DEBATT

Presse:

Dette er pressens største problem

Det er ikke vanskelig å manipulere inntrykket av kildenes utsagn selv om man siterer ordrett, så lenge man inkluderer noe og utelater noe annet.

Har problemer: Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken under VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Har problemer: Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken under VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

VGs håndtering av Giskes kveld på byen er et alvorlig overtramp, men samtidig et eksempel på en tendens som ikke er uvanlig i journalistikken. Det hender ikke så sjelden at journalisten har storyen eller vinklingen klar på forhånd, og først og fremst er på jakt etter en kilde som kan bekrefte den.

Jeg blir relativt ofte kontaktet av journalister fordi jeg kan mye idrett. Jeg vil understreke at som hovedregel fremstår journalistene som genuint nysgjerrige på om jeg kan bidra med noe som kan opplyse saken de vil belyse.

Av og til hender det imidlertid at formålet bare er å få meg til å bekrefte en fortelling de har konstruert på forhånd. Jeg skal gi et eksempel på dette for å illustrere en bestemt type medielogikk, som kanskje også kan supplere forklaringen på hvorfor det gikk så galt som det har gjort for VG.

For noen år siden ble jeg oppringt av en NRK-journalist som jobbet med et magasin-innslag om Petter Northug, som den gang var vår mest omtalte idrettsutøver. Så vidt jeg husker skulle det sendes i Sportsrevyen. Siden jeg har forsket både på idrettspublikum og ulike former for fan-kulturer, mente jeg at jeg hadde grunnlag for å si noe om Northugs popularitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer