Insentivordningen for film

- Dette er Norge i et nøtteskall. Jeg blir lynforbanna av at det må gå på ræva før vi våkner

En av ringrevene i norsk film, linjeprodusent Per Henry Borch, har vært i USA og sett alle de nye Hollywood-prosjektene Norge kan gå glipp av. James Bond er et av dem.

HOPPER OVER NORGE: Daniel Craig har spilt James Bond i flere år, sist i «Spectre». Nå er Craig ute av Bond-franchisen, men flere filmer er på vei. Ifølge den norske produsenten Per Henry Borch er Norge aktuell som location for den neste Bond-filmen, men en knotete søknadsfrist for skatterefusjon gjør at milliardprosjektene drar til andre land, hevder han.
HOPPER OVER NORGE: Daniel Craig har spilt James Bond i flere år, sist i «Spectre». Nå er Craig ute av Bond-franchisen, men flere filmer er på vei. Ifølge den norske produsenten Per Henry Borch er Norge aktuell som location for den neste Bond-filmen, men en knotete søknadsfrist for skatterefusjon gjør at milliardprosjektene drar til andre land, hevder han. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Tidligere i høst besøkte vi store Hollywood-studioer som Pinewood, Universal og Lionsgate i California. Alt i alt så vi nærmere på rundt 300 filmprosjekter, og 30 av dem kan være aktuelle for Norge, sier linjeprodusent i selskapet True North, Per Henry Borch til Dagbladet.

Han jobber for den norske avdelingen til det islandske filmselskapet Truenorth. De tilrettelegger blant annet for store Hollywood-innspillinger i Norge. I juli sørget han for at Lofoten-opptakene til storfilmen «Downsizing», med superstjerna Matt Damon i hovedrollen, kunne gå etter planen.

- Mister milliarder

- Budsjettrammene for de filmprosjektene vi så på, som deler av kan være aktuelle å spille inn i Norge, er totalt på 21 milliarder kroner. Grovt regnet kunne ti prosent av pengene, altså to milliarder, kommet det norske samfunnet til gode, men de går vi glipp av, hevder Borch.

Borch peker blant annet mot gigakonsepter som «Jason Bourne», «James Bond» og «Mission Impossible». Nye filmer skal lages, og linjeprodusenten mener at Norge går glipp av pengene prosjektene ville lagt igjen i Norge. MGM setter ikke James Bond på vent på grunn av en søknadsfrist, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer