Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dette er nok Norges første masteroppgave om «dickpics»

- Et samfunnsproblem og det er trist, sier kunststudent Silje Gabrielsen.

KUNSTPROSJEKT: Silje Gabrielsen foran sin avgangsutstilling «Small, medium, large. Hun har brodert penisbilder hun har fått tilsendt fra fremmede menn på kvinneklær. Foto: Privat
KUNSTPROSJEKT: Silje Gabrielsen foran sin avgangsutstilling «Small, medium, large. Hun har brodert penisbilder hun har fått tilsendt fra fremmede menn på kvinneklær. Foto: Privat Vis mer

- Dette er nok Norges første masteroppgave om dickpics, sier Silje Gabrielsen (29) fra Grimstad til Dagbladet.

Til vanlig jobber hun som ungdomsskolelærer, men denne våren har hun også ferdigstilt en masteroppgave i kunstfag ved Universitetet i Agder, kalt «Den estetiske penis».

Oppgaven tar for seg hvorfor mange menn velger å sende bilder av penisene sine til ukjente kvinner på datingsider og apper, såkalte «dickpics». Et fenomen politiet selv definerer som «drittsekkoppførsel».

La ut spørreundersøkelse

Da Gabrielsen for noen år tilbake meldte seg inn på et datingnettsted, endte hun opp med å få tilsendt 200 penisbilder fra fremmede menn. Sjokkert av både bildene og omfanget bestemte hun seg for å lage et kunstprosjekt av den uønskede oppmerksomheten. Da broderte hun peniser på tøystykker, men i etterkant har oppgaven inntatt nye former.

- Prosjektet har utviklet seg mye siden i fjor. Jeg har gjennomført en spørreundersøkelse, hvor jeg spurte menn om hvorfor de sender disse bildene. Det har vært interessant. I tillegg har jeg laget en installasjon bestående av klær med broderier basert på bildene, sier Gabrielsen.

Det var Grimstad Adressetidende som først omtalte masteroppgaven.

Tekstilinstallasjonen var en del av avgangsutstillingen til kunststudentene ved Universitetet i Agder, og Gabrielsen døpte den «Small, medium, large». Installasjonen består av gjenbruksklær som har fått påbrodert stiliserte peniser, samt yrkene til mennene som sendte dem, som «kokk», «barista», «lærer», «bonde» og «finansmann».

- Jeg fikk først tak i en dybdeinformant som ga svært ærlige tilbakemeldinger, men jeg trengte mer data og lagde et spørreskjema. Jeg ble overrasket over hvor få tullesvar jeg fikk inn, sier Gabrielsen.

EKSEMPEL: Slik ser kunstprosjektet til Gabrielsen ut. Foto: Privat
EKSEMPEL: Slik ser kunstprosjektet til Gabrielsen ut. Foto: Privat Vis mer

- Vil ikke glemmes

Når menn forklarte henne hvorfor de sender bilder av penis til kvinner de ikke kjenner, var det forklaringer som gikk igjen.

- Siden de som sjekker eller blir sjekket på nettet eksponeres for så mange folk, virker det som mange er redde for å bli forbigått. De sender penisbilder for å ikke bli glemt. En forklarte at han pleide å sende et «dickpic» sammen med meldingen «møtes?». Det hadde ikke overraskende ikke fungert hittil, forteller Gabrielsen.

Gabrielsen tror i større grad at de ønsker å få en reaksjon, enn at de ønsker å sextrakassere.

- For noen er det også en avansert form for flørt og de sender bildene i en seksuell dialog med kjæreste eller partner, men jeg har ikke fått noe endelig svar. Dette er veldig subjektivt, fortsetter hun.

Prosjektet har også skapt dialog i ungdomsskoleklassen hun er lærer for.

- Vi har diskutert temaet. Mange av jentene åpner seg og forteller at de har fått tilsendt slike bilder. De spør hva de kan gjøre for å få slutt på det. «Dickpics» er et samfunnsproblem og det er trist. For ungdom nå holder det tydeligvis ikke å si at man har hatt sex, men man må bevise det, så det filmes og dokumenteres. Min masteroppgave kan rette søkelyset på dette, samt få folk til å tenke over handlingene sine, sier Gabrielsen.

- Norsk lov gjelder

I fjor kom Politidirektoratet med tall som viste at anmeldelser av seksuelle overgrep mot barn har økt kraftig de siste åra.

Tallene viste at 13 prosent av barn og unge mellom 13 og 18 år har delt nakenbilder av seg selv på nett. Samtidig har nesten 20 prosent fått seksuelle kommentarer på nett, som de opplevde som sårende, ubehagelige eller truende.

Mer enn en av fire jenter får slike kommentarer, mens en av ti gutter har opplevd dette. Jenter på 16 år er mest utsatt.

Kjønnsforskjellene er også store; for jenter er det 15-åringer som i størst grad deler bilder selv. Ifølge Medietilsynet har to av fem jenter i denne aldersgruppen delt nakenbilder av seg selv. For gutter er andelen større når de nærmer seg 18 år. Da har én av fire delt nakenbilder på nett.

- Ungdom og voksne må lære seg at norsk lov også gjelder på Internett. Å sende «dickpics» uoppfordret er etter loven det samme som å hoppe ut av busken og blotte seg, sa politioverbetjent i Kripos, Bjørn-Erik Ludvigsen, til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media