Anmeldelse: «Goliat»

Dette er svensk mesterklasse

En ujålete film for det kinofolket som liker fortellinger som gir en djupere mening, som vil noe, som gir varige spor.

MESTERKLASSE: «Goliat» er en svensk mesterklasse om de som faller utenfor, om arv, og om belastet miljø. Regi: Peter Grönlund. Video: Mer Film Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Har du hørt ordentlig på tekstene til det svenske bandet Eldkvarn? Eller tidlig Lundell? Ebba og seinere Imperiet? Thåström? Eller Lars Winnerbäck? Ja, da har du en liten pekepinn på hvordan stoda kanskje er i den postindustrielle småbyskyggesiden av det svenske storsamfunnet. Det er ikke rosenrødt hos Medel-Svensson.

Og, alle de nevnte artistene kunne ha laget litt filmmusikk til «Goliat», men samtidig: Deres tekster er nok litt for pene i forhold til denne harde, vare, såre og bevegende historien som regissør Peter Grönlund forteller. Vi får faktisk en liten eim av en moderne utgave av mester Arthur Millers «En handelsreisendes død ».

Amatører

Denne filmen gir denne anmelder et svingslag i solar plexus, visuelt etterfulgt av en verbal uppercut med et fabelaktig troverdig utført skuespillerfag, bare av amatører. Ja, dette er nok det vi kan kalle sosialrealisme, men fra øverste hylle, satt til den lave krimklasse. Et nært og brutalt dypdykk inn i en verden de fleste av oss ikke aner noe om, men her nøkternt framstilt og fortalt. Helt uten syting om at alle andre har skylda, og da særlig alle innvandrerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer