KOMMENTARER

Dette er Obamas krig

Barack Obama går inn i sin første krig med uklare mål etter en nærmest tragikomisk snuoperasjon. Fredspresidenten er i ferd med å bli krigspresidenten.

BLANT SINE EGNE: President Barack Obama i Tampa, Florida, denne uka. Obama bygger nå opp en koalisjon for krig. (AP Photo/Phelan M. Ebenhack) Scanpix
BLANT SINE EGNE: President Barack Obama i Tampa, Florida, denne uka. Obama bygger nå opp en koalisjon for krig. (AP Photo/Phelan M. Ebenhack) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

BARACK OBAMA var presidenten som skulle gjøre en slutt på alle USAs meningsløse kriger. Han skulle stanse USAs engasjement i krigen i Irak, slik han i prinsippet gjorde for tre år siden, og i Afghanistan. Han skulle skape grunnlaget for en historisk forståelse med den islamske verden, og med sin store tale i Kairo i 2009 rakte han ut handa. Men selv om reaksjonene var positive, var det få som ville ta Obamas hånd. For selv om Obama er både svart og liberal så er han fortsatt USAs president, med alt det innebærer av stretegiske interesser og tung historie.

DET VAR PÅ 13-ÅRS markeringen for 11. september i år at også Obama ble krigspresidenten. «Vi vil bryte ned ISIL og til slutt ødelegge dem», sa Obama fra sitt ovale kontor i Det hvite hus. Han advarte om at det kunne ta år, men målet var klart, å knuse fienden militært. Obama kunne til forveksling høres ut som sin forgjenger George W.Bush, krigspresidenten som både startet krigen i Afghanistan og i Irak.

NOEN TING ER KLART i denne krigen. For det første er fienden Den islamske stat, IS, tidligere ISIL, som har bitt seg fast i store deler av de sunni-dominerte områdene i Irak og Syria. For det andre skal det ikke brukes amerikanske bakkestyrker, har Obama lovet. Bakkemannskapet skal i stedet væte lokale grupper av politisk moderate sunnier. Både i Irak og i Syria har det de siste ukene foregått et intenst amerikansk diplomati for å knytte til seg og væpne grupper som vil bekjempe IS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer