Filmanmeldelse: «Den siste våren»

Dette er norsk filmhistorie

«Den siste våren» en er av de mest kraftfulle og minst strømlinjeformede debutene i norsk filmhistorie. Tenk at det er mulig å lage norsk ungdomsdrama uten instagram-sjalusi og tekstmeldinger som popper opp.

SYK AV VERDEN: Noe er i ferd med å skje med Vera. For å forstå hva, begynner søsteren å lese dagboka hennes. Og etter hvert som handlingen blir mer drømmende, kommer heksene inn. Foto Franciska Seifert Eliassen
SYK AV VERDEN: Noe er i ferd med å skje med Vera. For å forstå hva, begynner søsteren å lese dagboka hennes. Og etter hvert som handlingen blir mer drømmende, kommer heksene inn. Foto Franciska Seifert Eliassen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FILM: «Jeg orker ikke mer. Finnes det en verden for meg?»

Den innledende fortellerstemmen blir snart supplert av en fargerik og forstemmende åpningsmontasje, der søppelhav, skogbranner og stormer kontrasteres med barndomsbilder.

Fra første øyeblikk er det åpenbart at «Den siste våren» er noe kjærkomment annerledes i norsk film, både ved at den tar for seg klimakatastrofen og at den gjør det på eksperimentelt vis. Joachim Triers «Verdens verste menneske» inneholdt miljøfortvilelse og bilder av smeltende Grønland-is, ellers har det tyngende klimaspørsmålet nærmest vært fraværende i hjemlige produksjoner.

Syk av verden

Men i «Den siste våren» rendyrkes tematikken: En familie fra Oslo har flyttet til et kystsamfunn i Nord-Norge for å senke tempoet. Storbyens jag har gjort moren syk. De tidvis slam-poetiske ordene i voiceoveren er fra dagboka til eldstedatteren Vera (Ruby Dagnall), lest av lillesøsteren Eira (Keira LaHart) som ønsker å forstå henne.

Vera er fullstendig fremmedgjort i et forbrukersamfunn som fjerner seg mer og mer fra naturen og kan sånn sett minne om hovedpersoner vi har sett tidligere, men behandlingen materialet får av filmskaper Francisca Eliassen er så frisk, inderlig, utforskende og viljesterk at resultatet føles nytt, oppriktig og originalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer