Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dette er svært alvorlig

NRK innrømmer svikt i beredskapskanalen.

TEKNISK SVIKT:Det var på Marienlyst som er hovedkontoret til NRK at den tekniske svikten oppstod.
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
TEKNISK SVIKT:Det var på Marienlyst som er hovedkontoret til NRK at den tekniske svikten oppstod. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Radiokanalen P1 er beredskapskanalen til NRK, og skal varsle innbyggerne i Norge ved krisesituasjoner.

I natt fra 04.15 til cirka klokken 5.00 var kanalen borte fra lufta over hele landet på grunn av tekniske problemer på Marienlyst.
Kommunikasjonsdirektør i NRK, Tommy Hansen, er bekymret etter hendelsen.

- Dette er svært alvorlig. Det er sånn at vi har ekstreme krav til oppetid på NRK P1. Derfor har vi et svært solid sikkerhetssystem. Vi har nå gjort noen umiddelbare tiltak, som vi startet med klokken 5 i natt, og har bygd på videre gjennom dagen, sier Hansen.

Feil i nødstrøms-systemet
NRK har nå satt inn ekstra beredskap gjennom helgen for å sikre at P1 og de andre radiokanalene ikke detter ut. Årsaken til problemet var at de hadde en feil i nødstrøms-systemet, noe som førte til at dette slo ut strømmen til alle NRKs radiokanaler.

Hvis dette hadde vært krisesituasjon, hva kunne konsekvensene ha vært?

Dette er i alle sammenhenger en meget alvorlig feil og beklagelig situasjon. Vi kan komme på lufta fra alle våre distriktskontor på svært kort varsel, slik at vi kan gi informasjon til publikum i en krisesituasjon. På denne måten ville vi ivareta ansvaret for å informere. Imidlertid er det ingen tvil om dette er en hendelse som vi skulle ha unngått, sier Hansen.

Kunne ha vært alvorlig
Georg Bryn er avdelingsleder ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Han stoler på at NRK finner ut av feilen.

- Vi er kjent med at det normalt er et veldig robust system. Jeg er trygg på at NRK jobber godt med å finne ut av årsaken til dette. En slik hendelse kunne hatt alvorlige konsekvenser ved en eventuell krisesituasjon,
men det finnes også andre kilder som kan varsle, som for eksempel sms-systemet og medier, sier Bryn.

DSB avventer nå en tilbakemelding fra NRK på hva som skjedde, før de foretar seg noe mer i denne saken.