Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette er Norges høyeste filmpremiere

Viste fram Hans Petter Molands nye film «Kraftidioten» utendørs på Beitostølen.

PREMIERE 900 METER OVER HAVET:  Filmen «Kraftidioten» hadde premiere i slalåmbakken på Beitostølen i kveld. Her vises filmen foran cirka 1000 publikummere med Beitostølen lysende i bakgrunnen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PREMIERE 900 METER OVER HAVET: Filmen «Kraftidioten» hadde premiere i slalåmbakken på Beitostølen i kveld. Her vises filmen foran cirka 1000 publikummere med Beitostølen lysende i bakgrunnen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEITOSTØLEN (Dagbladet:):
- Dette har vi gledet oss til i et år, sier den lokale ildsjelen Atle Hovi, og ønsket filmteamet hjertelig velkommen tilbake til Beitostølen.

På toppen av slalåmbakken strømmet lokalbefolkningen til, med luer og votter og termos - de mest garvede kledd i pels.

- Dette er hundre år gammel svensk hundepels, forklarer Astrid Lange og Torgeir Svalesen, som gledet seg veldig til filmen - og til å se venner og kjente som statister på lerretet.

Ville gi noe tilbake Størsteparten av Hans Petter Molands nye film, «Kraftidioten», er spilt inn på vintersportsstedet - ei bygd med 300 innbyggere 900 meter over havet. I fjor tilbrakte et filmteam på femti personer nesten to måneder i det norske vinterlandskapet. I går var på tide å gi noe tilbake til lokalsamfunnet - nemlig en norsk festpremiere for tusen publikummere.

- Vi hadde lyst å gjøre noe sammen med alle de fantastiske folkene som stilte opp for oss her på Beitostølen, og da tenkte vi det var like greit å vise filmen ute, sier Hans Petter Moland til Dagbladet.

Et stort lerret på over 40 kvadratmeter var satt opp på et platå øverst i bakken, og preppemaskinene hadde laget tribuner til mer enn tusen mennesker. Til stede på førpremieren var regissør Hans Petter Moland, skuespillerne Stellan Skarsgård, Anders Baasmo Christiansen og Kristoffer Hivju.

Solgt til over 40 land Samme kveld som regissøren viste filmen sin for et norsk publikum for første gang, ble Gullbjørnen delt ut til den kinesiske «Svart kull» under filmfestivalen i Berlin, der «Kraftidioten» deltok i hovedkonkurransen. Filmen vakte stor oppmerksomhet da den hadde urpremiere i Berlin på mandag, og er allerede solgt til 40 land.

- Det norske publikummet vil kanskje få med seg enda flere nyanser enn det utenlandske, sier Hans Petter Moland.
På Beitostølen fikk Stellan Skarsgård, som spiller brøytebilsjåføren Nils i filmen, møte igjen sin mentor og den ekte brøytebilsjåfør, Odd Arne Rødningen. Arm i arm møtte de publikum.

MENTOR: Stellan Skarsgård (t.h.) spiller brøytesjåføren Nils i filmen, virkelighetens brøytebilsjåfør er Odd Arne Rødningen fra Beitostølen.
MENTOR: Stellan Skarsgård (t.h.) spiller brøytesjåføren Nils i filmen, virkelighetens brøytebilsjåfør er Odd Arne Rødningen fra Beitostølen. Vis mer

- Det var bare hyggelig å jobbe med Stellan, han lærte fra første stund, og var med på alt, sier Rødningen, som også var statist i enkelte brøytebilscener.

Fint å være tilbake - Det er fint å være tilbake her, sier Stellan Skarsgård til Dagbladet, som rakk en dag hjemom i Stockholm etter filmfestivalen i Berlin.

Han ankom Beitostølen med fly fra Stockholm til Oslo og videre til Fagernes.

Ekte vintervær Litt teknisk trøbbel ble det, men publikum tok det med godt mot - som snøfallet. Og det ble film til slutt. Lokalbefolkninga var tydelig stolte over å være de første publikummerne i Norge som fikk se «Kraftidioten».

Mesteparten av filmen foregår nettopp her - på veien, på hotellet, i skibakken og på flyplassen på Fagernes. Og i filmen ligger likene strødd. En av de mange som mister livet er Kristoffer Hivju, som var tilbake i snøen i går.

HOLDER VARMEN: Astrid Lange og Torgeir Svalesen holdt varmen i hundre år gamle svenske hundepelser mens de så på film.
HOLDER VARMEN: Astrid Lange og Torgeir Svalesen holdt varmen i hundre år gamle svenske hundepelser mens de så på film. Vis mer

- Når Hans Petter Moland spør om du vil bli drept av Stellan Skarsgård, da sier du ikke nei, sier Kristoffer Hivju.

Hele Norges coronakart