Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette er profilenes heiteste Bylarm-tips

Ekspertene gir deg en pekepinn på hvor og når du bør være under årets festival.

KLAR FOR FESTIVAL: Musikkjournalist i P3, Trine Aandahl, deler artistene hun har tenkt til å få med seg under årets Bylarm. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KLAR FOR FESTIVAL: Musikkjournalist i P3, Trine Aandahl, deler artistene hun har tenkt til å få med seg under årets Bylarm. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Bylarm omtales som Skandinavias viktigste arena for ny musikk, og årets utgave er godt i gang. Til og med lørdag kan musikkinterisserte festivalgjengere få med seg et tresifret antall konserter ved forskjellige konsertsteder i Oslo.

Men i et virvar av spennende musikktalent servert på sølvfat over fire dager består mye av jobben i prioritering. Hvilke artister bør man få med seg?

Dagbladet har tatt en ringerunde til noen av Norges musikkjennere for noen kjappe stalltips, verdt å ta med seg inn i Bylarm-natta.

Trine Aandahl, musikkjournalist P3: - Jeg gleder meg veldig til Siv Jakobsen. Hun lager følsom folkpop og har et fint lydbilde med mye strykere. Hun skal blant annet spille i St. Edmunds Church (Møllergata), noe jeg tror blir et fint avbrekk, sier Aandahl til Dagbladet.

Videre trekker anmelderen fram dePresno fra Bergen for sin «fine og varme vokal».

- Han er en del av det samme miljøet som Aurora, og lager singersongwriter-aktig pop som er både minemalistisk og storslått. Et spennende navn. Jeg skal også se norske Gundelach som er spådd til å bli et stort navn i 2016.

Knut Schreiner, musiker: - Først vil jeg trekke fram bandet Lovespeake. Gruppa består av flere av gutta fra Eye Emma Jedi, som jeg ikke var så fan av, men dette prosjektet liker jeg godt. De framstår som seriøse og dyktige innen popfaget, og de nye singlene er det noe unikt ved, sier Schreiner.

FESTIVALKLAR: Musiker og musikkredaktør i Tidal, Knut Schreiner, gleder seg blant annet til svenskene i Dolores Haze. Foto: Magnus Stivi
FESTIVALKLAR: Musiker og musikkredaktør i Tidal, Knut Schreiner, gleder seg blant annet til svenskene i Dolores Haze. Foto: Magnus Stivi Vis mer

- Videre har vi det amerikanske indie-countrybandet Whitney. Av alle de rundt 100 låtene som man finner på Bylarms hjemmesider er deres «No Woman» aller best, fortsetter Turboneger-gitaristen.

- Dolores Haze er et kult svensk jenteband som skiller seg ut. De skal jeg se. En artist som norsk musikkbransje er opptatt av er Ary. Hun har litt den samme statusen i år som Aurora hadde i 2015, sier Schreiner som også peker ut bergenserne i rockebandet Great News som verdt å få med seg.
  Sandeep Singh, musikkansvarlig Dagbladet: - Dagny! Selv om jeg bare har hørt én låt gleder jeg meg til å se henne. Der er det så mye potensial, og hun høres ikke ut som den typisk innadvendte skandipop-artisten.

- Ary skal jeg også se. Det er ikke mange jenter som produserer selv, og hun lager fete produksjoner. Ellers har vi Henrik the artist og Hi Tom som er spennende navn. Bylarm har mer elektronisk og urbanmusikk i år enn tidligere. Det er perfekt for meg, fortsetter Idol-dommeren som meddeler at han gleder seg.

- Ja, jeg er gira. Det er gøy at så mange norske artister blir plukket opp av internasjonale blogger etter å ha spilt på Bylarm. Andre gode tips er Gundelach, Nils Bech og Hester V75, sier Singh.

Karima Furuseth, musikkskribent og DJ: - Jeg gleder meg veldig til å se Father, Atlanta-rapperen fra kollektivet og plateselskapet Awful Records. Episenteret av eksperimentell undergrunnsrap befinner seg etter alle solemerker på soverommet hans. Han gjør i alle fall et nummer ut av at han ikke lager musikken i studio, noe som kanskje plasserer ham på sidelinjen av hvordan du ser for deg at en tradisjonell Atlanta-rapper ser ut. Father & co. står for fjorårets mest virale hits, sier Furuseth til Dagbladet.   - Ellers vil jeg trekke fram Nils Bech. Han har samarbeidet med Drippin på sitt siste album, det er et slags clash of the titans i norsk pop-sammenheng. Jeg tror det eneste som kan gå virkelig galt er om noen av dem glemmer hodet sitt hjemme, sier Furuseth, og legger til at forventningene til konserten er skyhøye.   Furuseth anbefaler også den London-baserte singer-songwriteren Kelly Lee Owens.   - Lite visste jeg at Owens har skrevet arrangementer og sunget på Daniel Averys nydelige «Drone Logic» fra 2013, før jeg sjekket den nyttige Bylarm-appen, et slags lommeleksikon for Youngstorget-relaterte hendelser denne uken. Owens har også gitt ut en fantastisk remix av Jenny Hval, som har fått velfortjent skryt av internasjonale tastemakere, sier Furuset.

Se artistoversikt og program på bylarm.no, eller last ned appen og lag ditt eget!

- GIRA: Musikkansvarlig i Dagbladet, Sandeep Singh, mener Bylarms store utvalg av urban og elektronisk musikk passer han perfekt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- GIRA: Musikkansvarlig i Dagbladet, Sandeep Singh, mener Bylarms store utvalg av urban og elektronisk musikk passer han perfekt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
KLAR FOR SØRSTATENE; Musikkskribent og DJ, Karima Furuseth, venter i spenning på konsert med Atlanta-rapperen Father. Foto: Privat
KLAR FOR SØRSTATENE; Musikkskribent og DJ, Karima Furuseth, venter i spenning på konsert med Atlanta-rapperen Father. Foto: Privat Vis mer