Dette er skadene på Munch-bildene

Her er «Skrik» og «Madonna».

(Dagbladet.no) I dag besluttet Munch-museet i samråd med politiet at maleriene «Skrik» og «Madonna» skal stilles ut en periode før arbeidet med å restaurere maleriene starter.

Skadene på «Madonna» kan sees tydelig.

- I tillegg er det en fuktskade på venstre siden av «Skrik» som er veldig problematisk, sier fungerende museumsleder Ingebjørg Ydstie til Dagbladet.no

Hun forteller at det er en omstendelig prosess å lage en tilstandsrapport.

- I forrige uke gjorde kriminalteknikere undersøkelser av bildene, og det var første ledd i prosessen. Senere vil konservatorene diskutere mulige metoder for restaurering. Deretter vil kunsthistorikere diskutere hva som er etisk riktig å gjøre i forhold til kunstverkenes autensitet, sier Ydstie.

Må ligge

«Skrik» og «Madonna» vil bli vist fram for publikum i løpet av høsten. Nøyaktig tidspunkt er ennå ikke fastsatt. På grunn av skadene kan bildene ikke henges opp i museet.

- Da vil de ikke henge på veggen. De må bli vist fram liggende.

MÅ LIGGE: Skadene gjør at Munch-bildene ikke kan henges opp, men må ligge når de i løpet av høsten skal vises frem for publikum. Foto: MUNCH-MUSEET/RICHARD JEFFRIES
MÅ LIGGE: Skadene gjør at Munch-bildene ikke kan henges opp, men må ligge når de i løpet av høsten skal vises frem for publikum. Foto: MUNCH-MUSEET/RICHARD JEFFRIES Vis mer

Ydstie sier det er politiets oppgave å opplyse hvor bildene har vært oppbevart etter ranet for to år siden.

- I forhold til skadene kan jeg si at vi kunne ha ventet oss verre ting enn dette. Men egentlig ante vi ikke hva vi skulle forvente.

Frekt tyveri

Søndag 22. august 2004 ble bildene stjålet fra Munch-museet i Oslo. To år og ni dager etter det frekke tyveriet offentliggjorde politiet på en pressekonferanse 31. august at de savnede nasjonalskattene var i politiets forvaring.

- Bildene blir neppe en mindre attraksjon etter dette, sa byrådsleder Erling Lae i Oslo til Dagbladet.no.

Det skapte jubel i kunstverden, mens de mange spørsmålene om hvordan politiet fant bildene og om hvorvidt David Toska har vært involvert i saken, ble møtt med taushet.

Dette er skadene på Munch-bildene
SKADET: «Madonna» har fått en synlig flerre på sin venstre arm.