- Dette er som å selge hele Nordsjøen i 1965

Internett-gründer Håkon Wium Lie reagerer på at ukjente norske nettressurser kan forsvinne til Nederland. Han sier det vil være en tabbe på linje med å selge Nordsjøen før oljealderen.

VIL BEHOLDE NETTRESSURSEN: Håkon Wium Lie er teknologidirektør i nettleseren Opera og sier norske myndigheter ikke må finne på å kvitte seg med de ukjente norske domenene .bv og .sj. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VIL BEHOLDE NETTRESSURSEN: Håkon Wium Lie er teknologidirektør i nettleseren Opera og sier norske myndigheter ikke må finne på å kvitte seg med de ukjente norske domenene .bv og .sj. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 660 000 norske nettadresser slutter på .no.

Få vet at Norge også eier domenenavnene .bv og .sj - fra de norske territoriene på Bouvetøya, Svalbard og Jan Mayen. 

Nederlandske myndigheter er interessert i å ta over .bv-domenet fra Norge, fordi BV i Nederland er forkortelsen for aksjeselskap. De vil i så fall betale Norge gode penger for retten til bruk.

- Å selge .bv til Nederland vil være som om vi hadde solgt Nordsjøen i 1965, sier Opera-gründer Håkon Wium Lie.

- Norge trenger ikke pengene Han mener sier de to ubrukte toppnivådomenene - .bv og .sj - er en enorm ressurs for Norge. 

- Det er en utrolig dårlig idé å selge dem for penger. Den norske stat trenger strengt tatt ikke mer kapital, og her kan vi hjelpe norsk dataindustri og samtidig gjøre Internett til et bedre sted. Merkevaren .bv er ødelagt dersom vi leier den ut. Utleie betyr i praksis salg, hevder han. 

Både .bv og .sj står ubrukt og låst i dag, og Dagbladet skrev tirsdag at SV og Wium Lie nå vil ta dem i bruk for å etablere friområder på nett. 

Her foreslås det å øke internettsikkerheten og samtidig ønske dissidenter som Edward Snowden og andre regimekritikere velkommen inn i varmen.

Interesserte nederlendere
UNINETT Norid, som driver registeret for norske domenenavn, er i forhandlinger om å sende domenenavnet .bv til Nederland. Det bekrefter Norid til Dagbladet. 

- Det stemmer at vi ser på muligheten til å bruke .bv på det nederlandske markedet. Vår nederlandske samarbeidspartner SIDN vurderer for tiden om det er et marked for dette som harmonerer med vårt verdisyn, sier Hilde Thunem, daglig leder i UNINETT Norid.

- Hvis de er positive, vil vi ta endelig stilling om .bv skal åpnes. Ideen er diskutert med norske myndigheter, og de anser denne bruken av en uutnyttet domeneressurs som et positivt tilskudd til det eksisterende domenemarkedet, legger hun til. 

Thunem ser muligheter for å tjene gode penger på å la nederlandske bedrifter opprette adresser med .bv som sitt nettdomene. Inntektene vil hun bruke til å forsterke .no-domenet.

- Det koster mye å drive et toppdomene på en robust måte, og vi er opptatt av at en eventuell åpning av noen av de andre toppdomenene vi forvalter ikke må ta ressurser fra .no, sier Thunem.

Støtte fra SV-Solhjell Wium Lie mener spesielt offentlig sektor i Norge kan benytte .bv og .sj til å datalagring av sensitivt materiale, siden man står fritt til å gjøre domenene sikrere enn .no er. 

- Det ville være en usedvanlig dum idé å gi fra seg domenet, det er bare å kaste denne muligheten til å skape et bedre Internett ut av vinduet, kontrer Wium Lie.

Per nå er det ingen kjente interessenter til .sj.-domenet. Wium Lie sier at ikke betyr at det er trygt å selge .bv.

- Nettet er viktig for alle, skal vi trives der må vi føle oss trygge. Vi kunne tatt i bruk det ene domenet nå, retta opp i feilene vi ser på nettet i dag, og venta 20 år før vi tok i bruke det andre. Der kunne vi korrigert nye feil ved Internett, sier han. 

SV-topp Bård Vegar Solhjell støtter Wium Lie:

- Jeg vil at regjeringa utreder en alternativt bruk av domenet før man går videre med utleie, sier han. 

I Norid er man likevel ikke overbevist om at prosessen er så enkel som Wium Lie vil ha det til. 

Domenekappløp - Det koster mye å drive et toppdomene på en robust måte, og vi er opptatt av at en eventuell åpning av noen av de andre toppdomenene vi forvalter ikke må ta ressurser fra .no, sier Thunem.

I 2012 ble det åpnet for søknader fra alle som ville drive et generisk toppdomene, og det forventes at over tusen nye toppdomener vil bli lansert i løpet av 2014-2015.

Fra listen over de nye toppdomenene kan man blant annet se domener som representerer rene bransjeregister, som .lawyer og .doctor, interesser, for eksempel .music, eller .horse, og grupperinger som .gay og .mormon. 

Blant de nye aktørene finnes også Google og Amazon, som søker om henholdsvis 101 og 76 nye toppdomener hver. Det er uklart hva Google og Amazon håper å oppnå med domenekjøpene.

VIL UTREDE FØR UTLEIE: SVs Bård Vegar Solhjell vil ikke sende .bv til Nederland før man har sett andre muligheter for bruk. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL UTREDE FØR UTLEIE: SVs Bård Vegar Solhjell vil ikke sende .bv til Nederland før man har sett andre muligheter for bruk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer