<strong>Mye bling, men ingen ring:</strong> Kong Harald har mange medaljer, men ikke NTH-ringen. Her ved et NTNU-besøk. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Mye bling, men ingen ring: Kong Harald har mange medaljer, men ikke NTH-ringen. Her ved et NTNU-besøk. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Ringens brorskap:

Dette er så sjukt harry

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) skal lage en egen ring for studenter med mastergrad. Trøste og bære, for et jåleri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • På kornet er et skråblikk fra Dagbladets journalister.

Man skal ikke plassere mennesker i bås, men i Norge bor det folk, hundeeiere og sivilingeniører. Sistnevnte lar seg identifisere av den såkalte «NTH-ringen», designet av Vidkun Quislings landbruksminister, Tormod Kristoffer Hustad, i 1914.

Ringen fås kjøpt hos gullsmeden for noen tusenlapper, og kan beskues på emneknaggen #nthringen. Tenk bling bling, bare med allværsjakke.

Ringen er riktignok ikke for alle, og kan bare bæres av sivilingeniører og sivilarkitekter, og kan bare anskaffes mot framvisning av vitnemål fra Norges Tekniske Høiskole (NTH).

«Faktisk er den en av landets mest anerkjente skoleringer», kan vi lese hos gullsmeden, som for øvrig har eksklusiv salgsrett av den. Kudos for å hevde dere i den knallharde og rikskjente skoleringkonkurransen.

Unnskyld! Sa jeg NTH? NTNU heter det nå. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, et navn NTH-ringbæreren glemmer forbausende ofte.

Ringen har i årevis vært et humoristisk skue for øvrige studenter ved universitetet. Den rituelle merkingen av sivilingeniørenes brorskap (seinere også med en kvinneandel) blir sett på som harry.

«Se på meg, du og jeg, med et vitnemål av gull.»

Man smiler litt av symbolet som tydelig er skapt for å heve ingeniørene over plebeierne.

På årets beste og rauseste dag er ringen et symbol på tilhørighet. Resten av tida er den en markør for «vi skal bli sjefen din»-kulturen sivilingeniørene litt for lett henfaller til.

Og de blir for øvrig sjefen din nesten straks gullet tres på. Hver tredje topplederjobb i kongeriket er voktet av ringenes herrer.

Jeg håper derfor du har selvironi, framtidige leder. Hvis ikke er det kanskje formildende at jeg skal slå et slag for å holde din sekt ren og rank - fri fra filosofer, statsvitere og historikere:

Denne uka melder nemlig Universitetsavisa at NTNU skal lage en egen ring for alle studenter med mastergrad. Eller, alle andre må vi vel si, ettersom halve universitetet fortsatt vil sverge til NTH-ringen.

Det er mulig jeg er blind for symbolenes kraft, men trøste og bære, for et jåleri. Det er Ari Behn-tatovering, bare verre.

Ingeniører er praktiske mennesker, og for alt jeg vet har NTH-ringen en praktisk funksjon. Kanskje for å spotte folka på regnskap, eller kjenne hverandre igjen etter et rikt, men ikke så sosialt, liv med integraler (?) på lesesalen.

Men resten av oss, hva skal vi med ring? Den vil ikke engang fungere som en slags motpol til NTH-ringen. Det blir NTNUs tredje offisielle ring. Tredje! For selvfølgelig finnes doktorgradsringen fra før av.

Nyringen, eller hva den nå enn skal hete, er gode nyheter for Trondheims gullsmedforretninger, men er det nødvendig?

Ja, svarer NTNU. Markedet eksisterer. NHH har ring. NMBU har ring. De som vinner Superbowl har ring. Incels har ikke ring! NTH har (derfor?) ring. Nå må samfunnsviterne få ring. Ja vel. Jeg resignerer.

Og behovet for et ryddig ring-regime virker for så vidt betydelig. Skal vi tro Universitetsavisa holder det på å skli helt ut på NTNU. Bare se hva de skriver:

Ledelsen har bestemt at det ikke er «ønskelig at fakulteter, institutter og andre enheter [skal] produsere egne ringer, smykker eller liknende som kommer i konkurranse med de offisielle ringene.»

Faglig uavhengig og autonome forskere er vel og bra, men for et rot de lager i smykkeskrinet.

Anse dere som advart, NTNU. Her er det skrekkelige skråplanet dere havner på:

«Næmmen, hva slags ring er det du har på deg, da?»

«Dette er Rokkan-ringen for fullført statsvitenskapelig utdannelse. Lagd av tinn og samfunnslim. Hva med deg?»

«Å, denne? Nei, det er bare Lektor Med Fagspesialisering Gym og Norsk-Ringen fra NTNU. Smidd av gull, kobolt og svette. 6000 kroner. Eksklusive saker. Hva med deg, tredjemann rundt lunsjbordet med førstekonsulenter i Stjørdal kommune?»

«Jeg? Å, nå skal du se. Jeg har Bachelor i Europastudier Med Fremmedspråk Engelsk + Etter- Og Videreutdannings MBA i Økonomi Og Ledelse-ringen i juggel og glimmer. Og det skal jeg love dere, denne er det ikke mange som har.»

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer