- Dette er MGP-comebacket vi aldri ventet på

Vi anmelder årets MGP-låter.

ARMENIA: Iveta Mukuchyan
MONTENEGRO: Highway
ASERBAJDSJAN: Samra Rahimli
BOSNIA: About Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala
ØSTERRIKE: Zoë
KYPROS: Minus One
KROATIA: Nina Kralji?
ESTLAND: Jüri Pootsmann
FINLAND: Sandhja
TSJEKKIA: Gabriela Gun?íková
UNGARN: Freddie
HELLAS: Argo
ISLAND: Greta Salóme
RUSSLAND:Sergey Lazarev
NEDERLAND: Douwe Bob
MALTA: Ira Losco
MOLDOVA: Lidia Isac
SAN MARINO: Serhat

Melodi Grand Prix-sirkuset er i gang, og da er det lov å våre breial i kjeften og kjenne på og erkjenne følelsene som dette til tider glorete fesjået vekker.

MGP-finalene er preget av overveldende mange vakre kvinner på scenen og overveldende mange homofile menn i salen.

I kveld er det første semifinale i Globen i Stockholm. Det er bare å benke seg ned foran tv-en å la følelsene løpe: heie og juble, fnyse og hytte never. Eurovisjonsdrømmene skal leves ut uansett legning, musikksmak og preferanser.

Det er ikke på MGP-arenaene vi finner de interessante låtene og de flotteste artistene, men kvinnene er så absolutt til stede. Og når de i tillegg er diamantfunklende som en «James Bond»-babe og attpåtil både kan synge og har en bra låt, så bruser det i blodet.

Aserbajdsjan har den flotteste låta og den flotteste kvinnen.

Sorry Agnete, jeg er forelsket i deg, også. Vi er sikre på at du, om to dager, sørger for å ta oss videre til finalen. Men en av dine hardeste konkurrenter lørdag blir Samra Rahimli fra Aserbajdsjan.

10 av kveldens 18 låter går videre til finalen lørdag. Mine ører og øye har ingen fasit. De har bare observert videoene som viser alle 42 årets finalister. Her gjerder vi inn MGP-universet og bruker hele terningens register, ytterpunktene inkludert.

Armenia Låt: «Lovewave»
Artist: Iveta Mukuchyan

Forførende åpning, men lett å bli lurt. Så kommer den fela, da. Det høres ut som noen forsøker å langsomt daupine en katt. Saktegående rytmer kombinert med sadistisk skriking gir et forvirrende resultat.

Østerrike Låt: «Loin d'ici»
Artist: ZOË

Yndige, søte og marshmallowmyke Zoë kan sikkert være en svigerfars drøm. Trodde først det var Marit Larsen som hadde meldt overgang til Østerrike og en lavere popdivisjon. Fransk tekst gir deilig kløe.

Aserbajdsjan Låt: «Miracle»
Artist: Samra

Mine vellystige hormoner løper løpsk, men ser man forbi en veldreid lekkerbisken, er dette nok en uhyre solid MGP-låt fra langtvekkistanlandet. En maktdemonstrasjon av en powerballade, solid framført - på alle måter.

Bosnia Låt: «Ljubav Je»
Artist: Dalal & Deen

MGP-comebacket vi aldri ventet på. Deler av denne gjengen deltok i 2004. Her blander man sammen myk-rap og orkestral balkanpop og kobler på ei dame med skjellettfele. Annerledes, men bevar meg vel.

Kroatia Låt: «Lighthouse»
Artist: Nina Kralji

Nina Kralji har vunnet den hjemmelige utgaven av «The Voice», og det høres fortjent ut: en fantastisk stemme med en twist som minner meg i Irland og Enya. Popballaden gjør ikke skam på noen.

Kypros Låt: «Alter Ego»
Artist: Minus One

En hard, tøff og kjølig «Nickelback-rocker». Og jeg liker den, ikke minst refrenget og gutta som leverer varene. Låtskriver er Thomas G:son og det gjør Sverige til den største u-hjelpsnasjonen i MGP-universet.

Tsjekkia Låt: «I Stand»
Artist: Gabriela Guncíková

En låt du bare vet er med som fyllmasse i et eller annen MGP-finaleløp, uansett hvilket år. Gabriela Guncíková synger godt, men det holder ikke. En langsom ballade som rygger fortere enn jeg kjører mc.

Estland Låt: «Play»
Artist: Jüri Pootsmann

Ung mann som «crooner» det kunststykke å servere en tre minutter laaang låt helt uten én tone, en melodi, vokaluttrykk og noe som minner om liv. Dette er mannen som gir det usynlige et ansikt. Kjør på.

Finland Låt: «Sing It Away»
Artist: Sandhja

Du kødder ikke med finner, for du vet ikke hva som kan komme - enten du treffer dem fulle som edru, med eller uten kniv, i en sauna, i en film, svart/hvitt fjernsynsteater - eller i MGP. Sandhja byr opp til dans med discoinspirert soul, friskt og deilig.

Hellas Låt: «Utopian Land»
Artist: Argo

Sjekk åpninga, en Rybak-rip off med fele. Den etniske tilnærminga kan selv gjøre en barket båtkaptein sjøsyk. Her er det rap og pop gneldrete og trådt framført. Fyren er i mine ørere en talentløs etterdilter, en noksagt.

Ungarn Låt: «Pioneer»
Artist: Freddie

Freddie vil låte litt som Dance With A Stranger-Elg i balladen som han forsøker å sprite opp med sin whiskyrøst. Det hamres på trommer, plystres plagsomt med innstudert kjedelighet. Ikke tungt deprimerende, bare ulidelig trist.

Island Låt: «Hear Them Calling»
Artist: Greta Salóme

Kan vel ikke akkurat si at en ny katastrofe har rammet Island etter at Pamama Papers effektiv fjernet statsministeren på øya. Men det likner. Greta synger greit, resten er mas, fakter og demonstrativ utilstrekkelighet.

Malta Låt: «Walk On Water»
Artist: Ira Losco

Dette begynner som en gedigen pose med luft: et stort ingenting uten innhold. Men innholdet blir til helium. Vokalen trer fram i en småfrekk og uimotståelig drum n bass-inspirert moderne poplåt som vil sanke stemmer.

Moldova Låt: «Falling Stars»
Artist: Lidia Isac

Etter to takter er jeg hekta av. Men det kan jo hende at det er meg det er noe galt med, det hører jeg jo fra tid til annen. I mine ører: en ung kvinne utsatt for en lei vindmaskin til tonesatte klisjeer trukket med orkesterglassur.

Montenegro Låt: «Falling Stars»
Artist: Highway

Kjære gud i himmelen, spar meg for denne landeplagen bestående proginspirert tungrock i pompøs tapning som bryter med dj-drevet straffedom. Et sammensurium av det meste du aldri trenger å plage ørene med.

Russland Låt: «You Are The Only One»
Artist: Sergey Lazarev

Dette er en av årets store MGP-favoritter. Russland er en stormakt - her også, og viser muskler på nytt. De byr på en dynamisk stemmesanker, eksplosiv og fengende. Riktignok kalkulert, men troverdig og frisk.

San Marino Låt: «I Didn't Know»
Artist: Serhat

Her er det en som førsøker seg på noe klassisk, men det blir gammelmodig, inkontinent, likegyldig og ubehjelpelig. Ender som en parodi på 70-tallet. En fyr med hatt som vil være Leonard Cohen. Gud forby.

Nederland Låt: «Slow Down»
Artist: Douwe Bob

En fin-fin organisk poplåt av klassisk, sjelfull tapning som skiller seg ut. Umulig ikke å like dette, selv om den ikke revolusjonerer noe som helst. Her er det bøtter og billass med feelgood og god stemning.