Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «En kveld hos Kloppen»

Dette er sterk kost

Sterke møter og spennende gjester løfter «En kveld hos Kloppen» fra å være et tannløst slarveprogram til å bli et minneverdig sommerprogram.

MYE PÅ HJERTET: Solveig Kloppen inviterer Niklas Baarli, Olaug Bollestad og Ingrid Gjessing Linhave på middag i «En kveld hos Kloppen». Foto: TV 2.
MYE PÅ HJERTET: Solveig Kloppen inviterer Niklas Baarli, Olaug Bollestad og Ingrid Gjessing Linhave på middag i «En kveld hos Kloppen». Foto: TV 2. Vis mer

«En kveld hos Kloppen»

4 1 6

Norsk underholdningsprogram i 8 deler. Sendes på TV 2.

«Det dukes for følelsesladede, private møter hos Solveig Kloppen.»
Se alle anmeldelser

Sommeren er øremerket TV-programmer som vil være så fordømt hyggelige. Men ambisjonene har det med å sette kjepper i sine egne hjul. Når alt er fint og morsomt, går det ikke lang tid før smilene blir gjennomsiktige og følelsene ferdigtygde.

«En kveld hos Kloppen» går ikke i den fella. Ja visst skal det være koselig – her går latter og tårer går om hverandre – men møtene er personlige og oppriktige. Det lover godt for alle hageselskapene i den kommende sesongen

«En kveld hos Kloppen» hadde et lite opphold fra TV-skjermen, men er nå i sin femte sesong. Hva gjør det til et så vellykket slavreprogram? Suksessen hviler utvilsomt på Solveig Kloppens karisma, men programmet har også et gjesteutvalg som er bedre enn hva mange andre kan skilte med. Om det så er en skrålende Hans-Wilhelm Steinfeld som sitter på gulvet eller en perpleks Einar Tørnquist på toalettet, lykkes Kloppen med å vise frem en forfriskende ny side av kjente fjes.

Idyllisk hagefest

I sesongpremieren møter vi P3-profilen Niklas Baarli, programleder Ingrid Gjessing Linhave og KrFs nestleder Olaug Bollestad (som er Instagram-komiker på si, en syssel hun deler med flere sittende ministre). Trespannet inviteres på middag i Kloppens idylliske Tåsen-hage, ja, for i tråd med avstandsreglene har programmet flyttet ut av stua. Hagen er for anledningen innrettet med både utekjøkken og håndsprit. Omfavnelsene blir med ønsket, og dem er det mange av.

Man skal ikke se lenge før man innser at det er en liten genistrek å invitere TV-tryner og politikere på middag, så kameravante som de er. Grønnsakene kuttes opp før, kjelene putrer, før hjertet legges på middagsbordet.

Åpner seg opp

Det blir viet god tid til å vandre rundt i hverandres livshistorier. Anekdotene er mer utfordrende enn de søtladne historiene man vanligvis får servert på sommer-TV. Til gjengjeld klarer de å berøre.

Niklas snakker åpenhjertig om sin trøblete oppvekst: om dårlige valg, natten på glattcelle og - aller sterkest - tapet av to storebrødre. Senere forteller Olaug om å vokse opp med en psykisk syk mor. En mor som ikke reagerer når hun, som barn, slo seg hardt på et svaberg. Menneskemøtene er sterke og tåredryppende.

TAR TIL TÅRENE: Solveig Kloppen sliter med å holde tilbake tårene hos «Lindmo» når hun snakker om den tøffe tiden etter både morens og søsterens død. Video: NRK Mistet både mor og søster på seks uker: https://www.dagbladet.no/kjendis/mistet-bade-mor-og-soster-pa-seks-uker/70641523 Vis mer

Flere tunge temaer luftes i løpet av ganske så kort episode-tid. Platt preik er kuttet ned til beinet, men her kan det gå inflasjon i det dystre. Som når Ingrid forteller om all tankekraften som brukes på å planlegge sin egen begravelse, helt ned til musikalsk detaljnivå: «Da er jeg over i Schindlers liste». Den engstelige dødsbevisstheten går ikke alltid sammen med bobler og ostekake, selv om den er levert med et smil.

Sjanger-spagat

Det tipper heldigvis ikke helt over i psykologtime, for her er det også tilløp til vannkrig initiert av «Bollaug», snikk-snakk om trening og dating, og annen fjas og sjarm.

«En kveld hos Kloppen» havner i en sjangermessig spagat. Først ligner den åpenhjertig gruppeterapi-session, plutselig er det i ferd med å tippe over i et dyreprogram, med bikkje og katt. Det er i alle fall ikke et matprogram à la «4-stjerners middag», selv om konseptet ligner utad.

Her er det heller ikke mangel på ærlighet: «Jeg kan ikke lage så mye mat», sier Ingrid. Men det går seg til med hyggelige folk, avslappede gastronomiske ambisjoner og alkohol som sosialt glidemiddel. Skålingen tar heldigvis aldri overhånd, og middagen blir ikke noe kringkastet vorspeil, som de tidligere sesongene har båret mer preg av.

Premiereepisoden er lovende. Det ble ikke så totalt tannløst som man skulle tro. Det kan virke som om «En kveld hos Kloppen» er den sommerslappe hygge-sjangerens trengte vitamininnsprøytning.

Anmeldelsen er basert på første episode.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!