- Dette er mitt spinkle forsøk på å dele hva vi har på veggene

Dronning Sonja viser fram 84 av sine private bilder.

STILLER UT: Dronning Sonja viser fram 84 av sine privateide bilder for det norske folk i en utstilling på Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
STILLER UT: Dronning Sonja viser fram 84 av sine privateide bilder for det norske folk i en utstilling på Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Erling Hægeland / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Dette er mitt spinkle forsøk på å dele hva vi har på veggene, sier dronning Sonja (74) om sitt nye kunstprosjekt.

I morgen åpner utstillinga der dronninga viser deler av sin private kunstsamling på Henie Onstad Kunstsenter, og i dag møtte hun pressen for å svare på spørsmål og selv fortelle om den.

Karin Hellandsjø ved kunstsenteret er utstillingsansvarlig og har, i samråd med dronninga, gjort utvalget som nå skal vises for offentligheten.

Hun forteller at det er høy kvalitet over verkene, og at det stort sett er norsk kunst.

- Det er «brukskunst» som stilles ut. Bildene henger i kongeparets boliger, jeg har plukket fra alt fra Kongeskipet til Kongsseteren. Hun bruker virkelig kunsten sin, og dette er en personlig samling som hun selv har kjøpt inn, sier Hellandsjø.

32 kunstnere Også i 2001 stilte dronninga ut noe av sin kunst, men denne gang er utvalget gjort ut ifra et tema, «Landskap og rom».

Per Barclays bilde: «Lofoten 1», fra  2010 blir ett av arbeiden som stilles ut.
Reprofoto: Jan Haug, Det kongelige hoff
Per Barclays bilde: «Lofoten 1», fra 2010 blir ett av arbeiden som stilles ut. Reprofoto: Jan Haug, Det kongelige hoff Vis mer

- Vi ønsket å vise nye ting, men det er mye av det samme kunstnerskapet, sier Hellandsjø til Dagbladet.

Til sammen utstilles 84 bilder fordelt på 32 kunstnere.

Her er dronning Sonjas favorittkunstnere 

Viser hele Warhol-serien Temaet samsvarer også med dronning Sonjas egen kunst.

I november debuterte dronninga nemlig som kunstner med det grafiske mappeverket «Tre reiser - Tre landskap». Grafikkmappen, som består av 24 dyptrykk utført av dronninga, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl, vil også vises parallelt med «Landskap og rom».

Som det mest sensasjonspregede som nå vises fram, trekker Hellandsjø fram popartkunstneren Andy Warhols portrett av dronninga fra 1982, som totalt består av seks verk. Det er første gang hele serien er samlet.

Hanne Borchgrevink, Grønt hus, 2011 (70 x 75). Reprofoto: Jan Haug, Det kongelige hoff.
Hanne Borchgrevink, Grønt hus, 2011 (70 x 75). Reprofoto: Jan Haug, Det kongelige hoff. Vis mer

- Også polaroidbildene Warhol tok av henne er i norske hender for første gang, og er samlet i katalogen. De har heller ikke dronninga sett tidligere, så det tror jeg blir moro.

På dronningas initiativ - Er samlinga av interesse for det norske folk?

- Så absolutt, det er jeg helt sikker på. Warhol vil alle komme og se, og så er det også dette aspektet ved at det er i stor grad norsk kunst. Det er av interesse for publikum, for oss, for de som jobber på slottet og er vant til å se kunsten der, og for kongeparet selv.

Det var dronninga selv som kontaktet Hellandsjø for videre samarbeid, etter at de stilte ut også i 2001.

- Hun ville gjøre noe i forbindelse med 75-årsdagen sin, og det syntes vi var svært spennende.

Nytt stipend - Har dronninga lagt noen føringer for utstillingen?

- Vi kommuniserer greit, og jeg har involvert henne. Hun har vært innom og sett underveis, og er veldig fornøyd med monteringen. Hun har vært veldig involvert - hun er jo veldig engasjert, sier Hellandsjø.

Leonard Rickhard,Morgen etter nattens snefall II. 2008 — 2009.  Reprofoto: Jan Haug, Det kongelige hoff.
Leonard Rickhard,Morgen etter nattens snefall II. 2008 — 2009. Reprofoto: Jan Haug, Det kongelige hoff. Vis mer

Under den offisielle åpninga, som finner sted på kunstsenteret i morgen kveld, skal The Queen Sonja Nordic Art Award - en utdeles for første gang.

- Takk til Kjell og Ørnulf (Nupen og Opdahl, journ. anm.) for at vi fikk til den drømmen jeg har båret på, og dere har hjulpet med, sier dronninga under pressekonferansen.

Kunstnerstipendet på nærmere en halv million kroner skal tildeles en ung kunstner annen hvert år.

Ny bok, mer kunst Kunstprosjektet mellom dronninga, Nupen og Opdahl er også blitt dokumentert i det som blir dronningas neste bokprosjekt.

I boka «Kongens hus - alle kongeparets hjem» inviterer hun leserne inn til alle de kongelige eiendommene, og nå ønsker hun også å la dem ta del i kunstprosjektet.

 - Det er en høyst uvanlig bok som dokumenterer hele kunstprosjektet fra start til slutt. Boken er prosjektbasert og gjennom fotografier gir den et innblikk i prosessen. Alle verkene som ble skapt i samarbeidet er også gjengitt i sin helhet,  sier Ole Rikard Høisæter, forlagssjef i Orfeus Publishing.

I boken gir dronninga et utdypende intervju om hvordan hun har nærmet seg kunsten, både som samler og utøvende kunstner.

AK Dolven, 1,30 am south, 2003 (140,5 x 171).  Reprofoto: Kjartan Hauglid, Det kongelige hoff.
AK Dolven, 1,30 am south, 2003 (140,5 x 171). Reprofoto: Kjartan Hauglid, Det kongelige hoff. Vis mer

- Får man inntrykk av hvorvidt dronninga ønsker å fortsette som utøvende kunstner?

- Ja, absolutt. Det jeg tror man kan si er at hun er åpen på at dette er noe hun ønsker å gjøre mer av. Det er ikke noen hemmelighet at hun har fortsatt etter kunstprosjektet.  
- Kunsten er et fristed På en pressekonferanse ved kunstsenteret i dag fortalte dronning Sonja om samarbeidet med Nupen og Opdahl.
- Det ble et festlig samarbeid. Men slitsomt, og mye arbeid, sier dronninga.

- Betyr kunst mye for dronninga i hverdagen?

- Det betyr absolutt mye hele tiden. Kunsten er et fristed, et sted man får lov til å være seg selv, sier hun.

Inger Sitter, Rødt, 2007 (160 x 130) Reprofoto: Kjartan Hauglid, Det kongelige hoff
Inger Sitter, Rødt, 2007 (160 x 130) Reprofoto: Kjartan Hauglid, Det kongelige hoff Vis mer
FØRSTE URTSTILLING: Også i 2001 delte dronning Sonja et utvalg av sine egne kunstverk på Henie Onstad Kunstsenter. Også den gang inngikk Andy Warhols portrett av dronninga, men denne gang vises samtlige seks bilder i serien sammen for første gang. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
FØRSTE URTSTILLING: Også i 2001 delte dronning Sonja et utvalg av sine egne kunstverk på Henie Onstad Kunstsenter. Også den gang inngikk Andy Warhols portrett av dronninga, men denne gang vises samtlige seks bilder i serien sammen for første gang. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer