Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette er tiårets beste julefilmer

Forbered deg på overraskelser.

KLASSIKERE OG OVERRASKELSER: Den romantiske komedien Love Actually har ikke overraskende en topplassering på listen, som også har flere overraskelser. Foto: Scanpix
KLASSIKERE OG OVERRASKELSER: Den romantiske komedien Love Actually har ikke overraskende en topplassering på listen, som også har flere overraskelser. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet:) Julen nærmer seg med stormskritt, og mange liker å varme opp til den store høytiden med en god film i sofakroken - for å komme i den rette stemningen.

Hvert år kommer det derfor en rekke nye filmer i kategorien julefilmer. Årets vintersatsninger står blant andre Disney for med sin «Frozen», mens norsk film glimrer til med publikumssuksessen «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa.»

Til tross for at det hvert år kommer flere nykommere på julefilmfronten, er det noen filmer som blir husket - og som etter hvert blir en del av manges juletradisjon.

I den anledning har det amerikanske nettstedet Forbes laget en liste over dette tiårets aller beste julefilmer.

10. «A Christmas Carol» («En julefortelling»)
Animasjonsfilmen med Jim Carrey som baserer seg på Charles Dickens roman om den gjerrige Mr. Scrooge og hans i utgangspunktet svært dårlige forhold til julefeiringen, er ifølge Forbes verdt å se - om du ikke allerede har gjort det.
 
9. «Polarekspressen»
Dette er julefilmen for dem som vil ha fart i svingene, og liker å juble over storslåtte effekter. En moderne klassiker, som vil treffe hele familien rett i hjertet.

 8. «Arthurs julegaverace»
Da filmen kom ut i 2011 omtalte Dagbladets anmelder den som en glitrende førjulsgave fra Nordpolen. Animasjonsfilmen avslører med suverene effekter svaret på det alle barn lurer på i juletiden: hvordan klarer julenissen å levere gaver til alle barn på en dag?

7. «Bad Santa»
Ikke filmen du bør se sammen med de aller minste i familien, men likevel en av julens klassikere. Billy Bob Thorton spiller den ufordragelige julenissen i denne mørke julekomedien, som tar et oppgjør med de varme, klassiske julefortellingen. Bør styres unna om du fremdeles vil tro på julenissen.

6. «In Bruges»
I denne actionkomedien fra 2008 får vi møte leiemordene Ken og Ray i Brendan Gleeson og Collin Farrells skikkelser. I den eventyraktige, flamske byen Brugge prøver skurkene å koble av etter en tung jobb i London. Etter hvert får de et uventet syn på livet og døden, og du får en ganske uventet smak av julestemning.

5. «Rare Exports: The Truth About Santa»
Nok en actionkomedie i julefilmkategorien, denne fra 2005. Tar oss, som tittelen sier, med på en utradisjonell reise for å finne sannheten om julenissen. Filmen en gjenfortelling av de mest klassiske av barndommens fantasier, med en unik blanding med sort humor, eventyr og en og annen skremmende overraskelse.

4. «Kiss Kiss, Bang Bang»
Robert Downey Jr. har hovedrollen som småkjeltringen Harry Lockhart, som tilfeldigvis ramler inn på en filmaudition og gir en fantastisk leseprøve. Neste stopp Hollywood! Krimkomedien er skrevet av Shane Black, som er kjent for å lansere sine filmer rundt høytidssesongen - og for å gi dem et

3. «Iron Man 3»
Kanskje den mest overraskende filmen på listen, men dog verdig en av topplasseringene. Når du får nok av de klisjéfylte julefilmene kan du benke den foran TV med en av årets største actionfilmer, som ifølge Forbes er en julefortelling i superheltdrakt. Skal vi tro manusforfatteren, også denne gang Shane Black, var det nettopp det han hadde i tankene, da han skrev manus til filmen.
 

2. «Elf»
Med Will Ferrell i rollen som alv er «Elf» en av vår tids mest kjente og kjære julefilmer. Historien begynner nå Ferrell, som liten guttunge lurer seg med i nissens slede tilbake til Nordpolen, og blir oppdratt som alv av nissens hjelpere. En varmende og underholdene julekomedie for hele familien!

1. «Love Actually»
Den romantiske julekomedien fra 2003 inneholder alt du trenger for å komme i julestemning. Med et stjernespekket skuespillerlag, bestående av blant andre Hugh Grant, Keira Knightley og Colin Firth blir vi tatt med i gjennom ti ulike kjærlighetshistorier, som alle får sin lykkelige slutt på 1. juledag.

• Savner du din favoritt? Bruk kommentarfeltet - og fortell oss hvilken film du må se for å komme i julestemning.

 


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling