Dette er norske kjønnsforskere

— Ved fem av dem.

FEM KJØNNSFORSKERE: Cecilie Thun (f.v.), Stian Overå, Jorunn Økland, Øystein Gullvåg Holter og Tone Brekke skriver om sine bidrag til kjønnsforskningen i Dagbladet i dag.
FEM KJØNNSFORSKERE: Cecilie Thun (f.v.), Stian Overå, Jorunn Økland, Øystein Gullvåg Holter og Tone Brekke skriver om sine bidrag til kjønnsforskningen i Dagbladet i dag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I DEBATTENE omkring underholdningsprogrammet «Hjernevask» verserer mange misoppfatninger om kjønnsforskere. Som leder ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning i Oslo går jeg ikke inn i debattene akkurat nå, bare opplyser om at de også foregår på senteret.

Her er det full ytringsfrihet og akademisk frihet, som ved resten av universitetet.

Kritikk forbedrer forskning forutsatt at den treffer. Men treffende kritikk må nødvendigvis bygge på kunnskap om det som kritiseres. På et senter der nesten en tredjedel av forskerne ankom direkte fra utlandet, og produksjonen av poenggivende forskningspublikasjoner er høy, oppleves mye av kritikken som lite informert.

INNLEGGENE SOM FØLGER har til hensikt å utfylle bildet av hva kjønnsforskning er. De representerer ulike forskergrupper og står for forfatternes egen regning. Jeg håper det blir klart at kjønnsforskning ikke er en disiplin, men et tverrfaglig felt der kjønn er i fokus som variabel, som empirisk faktum, som kategori eller som analytisk perspektiv.

Forskere fra ulike disipliner har ulike grunner for å interessere seg for kjønn, og nærmer seg feltet med sine respektive disiplinære standarder og virkelighetsforståelser i bagasjen. De aller fleste forskere er ved senteret bare midlertidig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer