom på tross av - eller kanskje på grunn av - at politikere og muslimske lærde i Frankrike la press på avisa for å hindre bråk rundt karikaturene.

- Vil ikke stoppe Utgiverne mener magasinet måtte ha trykket blanke sider om de skulle bry seg om press utenfra eller frykt for at noen blir støtt.

I 2011 var en av forsidene preget av en muslim som sier: «100 piskeslag hvis du ikke ler deg i hjel». Tegningen var også utstyrt med tittelen «Charia Hebdo», med henvisning til de islamske sharialovene.

Få dager senere ble det kastet en brannbombe mot Paris-kontorene til tidsskriftet etter at de trykket en karikatur av Muhammed på forsiden.


Den gang uttalte utgiveren følgende til BBC:

- Dette er første gang vi bil fysisk angrepet, men vi vil ikke la det stoppe oss.

Ved siden av sin satiriske virksomhet har redaksjonen bedrevet undersøkende journalistikk om religiøse sekter, islamisme, det politiske liv og kulturlivet, ifølge Wikipedia.