Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Helseopplysninger og outsourcing:

Dette er privatisering på avveie

En helsefare for samfunnet.

SAMFUNNSHELSE: Helseminister Bent Høie må snakrest rydde opp i data-skandalen i Helse Sør-Øst. Staten må ha nok data-kyndige til å passe på på våre personlige opplysninger om helsa. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SAMFUNNSHELSE: Helseminister Bent Høie må snakrest rydde opp i data-skandalen i Helse Sør-Øst. Staten må ha nok data-kyndige til å passe på på våre personlige opplysninger om helsa. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av kort tid har vi fått to skandaler som gjelder våre myndigheters bruk av underleverandører til å drive store og viktige datasystemer. Først gjaldt det driften av nødnettet, der deler av oppgavene var satt bort til indiske data-ingeniører. Så avslørte NRK at det elefantstore helseforetaket Helse Sør-Øst har satt bort driften av sitt datasystem til Bulgaria og Malaysia. Opptil hundre personer der har hatt tilgang til følsomme pasientopplysninger til 2,8 millioner mennesker på Sørlandet og Østlandet, ifølge NRK.

Ifølge en granskingsrapport fra PricewaterhouseCoopers hadde «minst 34 personer» hos helseforetakets underleverandør tilgang til helseopplysninger om pasienter og e-post til ansatte. Det «kan ikke utelukkes» at data-ansatte i utlandet fortsatt har tilgang, heter det. Informasjonsikkerheten har ikke blitt godt nok vurdert. Styret har ikke fått gode nok opplysninger om farene ved dette prosjektet, heter det nøkternt. Vi nøler ikke med å kalle det en skandale, en farlig skandale.

En kjerneverdi i det norske samfunnet er tillit til myndighetene. Vi må kjenne oss trygge på at de personlige opplysningene vi oppgir til politiet, skattevesenet, helsevesenet eller Forsvaret ikke blir misbrukt.

Opprydding er nå på gang i Helse Sør-Øst. Det kreves opplagt en oppvask. Men Stortinget må drøfte dette på et mer prinsipielt plan. Dette dreier seg om en helsefare for samfunnet,

Nå skulle det, i prinsippet, ikke være mindre trygt å sette bort denne type oppgaver til private selskaper i utlandet enn i Norge. Og EØS-avtalen legger bindinger for tjenester som settes ut på anbud.

Men dette er privatisering på avveie. Det er en del viktige samfunnsoppgaver som ikke bør privatiseres og settes ut på anbud i det hele tatt. Det gjelder saker som nasjonal sikkerhet, samfunnsberedskap og følsomme private opplysninger. Disse oppgavene må myndighetene være i stand til å utføre i størst mulig grad på egenhånd. De må være underlagt politisk ansvar og styring. Norges offentlige sektor er stor nok til å kunne holde seg med egne data-medarbeidere. Til denslags burde landet ha nok av flinke folk.

Hele Norges coronakart