Yondr-poser:

Dette er superstjernenes nye krav

I USA har flere tatt til orde mot posene som hindrer deg i å bruke mobilen på konserter og komishow. Nå er de kommet til Norge.

YONDR: Graham Dugoni er mannen bak Yondr-posene, en innretning som hindrer deg fra å bruke mobiltelefonen din mens den er låst. Foto: NTB Scanpix / AP / Soeren Stache
YONDR: Graham Dugoni er mannen bak Yondr-posene, en innretning som hindrer deg fra å bruke mobiltelefonen din mens den er låst. Foto: NTB Scanpix / AP / Soeren StacheVis mer

Da Chris Rock gjestet Norge i 2017, krevde han at alle publikummere satte telefonen sin på lydløs og låste den vekk i en spesiell pose gjennom hele showet.

YONDR-POSER: Slik ser de ut, posene som blir brukt stadig oftere i USA, og ved flere anledninger også i Norge. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
YONDR-POSER: Slik ser de ut, posene som blir brukt stadig oftere i USA, og ved flere anledninger også i Norge. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Det var Norges første møte med Yondr-posen, en liten innretning som hindrer deg i få brukt din egen telefon mens du er inne i salen, selv om du har den med deg.

Da Louis C.K. i påskehelga gjestet Bergen, krevde han det samme fra sine gjester. I USA har disse posene allerede vært brukt i mange år, mens det i Norge er et relativt nytt fenomen. Reaksjonene er ikke utelukkende gode.

- Tvinge publikum

- Dette kommer før eller seinere til å ende med søksmål. Dette er Amerika, og noen kommer til å saksøke hvis de ikke kan se sin egen telefon i en nødssituasjon, påpeker en person til nettmagasinet Ars Technica, etter å ha måttet bruke posen.

Ved siden av Chris Rock og Louis C.K., er Alicia Keys, Guns N'Roses og Dave Chappelle blant artistene som har krevd mobilposer under sine opptredener.

Christian Schøyen, prosjektleder i Livenation, som arrangerte Chris Rock-turneen i Norge, forteller at det rent praktisk gikk ganske greit å innføre posene, men at det var en helt ny problemstilling som møtte dem som arrangør.

MOBILTELEFONER: Arrangøren Livenation har fått tilbakemeldinger fra artister som er lei av å bli møtt med et hav av mobiltelefoner. Foto: Shutterstock
MOBILTELEFONER: Arrangøren Livenation har fått tilbakemeldinger fra artister som er lei av å bli møtt med et hav av mobiltelefoner. Foto: Shutterstock Vis mer

- Dette ble jo på en måte tredd litt ned over hodet på oss første gang vi gjorde det. Vi var ikke helt klar over hva det innebar, forteller han til Dagbladet, og fortsetter:

- Det handler rett og slett om å tvinge publikum til ikke å bruke mobilene sine under en konsert, eller et show.

Ingen unntak

Kravet bunnet i at Chris Rock ville beskytte materialet han framførte, fordi han skulle bruke det seinere på TV. Schøyen understreker at det ikke er noe som arrangøren velger selv.

- Det er et krav som stjernene setter når vi gjør en kontrakt. Dersom vi ikke følger det, vil ikke kontrakten bli signert heller. Det er et strengt krav fra deres side.

Regelen gjelder for absolutt alle som går på et slikt arrangement, uten unntak. Hvis noen kommer og argumenterer om at de gjerne vil ha med seg mobiltelefonen sin inn på konserten, for eksempel på grunn av et medisinsk problem eller av andre personlige årsaker, får de et nei.

- Da må vi svare at da må man vurdere om arrangementet er viktigere enn dette behovet. Det må være en likhet for alle.

ONANIST: Torsdag sto fem kvinner fram i New York Times og fortalte at Louis C.K. har onanert foran dem. Nå trekker mange fram denne sketsjen fra den verdenskjente komikeren. Video: Louie Vis mer

- Har reddet liv

Fotoredaktør Sarah Obermeyer hos The Central Trend skriver i en kommentar at det å låse vekk telefoner er en av de dårligste ideene med tanke på sikkerhet hun har hørt på lenge.

- Med tanke på sikkerhet, så gir telefoner sikkerhet til alle konsertgjengere. Dette kan høres dramatisk ut, men sannheten er den at telefoner bokstavelig talt har reddet liv på konserter. Manchester. Las Vegas. Paris.

Christian Schøyen i Livenation sier han kan forstå tankegangen til dem som er bekymret for sikkerheten. Han tror likevel en hendelse hvor man har behov for å ringe nødtelefonen lett kan løses av sikkerhetspersonell på stedet.

- Det er veldig sjelden at det er en konsertgjenger som varsler nødtelefonen om noe skjer, det er gjerne de som er på jobb som gjør det. Jeg kan ikke se at det er noen stor problemstilling, sier han.

Schøyen mener mobiltelefonene blir et forstyrrende element både for dem som er på konsert, og for dem som opptrer. Livenation har også fått tilbakemeldinger fra artister som reagerer på at de bare ser et hav av mobiltelefoner ute i salen.

- Jeg skjønner artistene veldig godt når de velger å gjøre dette, men nå er mobiltelefonen blitt som en forlengelse av armen din - og når den er borte, er livet ditt borte også. Da skjønner jeg at folk reagerer på det også.

Livenation har ingen kommende konserter eller show med krav om Yondr-poser, men Schøyen utelukker ikke at det kan komme et show i framtida hvor det vil skje.

KAOS: Her flykter publikum i panikk, etter ett eller flere kraftige smell under konsert i Manchester. Et tjuetall personer ble drept og flere skadd etter en alvorlig hendelse under en Ariana Grande-konsert i Manchester Arena. Video: CNN / Joe Aaron Gregory Vis mer Vis mer

- Ekstremt virkemiddel

Tone Østerdal er daglig leder i foreningen Norske konsertarrangører. Deres medlemmer strekker seg fra de minste frivillige arrangørene til de aller største aktørene, som for eksempel Livenation.

- Det er absolutt en interessant problemstilling, for det handler på mange måter om publikums frihet. Det er et ganske ekstremt virkemiddel, sier Østerdal til Dagbladet, og understreker at det er viktig at publikum er godt informert om det på forhånd, at det er en del av vilkårene for billetten.

Selv om sikkerhetsaspektet ved disse mobilposene ennå ikke er blitt diskutert inngående hos Norske konsertarrangører, ser Tone Østerdal at det vil legge et ekstra press på arrangørene når publikum ikke får tilgang til telefonene sine.

- Jeg opplever at sikkerheten er veldig god på norske arrangementer. Sånne terrorangrep er ekstreme tilfeller, og gud forby at noe slikt skulle skje, sier hun, og fortsetter:

- Men det er klart at når flere mister et kommunikasjonsmiddel, så mister publikum den muligheten de har til å varsle umiddelbart. Da vil det falle en ekstra byrde på arrangøren og de som jobber med sikkerhet.

- En annen virkelighet i Norge

Foreløpig har ikke Østerdal inntrykk av at mobilposene har vært brukt hos andre enn de aller største arrangørene, de som arrangerer store arenakonserter.

- Jeg har ikke noe inntrykk av at dette er noe som norske artister har begynt med i noe særlig grad. Det er stor forskjell på hva norske og amerikanske artister ber om, særlig når vi snakker om sikkerhet, forteller hun, og forklarer:

- Vårt inntrykk er at publikum i hovedsak er respektfulle og lojale. De er på konsert fordi de er fans. Da er vårt inntrykk at 99 prosent er veldig lojale til det. Det er kanskje en norsk greie. De er litt kjappere ute med forbud og reguleringer i USA.

Hun mener særlig krav som går på sikkerhetsbemanning og tilstedeværelse fra politiet kommer fra de amerikanske artistene fordi de er vant til å måtte kreve det.

- Så møter de en annen virkelighet i Norge. Det er nok noen arrangører som har hatt runder med artister og booking rundt dette. Etter en sånn prinsipiell diskusjon, kan det komme til en situasjon hvor en arrangør ikke vil booke en artist likevel, forteller hun.

I Norge har posene nå også har funnet veien fra konsert- og standup-scener til enkelte skoler, som Rennesøy skole i Stavanger og Bleiker videregående i Asker.

- Er ikke onde

Skaperen av Yondr, Graham Dugoni, har bodd i Norge. I 2010 var han profesjonell fotballspiller i Adecco-ligaen for Mjøndalen IF. Det var da han reiste tilbake til USA, at han begynte å utvikle ideen som skulle få fingrene våre vekk fra mobiltelefonen, skriver D2.

I intervjuet understreker Dugoni at han ikke synes mobiltelefoner er onde, men at de ødelegger for muligheten til å bli «sugd inn i en felles stemning». Han forstår imidlertid innvendinger mot mobilposene, som for eksempel at de kan stå i veien for sosiale revolusjoner. Wired tok også opp denne problemstillingen i sin artikkel:

- Hva om det hadde vært Yondr-poser på Hannibal Buress' show, der han fortalte en vits som seinere har fått æren for å starte prosessen som felte Bill Cosby?

- Det er mye i det spørsmålet å utforske, begynner Graham Dugoni.

- Men hvis folk tror at du kan ha endeløs ytringsfrihet ved å videofilme alt … Alle som har lest Michel Foucault skjønner at konseptet med total overvåkning blir sin egen form for tyranni. Det er en psykologisk og sosiologisk nødvendighet å ha steder hvor mennesker kan gå og vite at det som skjer der, blir der.

Yondr har foreløpig ikke svart på Dagbladets henvendelser.